Europese beurzen afgetekend lager

(tijd) - De Europese beurzen beginnen met donkerrode koersen aan de nieuwe beursweek. Een reeks somber economisch nieuws drukt de stemming.  In China is de industriële activiteit in november tegen recordtempo teruggevallen. De olieprijs gaat lager nadat de OPEC besloot de olieproductie voorlopig onveranderd te houden. In het VK kwamen de huizenprijzen op het laagste peil in drie jaar uit.

BRUSSEL

Euronext Brussel volgt maandag de Europese beurzen neerwaarts. De markten hebben hun beste week in meer dan dertig jaar achter de rug en hebben last van winstnemingen. Bovendien raakte vanmorgen bekend dat de industriële activiteit in China in november pijlsnel omlaag gevallen is. In Brussel staat Colruyt onder druk nadat de groep de winstprognose niet verhoogde.

In China is de index van de aankoopdirecteurs, de PMI-index, in november teruggevallen van 44,6 in oktober tot 38,8 in november. Dat is een gevolg van de recessies in de VS, Europa en Japan. Het is de grootste daling ooit.

Omstreeks 12 uur zakt de Bel20 met 2,7 procent tot 1.830,75 punten. In de index gaan slechts drie aandelen hoger.

De cyclische aandelen zakken weg. De forse verzwakking van de industriële activiteit in China wijst er op dat de recessie steeds dieper wordt. Umicore zakt met 6,6 procent tot 13,18 euro, de chemie- en farmagroep Solvay speelt 4,6 procent kwijt tot 53,58 euro en Nyrstar verliest 3,9 procent tot 2,19 euro.

Colruyt is, na Umicore, de grootste daler met een verlies van 5,7 procent tot 159,82 euro. De Halse retailer ontgoochelde vrijdag, bij de publicatie van de halfjaarresultaten, qua nettowinst. Colruyt schreef dat onder meer toe aan fors gestegen arbeidskosten. De groep handhaafde ook haar jaarwinstprognose; in vorige jaren gebeurde het bijna altijd dat die prognose, die traditiegetrouw op de algemene vergadering wordt gegeven, werd opgetrokken bij de halfjaarcijfers. Vanmorgen verlaagde KBC Securities zijn koersdoel voor Colruyt van 200 tot 170 euro.

In de financiële sector gaat KBC 4,2 procent lager tot 22,60 euro en verzwakt Dexia 4,9 procent tot 3,2 euro.

Fortis verliest 1,35 procent tot 0,73 euro. De ontmantelde holding houdt vandaag haar eerste buitengewone algemene vergadering in Utrecht, morgen dinsdag volgt een tweede sessie in Brussel. Het centrale discussiepunt op de bijeenkomsten wordt de vraag wie de Fortis-holding mag leiden. Deminor en VEB komen welicht met nog twee nieuwe alternatieve bestuurders op de proppen. Fortis zelf schuift Etienne Davignon naar voor als voorzitter van de raad van bestuur, Deminor en VEB schuiven Georges Ugeux, de voormalige vice-voorzitter van de Newyorkse beurs, als voorzitter naar voor.

AB InBev (-4,5% tot 12,30 euro) is nog altijd het drukst verhandelde aandeel in Brussel. Momenteel loopt de inschrijving op een grote kapitaalverhoging, waarvan de opbrengst moet dienen om een bruglening terug te betalen in het kader van de overname van Anheuser-Busch. Arbitragisten proberen voortdurend in te spelen op het prijsverschil tussen de koers van het aandeel en de waarde van de inschrijvingsrechten op de nieuwe aandelen, die apart verhandeld worden.
Vrijdag maakt AB InBev bekend dat het belang van de familiale hoofdaandeelhouders is gedaald van 66,80 tot 46,75 procent. Die daling, die tijdelijk is, is het gevolg van de versnelde verkoop van aandelen om met de opbrengst nieuwe aandelen te kopen.

Op de brede markt zijn Keyware (-11,1%) en Melexis (-8,2%) in de lagere regionen terug te vinden. Melexis waarschuwde vorige week voor 25 tot 30 procent zwakkere resultaten in het vierde kwartaal. De slabakkende autosector is de belangrijkste klant van de maker van halfgeleiders.

EUROPA

De Eurostoxx50 staat 2,9 procent lager op 2.359,98 punten. De Stoxx50 verliest 3,1 procent tot 2.093 punten. De nationale indexen verliezen alle meer dan 2,5 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie zakt met 4 procent tot 51,35 dollar. De OPEC heeft op haar bijeenkomst in Cairo besloten de productie te handhaven. Het oliekartel liet wel duidelijk verstaan op 17 december de kraan verder dicht te draaien. De grote oliegroepen gaan daarop in het rood. Total zakt in Parijs met 2,8 procent tot 39,89 euro. In Amsterdam gaat Royal Dutch Shell 2,9 procent lager tot 20,30 euro.

De recessiegevoelige aandelen zijn de grootste verliezers. Het slechte nieuws over de Chinese economie raakt de staal- en grondstoffenbedrijven rechtstreeks. ArcelorMittal gaat 8,4 procent in de min tot 17,17 euro. De mijngroep Anglo American doet er 8,3 procent af tot 1.406 pence. Het Duitse ThyssenKrupp zakt met 3,7 procent tot 15,37 euro

Ook de banken moeten achteruit. De banksector is na die van de basismaterialen de slechtst presterende in de brede pan-Europese Stoxx600-index. UBS zakt met 8,3 procent tot 13,90 Zwitserse frank, gevolgd door Credit Suisse (-8,2% tot 32,74 frank). De Duitse verzekeraar Allianz verliest 6,3 procent tot 61,10 euro.