Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel diep in het rood tijdens middaghandel

(tijd) Euronext Brussel noteert samen de andere Europese beurzen op de middag nog steeds met stevige verliescijfers. De correctie die vorige week dinsdag begon nadat de Chinese beurs crashte, is dus nog niet ten einde. De Aziatische beurzen gingen eerder vandaag fors onderuit, met een verlies van 3,3 procent van de Nikkei225 en van 3,8 procent van de Hang Seng-index. De yen steeg verder tegenover de dollar en de vrees voor een recessie in de VS neemt toe. 'Ik blijf uit de markt. Het ziet er niet goed uit voor aandelen. Ik grijp elke opstoot terug aan om te verkopen', zegt een handelaar. 'De val is pijnlijk, maar de fundamentals zijn niet gebroken', zegt een andere. In Brussel kleurt de hele Bel20 rood en is de koers van Electrabel opgeschort nadat Suez aankondigde een uitrookbod te plannen.

Omstreeks 12.40 uur staat de Bel20 1,8 procent lager op 4.193,76 punten. De korf bevat alleen maar dalers. De grootste verliezen zijn voor Omega Pharma, Solvay en Umicore. Omega Pharma daalt met 3,3 procent tot 55,69 euro na vrijdag al 0,5 procent te hebben verloren. De distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten kwam vorige week met nieuwe vooruitzichten, die volgens sommige analisten wat tegenvielen.

Solvay is met zijn chemie-activiteiten conjunctuurgevoelig en noteert ook 3,3 procent lager op 106,20 euro. Umicore (-4,6% tot 124,58 euro) volgt de neerwaartse trend van de mijnbouwaandelen.

Suez zakt 1,5 procent tot 35,35 euro. De Franse nutsgroep is van plan de resterende aandelen Electrabel die ze nog niet in haar bezit heeft, zijnde 1,38 procent, op te kopen. Zij zal hiertoe een openbaar bod lanceren. Dit geplande uitrookbod wordt op 7 maart voorgelegd aan de raad van bestuur van Suez. Als die ermee instemt, worden de voorwaarden van het bod op donderdag 8 maart voorbeurs bekendgemaakt. Op vraag van de CBFA is de notering van Electrabel tot donderdag opgeschort.

Inbev zakt 1,4 procent tot 52,19 euro. De brouwerijgroep krijgt van het Nederlandse Gilissen een koersdoelverhoging van 58 euro tot 60 euro. Volgens de analisten waren de resultaten van de groep voor 2006 iets hoger dan de consensusverwachting, maar neemt in Latijns-Amerika de concurrentie toe.

De Fère-holding GBL noteert 2 procent lager op 81,65 euro. Volgens het Franse weekblad Challenges is GBL van plan zijn belang in de Franse cementgroep Lafarge binnen 3 jaar uit te breiden tot 30 procent.

Bij de financials noteert KBC met een verlies van 1,7 procent op 89,12 euro. Voor ING WB is KBC het meest aantrekkelijke aandeel in de Benelux voor de maand maart. Fortis zakt 1,5 procent en Dexia 1,6 procent.

Op de brede markt behoren Zenitel (+0,6% tot 3,57 euro) en Intervest Retail (+2,01% op 38 euro) tot de zeldzame stijgers. De zwaarste klappen zijn voor Hamon (-5,8% tot 30 euro) en IBA (-5,9% tot 20 euro).

De durfkapitaalgroep RHJ International ziet haar belang in de Japanse producent van auto-onderdelen Asahi Tec dalen van 41,7 procent tot 37 procent. Dat is een gevolg van een private plaatsing bij Asahi Tec die heden maandag werd afgesloten. RHJI noteert 2,6 procent lager op 14,36 euro.

CFE zakt fors met 5,5 procent tot 993 euro. Dexia Securities heeft zijn advies verlaagd van neutral naar reduce. Analist Pieter Bijlsma maakt zich zorgen over waar het geld van de kapitaalverhoging van een half jaar terug naar toe is gestroomd.

De Europese aandelenmarkten blijven maandag tijdens de middaghandel eveneens onder grote druk. De wereldwijde beurscorrectie, die vorige week dinsdag in China werd in gang gezet, gaat ongehinderd voort.

De DJ Stoxx50 verliest rond 12.45 uur 1,6 procent tot 3.556,5 punten. De DJ EuroStoxx gaat eveneens 1,6 procent lager, tot 3.949,5 punten. De EuroNext100-index verliest 1,7 procent tot 931,12 punten. In Londen daalt de FTSE met 1,5 procent, de Parijse CAC40 gaat 1,6 procent lager. In Frankfurt zakt de DAX met 2 procent, terwijl de Amsterdamse AEX-beursgraadmeter een verlies van 1,6 moet slikken.

HSBC Holdings, de Europese bank met de grootste beurswaarde, 0,34 procent tot 889 pence. De nettowinst van HSBC zakte in het tweede halfjaar van 2006 met 5,7 procent als gevolg van wanbetalingen van klanten en dalende inkomsten uit investeringsbankieren. De winst lag wel boven de analistenprognoses. De andere Europese banken doen het minder goed. In Madrid daalt BBVA bijvoorbeeld met 2,2 procent tot 17,50 euro.

De grondstofaandelen staan onderaan. Wen Jiabao, de premier van China, liet vandaag verstaan nog meer maatregelen te zullen nemen om de Chinese economie af te remmen. De koperprijs, de voorbije jaren enorm gestegen onder impuls van het Chinese wonder, zakt vandaag met meer dan 3 procent. BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf ter wereld, verliest 1,4 procent 969 pence. Sectorgenoot Rio Tinto daalt met 2,5 procent tot 2.617 pence.

Ook de olieprijs moet maandagmiddag fors terrein prijsgeven. In Londen valt de prijs voor een vat ruwe Brent-olie met 2,1 procent terug tot 60,8 dollar. Die terugval weegt op petroleumwaarden zoals Total, dat in Parijs met 1,3 procent daalt tot 49,26 euro. BP zakt 1,74 procent tot 507,5 pence.

British Airways zakt 7,2 procent tot 493 pence. De VS en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de verzachting van de regels betreffende de transatlantische vluchten. Momenteel heeft slechts een aantal vliegtuigmaatschappijen, waaronder British Airways, het recht om van Londen Heathrow naar de VS te vliegen, maar daar zou verandering in komen met meer concurrentie tot gevolg. BA haalt ongeveer 60 procent van zijn inkomsten uit transatlantische vluchten.

De geruchtenmolen in de energiesector draait op volle toeren. Volgens Der Spiegel zou E.ON een belang in Enel willen kopen om zo de hand te kunnen leggen op de aandelen van Enel in de Spaanse energiegroep, waar E.ON al een tijdje op aast. E.ON ging met verlies van start, maar heeft die daling nu grotendeels weggewerkt. Het aandeel staat 0,1 procent lager op 95,71 euro. Enel stijgt 0,3 procent tot 7,24 euro en Endesa levert 0,9 procent in tot 38,17 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud