Brussel ziet openingswinst in rook opgaan

(tijd) - De beurs van Brussel is zijn openingswinst op de middag kwijtgespeeld. Het verlies is grotendeels te wijten aan de koersval van Dexia. Op de brede markt maken Roularta en Transics een uitschuiver na een winstwaarschuwing. De Europese beurzen zijn dan weer helemaal in de greep van de recessievrees.

De Bel20 zakt op de middag 1 procent tot 2.040,13 punten. NPM (+3,3%) en Omega Pharma (+2,1%) zijn de grootste stijgers.

De sterindex wordt lager getrokken door de koersval van zwaargewicht Dexia. Het aandeel ploft 14,8 procent lager tot 3,75 euro na een streng rapport van het beurshuis JPMorgan en nieuwe problemen bij het Duitse Hypo Real Estate.

Ackermans & van Haaren (AvH) stijgt met 1,7 procent. De evolutie bij de twee banken in portefeuille (Bank Delen en Bank van Breda) is positief. De omvang van de deposito's stijgt. Dankzij hun conservatieve beleid worden ze beschouwd als een veilige haven. Ook bij baggerdochter DEME was er in het derde kwartaal nog geen vuiltje aan de lucht, maar AvH waarschuwt wel dat de economische crisis zich bij sommige bedrijven in portfeuille laat voelen.

Op de brede markt verliest Transics 18 procent tot 6,55 euro. Transics verwacht geen omzetgroei meer in 2008 na een teleurstellend derde kwartaal. Bij de halfjaarcijfers ging de Ieperse specialist in boordcomputers nog uit van een groei van ongeveer 25 procent, maar de economische en financiële crisis gooit roet in het eten. Dat meldde het bedrijf vrijdagavond. Ook de winstmarge zal een pak lager uitkomen dan vooropgesteld. Bij ING Wholesale Banking spreekt men van een 'heel zwak' kwartaalrapport. Het aandeel verdwijnt dan ook van de favorietenlijst.

Roularta gaat 5,7 procent omlaag. Roularta Media Group verwacht een winstdaling in 2008. Eind augustus rekende het bedrijf nog op een winstgroei. Door de financiële en economische crisis staan de reclame-inkomsten, vooral in Frankrijk, onder druk. Desondanks gaat het management nog steeds uit van een omzetgroei in 2008. Maar het bedrijf kampt tegelijkertijd met een stijging van de kosten (stijgende lonen en papierkosten) waardoor de winst dit jaar lager zal uitkomen dan in 2007.

Ook D'Ieteren (-1,1%) stuurde vanochtend een winstalarm uit. De autodienstengroep verwacht dat de winst dit jaar lichtjes lager zal uitkomen dan in 2007. Vooral de autoverhuurdochter Avis Europe lijdt harder dan verwacht onder de economische groeivertraging. Avis gaat trouwens 5 procent van zijn personeel laten afvloeien en enkele verhuurpunten sluiten.

EVS (-7,6% tot 23,95 euro) blijft ondertussen zwaar onder druk staan. De beeldserverproducent rapporteerde vorige week sterke kwartaalcijfers maar het orderboek viel te dun uit.

EUROPA

Ook de Europese aandelenmarkten noteren lager. De vrees dat de een wereldwijde recessie aan de bedrijfswinsten zal knagen, duwt vooral de constructiebedrijven en de financiële waarden in het rood.

Rond 12 uur staat de DJ EuroStoxx50 2,1 procent lager op 2.407,61 punten. In Londen daalt de FTSE100 met 1,4 procent, in Parijs gaat de CAC40 1,8 procent lager. Amsterdam verliest 2,2 procent en in Frankfurt moet de DAX 1,5 procent prijsgeven.

Een van de opvallendste verliezers in Frankfurt is de Duitse cementgroep Heidelberger Cement, het moederbedrijf van het Belgische CBR. Het aandeel maakt een uitschuiver van 17,2 procent op 42,40 euro. Door een foute gok op de aandelen Volkswagen blijkt investeringsmaatschappij van HeidelbergCement-hoofdaandeelhouder Adolf Merckle moeite te hebben het hoofd boven water te houden. Beleggers vrezen dat Merckle een deel van zijn belang in HeidelbergerCement van de hand zal moeten doen door de problemen bij zijn investeringsmaatschappij.

Ook de financiële waarden beleven weer een slechte dag. In Parijs gaat BNP Paribas 6,5 procent lager tot 43,78 euro. Land- en sectorgenoot Société Générale verliest 3,5 procent op 36,53 euro.

In Madrid verliest Banco Santander 6,9 procent op 6,08 euro, terwijl in Londen HBOS, dat onlangs werd overgenomen door Lloyds TSB, 7,5 procent lager gaat tot 80 pence. De twee laatsgenoemde banken zijn bijzonder actief op de Britse hypotheekmarkt. De vooruitzichten voor die markt lijken met de dag slechter te worden. Uit nieuwe cijfers van de Britse vastgoedwebsite Rightmove blijkt dat de Britse woningprijzen het snelst terugvallen sinds 2002.

Atos Origin, de groep boven het elektronische betaaldienstenbedrijf Banksys, staat in Parijs dan weer 2 procent hoger op 18,45 euro na het nieuws dat de voormalige Franse minister van Financiën en France Télécom-topman Thierry Breton het afgelopen weekend werd benoemd tot gedelegeerd bestuurder.