Brusselse beurs primus in Europa

(tijd) - De Brusselse sterindex zet maandag de sterkste prestatie neer in Europa. Terwijl de financiële waarden wat kunnen herstellen van hun verliezen van vorige week, verliest farmagroep UCB terrein nadat tests voor een nieuw middel tegen de ziekte van Crohn een teleurstellend resultaat opleverden.

De Bel20 wint rond 12 uur zowat 0,9 procent tot 2474,86 punten, terwijl de andere Europese indexen achterblijven met een halve procent winst.

De financiële waarden, die vorige week nog terrein verloren door de groeiende bezorgheid over striktere kapitaalvereisten, behoren nu tot de grootste stijgers binnen de Brusselse beurskorf. Verzekeringsholding Fortis (+2,7%) en de bank-verzekeraars Dexia (+3,8%) en KBC (+0,7%) gaan alle vlot hoger.

UCB (-3,3%) verliest flink terrein. De farmagroep meldde voorbeurs dat de laatste klinische tests voor een middel tegen de ziekte van Crohn niet het beoogde resultaat opleverden.

Op de brede markt is de handel in de technologiegroep IPTE opgeschort in afwachting van een mededeling van het bedrijf. Vorige week vrijdag was het aandeel nog 0,7 procent lager geëindigd op 2,71 euro.

Option (+6,5%) herstelt deels van de klap op vrijdag nadat institutionelen short gingen op het aandeel om te profiteren van de fikse korting op de nieuwe aandelen die werden uitgegeven in het kader van de kapitaalverhoging van 20,2 miljoen euro.