Dure olie duwt Europese beurzen lager

(tijd) De Europese aandelenmarkten verliezen woensdag terrein. De daling komt er na een lager dan verwacht consumentenvertrouwencijfer in de VS gisteren en een verdere stijging van de olieprijzen vandaag. De duurdere olie weegt voornamelijk op de auto- en luchtvaartindustrie. Door het lager uitvallende consumentenvertrouwen in de VS neemt de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse groei ook opnieuw toe.

Op Euronext Brussel noteert ook de Bel20 tijdens de middaghandel lager. De Bel20 noteert rond 12u45 0,45 procent lager op 4.451,99 punten. De index telt 7 stijgers, 11 dalers en 1 onveranderd aandeel.

De DJ Stoxx50 zakt om 12.45 uur 0,2 procent tot 3.692,71 punten. De EuroStoxx50 laat 0,4 procent liggen op 4.136,78 punten. Ook de Euronext100 gaat achteruit, met 0,3 procent tot 981,82 punten. Alle nationale beurzen kleuren rood: van Londen (-0,03%) tot Amsterdam (-0,5%)

Sterkste daler binnen de Bel20 is Delhaize met een verlies van 1,5 procent tot 69,06 euro. De supermarktketen kent een terugval na de winst van 2,2 procent gisteren. Toen verhoogden analisten van Deutsche Bank hun koersdoel van 70 naar 78 euro.

Umicore kan wel een vervolg breien aan zijn koerswinst van dinsdag. Het aandeel profiteert verder van de stijgende grondstofprijzen. Umicore noteert tijdens de middag op 135,47 euro, een stijging met 0,95 procent.

De financiele zwaargewichten in de index gaan zonder uitzondering lager. Fortis verliest 1 procent tot 33,32 euro, Dexia 0,4 procent tot 22,45 euro en KBC eveneens 0,4 procent tot 92,86 euro.

Een andere sterkhouder in de index, Suez, gaat 0,8 procent lager tot 39,06 euro. François Bayrou, een van de belangrijkste presidentskandidaten in Frankrijk, heeft in een interview met Le Figaro gezegd dat hij zich zal verzetten tegen een privatisering van Gaz de France, de potentiele fusiepartner van Suez.

UCB moet 0,3 procent prijsgeven tot 44,57 euro. ING verlaagt zijn koersdoel van 57 euro tot 54 euro na de problemen om het medicijn Cimzia in de VS te lanceren. Op lange termijn behouden de analisten van ING hun vertrouwen in UCB. Mede door het uitstel van de lancering van Cimzia, een middel tegen de ziekte van Crohn, noteert UCB op zijn laagste peil sinds augustus 2006.

Op de brede markt noteert Cumerio 0,1 procent lager op 22,03 euro. De kopersmelter heeft de verkoop van zijn belang van 8,8 procent in Non Ferrous International (NFI) afgerond. Zoals verwacht levert de verkoop een eenmalige opbrengst van 5 miljoen euro op.

Zenitel ging aanvankelijk tot 5,5 procent hoger maar die ochtendwinst is ondertussen geslonken tot een stijging van 1,45 procent tot 3,50 euro. Volgens De Tijd werkt de specialist in communicatiesystemen voor professionele gebruikers zoals hulpdiensten aan een kapitaalverhoging van ongeveer 18 miljoen euro. Het dossier is ver gevorderd en de operatie zou gepland zijn voor april of mei. Zenitel zegt in een persbericht 'in het kader van haar groei-initiatieven verschillende financieringsopties te onderzoeken'. 'Van zodra hierover beslissingen worden genomen, zal dit worden bekend gemaakt', klinkt het verder. Zenitel publiceert vrijdag zijn jaarresultaten.

De Brent-future voor een vat ruwe olie in Londen stijgt verder tot 65,71 euro, een stijging met 1,7 procent. De stijgende olieprijzen illustreren de almaar toenemende bezorgdheid die heerst rond het conflict tussen Iran en het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier Tony Blair waarschuwde gisteren dat als Iran de vijftien Britse mariniers die het vorige week in de Perzische Golf gevangen nam, weigert terug te geven, 'de onderhandelingen zullen verschuiven naar een volgend stadium'. De geruchten over een nakend gewapend conflict in de Golf nemen daardoor toe, het Verenigd Koninkrijk staat er volgens analisten om bekend een harde onderhandelingspartner te zijn.

De stijgende olieprijs heeft rechtstreekse gevolgen voor auto- en luchtvaartindustrie en bepaalde industriële sectoren. De luchtvaartgroep Air France-KLM 1,2 procent achteruit tot 33,25 euro. Air Liquide, de tweede producent ter wereld van industriële gassen, verliest 0,7 procent tot 177,26 euro.

De oliemaatschappijen profiteren van de stijging van het zwarte goud. BP stijgt met 1,9 procent tot 554 pence en Total wordt 1,8 procent duurder op 52,38 euro. Royal Dutch gaat 1,5 procent hoger tot 25,26 euro.

Mijngroep BHP Billiton en het Duitse technologieconcern SAP dalen ten gevolge van de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse economische groei. BHP boert 0,4 procent achteruit tot 1.115 pence, SAP zakt 1,2 procent tot 33,47 euro. Rio Tinto, ook een mijngroep, gaat 2 procent naar beneden tot 2.827 pence en is daarmee de grootste daler binnen de Stoxx50.

J. Sainsbury wint 0,4 procent tot 553 pence. De derde supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/07 de vergelijkbare omzet zien toenemen met 4,9%. In het vorige kwartaal was nog sprake van een stijging met 4,2%. Het was het negende opeenvolgende kwartaal met een identieke omzetstijging. Sainsbury wacht mogelijk een overnamebod uit private equity-hoek. CVC, Kohlberg Kravis Roberts, Blackstone en Texas Pacific lieten vorige maand al weten een overnamebod voor te bereiden.

Modeketen Hennes&Mauritz verliest 1,4 procent tot 399,5 pence, nadat de resultaten voor het laatste kwartaal lager uitvielen dan analisten hadden verwacht. H&M heeft in het eerste kwartaal, dat eindigde op 28 februari 2007, een nettowinst behaald van 2,3 miljard Zweedse kroon (ca. 248 miljoen euro), tegen 1,8 miljard kroon een jaar eerder. Voor het tweede kwartaal zou H&M de opening van ketens plannen in Hongkong, Shanghai, Griekenland, Slowakije en Qatar.

De Franse nutsgroep Suez verliest 0,9 procent tot 39,11 euro, nadat de Franse presidentskandidaat François Bayrou zich in Le Figaro negatief uitliet over een privatisering van Gaz de France, de mogelijke fusiepartner van Suez.

Dieter Snoeck

Laurent Willaert

Peter De Groote

Sebastien Rousseau

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud