Brussel start hoger

In Brussel is de Bel20 net als de andere Europese beurzen met een kleine winst gestart. Zwaargewichten Suez en Fortis duwen de index hoger. Op de brede markt loopt IBA in de kijker. De handel in de aandelen Cofinimmo en Befimmo is opgeschort in afwachting van een persbericht.

Na een halfuur handel noteert de Bel20 0,3% hoger op 3.979,35 punten. De toonaangevende index telt 10 stijgers en 8 dalers.

Suez en Fortis hebben de grootste invloed op de Bel20. De Franse nutsgroep wint 0,6% tot EUR 34,53 en is de grootste stijger binnen de index. Fortis, de financieledienstengroep, stijgt met 0,4% tot EUR 30,99. Sectorgenoot KBC wint 0,4% tot EUR 84,1. Dexia, daarentegen, verliest 0,1% tot EUR 19,97.

Omega Pharma stijgt met 0,6% tot EUR 43,05. Het farmabedrijf wil zijn actieterrein uitbreiden buiten West-Europa. 'Na de geplande uitbreiding in Oost-Europa, moeten we kijken naar groeiregio's als Zuidoost-Azie en Zuid-Amerika', zegt Jan Cassiman, de nieuwe algemeen directeur van Omega Pharma, in een interview met De Tijd. Op 1 oktober volgt Cassiman oprichter Marc Coucke op.

NPM wordt 0,5% duurder op EUR 279,77. De Frere-holding boekte in de eerste jaarhelft van 2006 een eng geconsolideerd nettoresultaat van EUR 96 miljoen, een daling met 4,4% tegenover de 100,4 miljoen het jaar voordien. De holding maakte dat gisteren nabeurs bekend. Op 20 november roept NPM een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen die zich moet uitspreken over de splitsing van het aandeel in zes.

De materiaaltechnologiegroep Umicore diende volgens mediaberichten een niet-bindend bod in voor de overname van HC Starck. Umicore-topman Thomas Leysen wilde geen commentaar kwijt. Het aandeel is binnen de Bel20 de grootste verliezer met een daling van 0,5% tot EUR 114,2.

Op de brede markt stoomt IBA 9,4% hoger tot EUR 13,54. De cyclotronproducent kon tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst boeken van EUR 26,2 miljoen. Dat is bijna vier keer meer dan een jaar terug. Het winstcijfer wordt wel sterk beinvloed door een winst van EUR 22,8 miljoen aan eenmalige resultaten. IBA behoudt zijn jaarvooruitzichten. Het bedrijf stopt zijn verlieslatende activiteiten op het vlak van brachytherapie.

Tessenderlo volgt met een winst van 3,1% tot EUR 28,63. De chemiegroep noteerde over het tweede kwartaal van 2006 een groepsverlies van EUR 21,5 miljoen euro, vergeleken met een groepswinst van EUR 8,1 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldde Tessenderlo gisteren nabeurs. Het groepsresultaat is heel wat slechter dan verwacht door analisten maar de recurrente bedrijfswinst verraste wel in positieve zin en de vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn positief. Bank Degroof verhoogde zijn advies voor het aandeel van hold naar accumulte

Sofina stijgt met 2,1% tot EUR 76,90. KBC Securities verhoogt het koersdoel van de holding Sofina van EUR 82 tot EUR 86. Analist Tom Simonts doet dat na een wijziging van de aandeelhoudersstructuur bij Danone Azie en de sterke omzetcijfers bij Richemont.

De schuimrubberverwerker Recticel en het Canadese Woodbridge breiden hun samenwerking verder uit. De vormschuimactiviteiten van Woodbridge in het VK worden ondergebracht in Proseat, de joint venture tussen Recticel en het Canadese bedrijf. Het belang van Recticel in Proseat daalt van 70% tot 51%. Het Belgische bedrijf bouwt zijn schulden verder af na de herschikking van de joint venture. Recticel wint in Brussel 1,3% tot EUR 9,44.

Devgen is op de brede markt de grootste daler met een verlies van 4,7% tot EUR 15,35. Het nettoverlies van het Gentse biotechnologiebedrijf liep in het eerste halfjaar op van EUR 0,8 miljoen tot EUR 4,5 miljoen. De omzet daalde met 19% tot EUR 5 miljoen.

Option laat 2,3% liggen op EUR 22,47. Het bedrijf heeft met Orange France een contract gesloten voor de levering van HSDPA-kaarten. Orange France gaat de Globesurfer Icon, de Globetrotter HSDPA en de Globetrotter Fusion afnemen. De voorbije dagen zat Option stevig in de lift.

Op de fixingmarkt verliest City Hotels 10% tot EUR 8,55. De hotelvastgoedgroep, dochter van KBC, boekte in de eerste zes maanden van 2006 een nettowinst van EUR 2,11 miljoen tegenover een verlies van EUR 1,4 miljoen in 2005.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud