Euro-beurzen blijven op winst in middaghandel

(tijd) De Europese beurzen noteren na het lange kerstweekeinde hoger . De terugval van de olieprijs en speculatie dat de Amerikaanse rentevoeten zullen dalen, sterken het sentiment bij de beleggers. De Bel20 noteert woensdag rond de middag op Euronext Brussel met lichte winst. De Bel20 werd vanochtend nog in de rode cijfers gedwongen door een stevige duik van de farmagroep UCB.

Dinsdag eindigde Wall Street hoger. De groei in kerstverkopen was de kleinste in vier jaar, zodat de verwachting ontstaat dat de Fed de rentetarieven zal verlagen om zo de consumptie opnieuw aan te zwengelen.

Rond 13 uur noteert de Bel20 0,1 procent hoger op 4.353,88 punten. De korf omvat 13 stijgers tegen 6 dalers. Rond 12.45 uur noteert de DJ Stoxx50 0,8 procent hoger op 3,705,54 punten. De DJ EuroStoxx50 wint 1 procent en de Euronext100 stijgt 0,9 procent tot 957,95 punten. Op het vlak van de individuele beurzen blinkt de Duitse DAX uit met een winst van 1,3 procent.

Technologie-aandelen, sterk afhankelijk van de economische groei, openen hoger dankzij de speculatie op een renteverlaging. Softwareproducent SAP wint 1,3 procent tot 40,21 euro. ASML, de grootste producent van toestellen voor de chipindustrie, klimt 2,75 procent tot 18,67 euro.

UCB staat 2,9 procent lager op 51,70 euro nadat het kort na de start ruim 5 procent lager zakte. Delta Lloyd Securities heeft het advies voor UCB verlaagd van reduce naar sell. Maar de koers reageert bovenal op nieuws eind vorige week dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) meer informatie van UCB wil over de behandeling met het medicijn Cimzia tegen de ziekte van Crohn.

De vastgoedbevak Cofinimmo is na UCB de grootste daler in de sterindex met een verlies van 0,8 procent tot 151,60 euro. Cofinimmo heeft naast de vastgoedvennootschap Fedimmo gegrepen. Fedimmo, waarin de overheid 62 overheidsgebouwen heeft ondergebracht, komt namelijk in handen van Cofinimmo-concurrent Befimmo. Die laatste is op de brede markt de grootse stijger met een sprong van 2,9 procent tot 86 euro. Befimmo plant bovendien een kapitaalverhoging van 180 tot 200 miljoen euro, melden De Tijd en L'Echo. Het opgehaalde geld moet dienen om de oorlogskas te stijven na de overname van Fedimmo. Voor Belgie gaat het om een vrij grote operatie. Dit jaar haalde enkel GBL (710 miljoen euro) meer geld op met een kapitaalverhoging.

Aan de andere kant van het spectrum staat Deceuninck. De kunststofraamprofielenproducent verliest 3,4 procent tot 22,30 euro omdat hij vrijdag na beurstijd een omzet- en winstwaarschuwing voor het boekjaar 2006 uitstuurde. Voor het eerst sinds zijn beursgang verwacht het bedrijf een nettoverlies. Deceuninck verwacht slechts een omzetgroei van 3 procent, tot dusver was dat nog 5 procent.

Ook de mediagroep Roularta heeft een slechte dag met een verlies van 1,7 procent tot 58,50 euro. Analist Francois Van Leeuw van Bank Degroof heeft het advies voor Roularta verlaagd van accumulate naar hold. Hij wijst er op dat de aandelenkoers van Roularta de voorbije vijf maanden met 18,5 procent is gestegen. In afwachting van toekomstige margegroei bij het recent verworven L'Express L'Expansion geeft hij er de voorkeur aan voorzichtig te blijven.

Colruyt klimt 0,6 procent hoger tot 158,20 euro. De kleinhandelsgroep gaat een nieuw distributiecentrum oprichten in Lot (Beersel), een tiental kilometer ten zuiden van Brussel. Colruyt heeft hiertoe 150.000 m2 terreinen en industriele gebouwen aangekocht. De totale investering bedraagt 35 miljoen euro.

Brantano kan niet profiteren van nieuws dat de vastgoedbevak Retail Estates 19 winkels en het distributiecentrum van de schoenenverkoper overneemt. Retail Estates betaalt 42,5 miljoen euro voor de panden, Brantano blijft huurder. Brantano verliest 0,5 procent tot 37,50 euro. Retail Estates verliest 0,9 procent tot 44,56 euro.

Bois Sauvage reageert niet op nieuws dat het samen met onder meer Floridienne het bedrijf Biobest in Westerlo overneemt. Bois Sauvage zit voor die overname voor 40 procent in een consortium met Floridienne (via Florinvest, 20%) en Domaine d'Argenteuil (40%). Biobest is actief op het gebied van de biologische strijd en bestuiving door hommels. Het bedrijf kweekt nuttige insecten die kunnen ingezet worden voor de bestrijding van schadelijk ongedierte in sommige teelten en produceert ook biopesticiden. De jaaromzet van Biobest bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Biobest bezit, naast de hoofdfabriek in Westerlo, nog drie andere fabrieken die gelegen zijn in Turkije, Marokko en Canada. Bois Sauvage noteert slechts 0,1 procent lager op 321,80 euro. Floridienne stijgt 0,1 procent tot 78,10 euro.

Pinguin is na Befimmo de grootste stijger op de brede markt met een winst van 3,1 procent tot 7,25 euro. Vrijdag raakte bekend dat Management Deprez rond de familie Veerle Deprez niet langer de exclusieve controle in rechte heeft over de producent van diepvriesgroenten. Management Deprez, Food Investment International (rond de familie Hein Deprez) en Tosalu (familie wijlen Luc Desimpel) hebben de gezamenlijke controle over Pinguin verworven via de gezamenlijke gecontroleerde holdingvennootschap 2 D.

Kinepolis ten slotte staat 0,3 procent hoger op 42,86 euro na een bericht in De Standaard dat Mimi Lamote

(ex-C&A, ex-E5-Mode) en Etienne Duquenne (ceo van Sunparks) lid worden van de raad van bestuur van de bioscoopgroep. Hun aantreden past in de vernieuwing van de raad van bestuur van Kinepolis sinds Joost Bert de enige CEO van de bioscoopgroep is en de familie Claeys uit het aandeelhouderschap is verdwenen. Bert maakt van die wissel gebruik om het aantal familieleden in de raad van bestuur drastisch te beperken.

In de bankwereld staat Banco Sabadell (+1,9% tot 33,70 euro) in de belangstelling. Volgens El Pais zou investeerder Alicia Koplowitz de komende dagen een belang van 1,8 procent in Spanje's vierde grootste bank nemen.

Adidas wint op zijn beurt 1,1 procent tot 37,83 euro nadat CEO Herbert Hainer aan een Duitste krant zei dat de omzet van het Reebok-merk volgend jaar 'licht' zal groeien.

In Amsterdam gaat TomTom 1 procent vooruit tot 32,35 euro. 's Werelds grootste producent van persoonlijke navigatiesystemen heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak omtrent een patentgeschil gewonnen. De rechtszaak was aangespannen door concurrent Garmin.

Het Zwitserse SIG Holdings, de tweede grootste producent van drinkkartons stijgt 3,3 procent tot 407 Zwitserse frank nadat Ferd Holding en CVC Capital Partners hun overnamebod op het bedrijf verhogen tot 2,6 miljard Zwitserse frank. Ze overtreffen zo het bod van de Nieuw-Zeelandse investeerder Graeme Hart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud