Advertentie
Advertentie

Europa knoopt weer aan met winst, rustige dag in Brussel

Op Euronext Brussel blijft de Bel20 zonder veel sensatie hoger noteren. Bedrijfsnieuws is er amper en de beleggers verkeren nog in weekendstemming. Op het bedrijfsfront publiceert enkel het Duitse Puma zijn jaarresultaten. Macro-economisch nieuws is er al helemaal niet. Maandag blijven de aandelenmarkten in New York dicht naar aanleiding van Presidents' Day.

De koersschommelingen zijn als gevolg uiterst beperkt. Vermeldenswaardige uitschieter is Artwork Systems, dat zichzelf in de etalage plaatste en meer dan 4 procent wint.

Rond 12.20 uur noteert de Bel20 0,6 procent hoger op 4.559,57 punten. De index telt 14 stijgers en 5 dalers.

In Europa staat de DJ Stoxx50 0,4 procent hoger op 3.840,92 punten. De Eurostoxx50 gaat er 0,5 procent op vooruit tot 4.269,12 punten. De Euronext100 stijgt 0,7 procent tot 1.001,40 punten. Onder de nationale beurzen wint de Londense FTSE100 0,5 procent, de CAC40 in Parijs gaat 0,7 procent hoger, de Duitse DAX wint 0,5 procent. Amsterdam gaat 0,8 procent hoger.

De euro verliest heel licht tegenover de dollar tot 1,3135 dollar. De prijs voor een vat ruwe olie in Londen zakt 0,1 procent tot 58,87 dollar.

Met een verlies van 1 procent is de Halse warenhuisketen Colruyt de grootste verliezer en neemt daarmee de rode lantaarn over van Omega Pharma. Primus van de klas is InBev dat 2,2 procent wint tot 52,8 euro. De Belgisch-Braziliaanse brouwer won de voorbije week terrein nadat er geruchten zijn over een op til zijnde fusie met het Amerikaanse Anheuser-Busch.

Dexia stijgt 0,5 procent tot 22,87 euro. De financieledienstengroep sluit een minnelijke schikking in de Amerikaanse class action suit van beleggers die geld verloren aan Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP). De dading heeft een prijskaartje van 45,6 miljoen euro. Ook met Stonington, de voormalige hoofdaandeelhouder van het door LHSP overgenomen Amerikaanse bedrijf Dictaphone, werd een schikking gesloten. Voor de andere procedures die nog lopen in de VS, legt Dexia provisies aan. 'Die provisies zullen geen impact hebben op de recurrente resultaten van Dexia en slechts een zeer klein effect op het te publiceren nettoresultaat', aldus Dexia.

Het weinige nieuws dat maandag voorhanden is, valt te rapen op de brede markt. Artwork Systems wint opnieuw 3,9 procent tot 11,57 euro. Vrijdag werd het aandeel ook al 6,1 procent duurder. De producent van grafische software maakte eind vorige week bekend dat het 'strategische opties' voor de toekomst onderzoekt. Mogelijkheden die onderzocht worden zijn onder meer een kapitaalherschikking, een partnerschap en/of een verkoop aan een strategische partner.

Option schiet 1,7 procent hoger tot 15,07 euro. Option gaat zijn nieuwe inbouwmodule, de GTM478, leveren aan Sharp, dat allerhanden draagbare elektronische apparaten produceert. Het nieuwe Option-product is geschikt voor mobiele toestellen zoals PDA's. De Belgische specialist in draadloze technologie kondigde al vier klanten aan voor zijn inbouwmodules. Tot nu toe ging het steeds om laptopproducenten, zijnde Fujitsu Siemens, Acer, Uniwill en Samsung.

Aedifica heeft het moeilijk de interesse van de beleggers te wekken. De vastgoedbevak publiceerde vrijdag nabeurs resultaten maar blijft bewegingloos hangen op 47 euro. Aedifica haalde over het eerste halfjaar een nettowinst van 2,1 miljoen euro bij huurinkomsten van 5,6 miljoen euro. De plannen voor een nettodividend van 1,48 euro per aandeel blijven behouden.

Ter Beke wint 0,1 procent tot 68,45 euro. FreshMeals, de divisie bereide gerechten van Ter Beke, wil de Franse producent van pastamaaltijden Normandie Plats Cuisines (NPC) overnemen. Met de aandeelhouders van NPC is hierover vrijdag een exclusieve optieovereenkomst ondertekend. Beide partijen hopen, na het afwerken van de due diligence procedure, in de loop van het tweede kwartaal tot een akkoord te komen. In 2006 realiseerde NPC met een 100-tal medewerkers een omzet van ongeveer 12 miljoen euro.

Roularta, de mediagroep die genoemd wordt als kandidaat-overnemer van het Belgische tijdschrift Data News, verliest 0,5 procent tot 61,9 euro.

Voor het eerst in drie handelsdagen noteren de Europese aandelenmarkten nog eens met winst, voornamelijk gestimuleerd door fusie- en overnamegeruchten. EADS en DaimlerChrysler staan in de schijnwerpers, beide koersen gaan mooi hoger.

EADS wint 2,2 procent tot 25,68 euro nadat het Qatarese investeringsfonds zijn interesse bevestigde om flink te investeren in het lucht- en ruimtevaartconcern. Het overheidsfonds zou een belang willen van 10 procent willen nemen in EADS om aldus de eigen portefeuille te diversifieren.

Hetzelfde fonds uit de golfstaat zit ook achter een strategisch belang in de Britse supermarktgroep Sainsbury. Het onderzoekt welk belang het in de op twee na grootste retailconcern van het VK kan nemen. Sainsbury gaat daarop 1,98 procent hoger tot 514 pence. De Franse sectorgenoot Carrefour klimt 3,2 procent tot 49,61 euro. Carrefour zou in de aandacht staan van verschillende investeringsfondsen.

De Duits-Amerikaanse automaker DaimlerChrysler woert de stijgers van de Stoxx50 aan met een winst van 3,6 procent tot 56,05 euro. Er doen veel geruchten de ronde als zou zowel het Amerikaanse General Motors als het Zuid-Koreaanse Hyundai geinteresseerd zijn om het verlieslatende Chrysler over te nemen. Vorige week raakte bekend dat DaimlerChrysler, onder meer eigendom van Mercedes-Benz en Chrysler opties onderzoekt voor Chrysler. JP Morgan Chase zou volgens de Britse krant Times binnen enkele dagen de details over een mogelijke verkoop de wereld insturen. Bovendien verhoogde Citigroup zijn koersdoel voor DaimlerChrysler.

De Zwitserse herverzekeraar Converium springt 11,2 procent hoger tot 20,9 Zwitserse frank nadat het een onaangekondigd bod van sectorgenoot Scor, de marktleider in Frankrijk, weigerde. Scor heeft 21 Zwitserse frank veil per aandeel Converium. Scor duikt 6,4 procent lager tot 19,77 euro.

Norsk Hydro, de Noorse olie- en aluminiumgroep, wordt 0,4 procent achteruitgezet tot 195 kronen. Over heel het boekjaar 2006 boekte het bedrijf een winststijging van 11 procent, maar het resultaat in het vierde kwartaal stond onder druk. De nettowinst daalde in die periode van 4.183 miljoen kronen naar 1.323 miljoen kronen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud