Drukke examendag op Brusselse beurs

(tijd) - Het mag dan al putje zomer zijn, vrijdag belooft een bijzonder drukke dag te worden op de Brusselse beurs. In de eerste plaats is het uitkijken naar de beleggersreactie bij Thrombogenics. Het Leuvense biotechnologiebedrijf slaagde in een cruciaal Amerikaans examen. Een adviespanel van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA gaf een positief oordeel over stermiddel ocrisplasmine, wat voor Thrombogenics de weg opent naar FDA-goedkeuring op 17 oktober én de lucratieve Amerikaanse markt. Eerder op de week ging het aandeel door nervositeit over het FDA-oordeel nog even stevig onderuit.

Het zware examen van Thrombo zit er op, een hele reeks Bel20'ers krijgt vrijdag een examen voorgeschoteld. Dat geldt in eerste instantie voor de staaltechnologiegroep Bekaert en de zinkspecialist Nyrstar, beide kritische beleggers met hun halfjaarresultaten zullen moeten zien te overtuigen. Voorts komen ook Belgacom en Solvay met halfjaarcijfers, Telenet legde zijn semesterrapport donderdag nabeurs al voor. 

Naast de forse lading bedrijfseconomisch nieuws, is ook de macro-economische agenda vrij goed gevuld. Beleggers zitten zich schrap voor het groeirapport voor de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal. Die laat waarschijnlijk een scherpe vertraging zien tot 1,4 procent op jaarbasis, van 1,9 procent in het eerste kwartaal en 3 procent eind 2011.

Maar dat hoeft niet per se een bemol voor de beursdag te zijn, aangezien een somber rapport een derde rondje geldcreatie door de Federal Reserve dichterbij te brengen. En dat op een ogenblik dat ook de Europese Centrale Bank na lang aarzelen eigenlijk gewonnen lijkt om de eurocrisis met meer overtuiging te bestrijden.

Kortom, de beurscrisis lijkt onder een goede gesternte te beginnen vrijdag. En daar kunnen de tegenvallende cijfers bij Facebook waarschijnlijk weinig aan veranderen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud