Duits shortverbod kleurt beurzen rood

(tijd) - De Brusselse beurs verliest net als de rest van Europa flink terrein na het Duitse verbod op het naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden. Ook naakt CDS'en op deze obligaties wordt bijna een jaar lang verboden, evenals naakt shorten op tien Duitse banken en verzekeraars.

De markt reageert teleurgesteld. De maatregel verandert niets aan de schuldproblemen van de Europese lidstaten en zorgt er bovendien voor dat de markt enkel nog via de euro zijn visie op Europa kan uiten. De Europese munt zakte afgelopen week van 1,27 tot 1,2193 dollar.

De Bel20 staat stevig in de min. Aanvankelijk kleurden alle twintig aandelen rood, maar intussen vinden enkele defensievere waarden, zoals Colruyt (+0,5 procent tot 185,60 euro) en Delhaize (+0,7 procent tot 66,62 euro), de weg omhoog. Ageas (-6,5 procent tot 1,98 euro), Umicore (-4,3 procent tot 25,25 euro) en AB InBev (-2,5 procent tot 38,82 euro) zijn de grootste verliezers.

De energiegroep GDF Suez (-1,8 procent tot 25,20 euro) heeft de verkoop afgerond van alle resterende aandelen van de hoogspanningsnetbeheerder Elia die ze nog in handen had. De handel in Elia werd dinsdag nagenoeg de hele dag opgeschort. Bij hervatting van de handel vandaag tuimelt Elia 6,1 procent lager tot 27 euro.

Op de brede markt verzilvert Agfa-Gevaert zijn eerste omzetgroei sinds het vierde kwartaal van 2006 niet. Het aandeel zakt 2,1 procent tot 5,59 euro dankzij een goed kwartaalrapport.

D'Ieteren verwacht dat zijn courante winst voor belastingen dit jaar zal stijgen met 15 procent. Eerder ging de autodienstengroep uit van een eencijferige groei. KBC Securities verhoogt zijn advies tot 'kopen'. Het aandeel verliest 1,3 procent tot 347,78 euro.

Het biotechbedrijf Ablynx heeft het eerste kwartaal afgesloten met 131,8 miljoen euro aan liquide middelen, kasequivalenten en voor verkoop beschikbare financiële activa. De inkomsten kwamen uit op 4,4 miljoen euro, zo blijkt uit een trading update. Een jaar geleden klokte Ablynx nog af op 111,8 miljoen euro in kas en 7,5 miljoen euro aan inkomsten. Het aandeel zakt 3,5 procent tot 6,83 euro.

Europa

In heel Europa zijn beleggers van de wijs door het Duitse verbod op 'naakt' shorten. Die maatregel duwt in de voormiddag de beurzen stevig in het rood.

Gisteren reageerde Wall Street ook al ongerust op de beslissing van de Duitse beurswaakhond BaFin om het naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden te verbieden. BaFin treedt ook op tegen naakt CDS'en op deze obligaties en het naakt shorten op tien Duitse banken en verzekeraars.

Waarnemers interpreteren de Duitse ingreep, die short sellers verplichtte om snel hun posities af te dekken, als paniekerig. De reactie op de markten is navenant: alle richtinggevende markten kleuren rood tot donkerrood. In Parijs lopen de verliezen op tot boven de 3 procent, Londen houdt het op 2,3 procent.

Ze reageren ook verontrust op de woorden van de Duitse bondskanselier, Angela Merkel. Woensdagochtend uitte ze haar bezorgdheid over de euro, die 'in gevaar' is. Merkel dringt er bij de eurolanden op aan om zich de Duitse cultuur van stabiliteit aan te meten.

Omstreeks 12.15 uur staat de Stoxx600 op 245,10 punten, een verlies van 2,5 procent. Alle deelindexen in de brede beurskorf kleuren rood. De grootste verliezen zijn voor de grondstoffenaandelen, die bijna 5 procent zakken. Ook banken gaan stevig onderuit: de DJ Bankenstoxx verliest 3,1 procent. Het grootste verlies is voor BNP Paribas: -6,1 procent tot 46,29 euro, het Griekse Piraeus Bank doet amper onder en verliest 6 procent tot 4,51 euro.

Ook de autobouwers (-3,9 procent) zitten in het defensief. Beurshuis BofA Merrill Lynch verlaagde het advies voor BMW. Volgens Merrill Lynch kan de vraag naar wagens hinder ondervinden van bezuinigingsmaatregelen door de overheid. De maker van luxewagens geeft 4,9 procent prijs tot 37,72 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud