Europese beurzen behouden verliezen in middaghandel, Cumerio richting 30 euro na bod NA

Euronext Brussel blijft in de middaghandel op verlies staan, in lijn met de andere Europese beurzen. De aandelenmarkten hebben last van rentevrees. Ook de indexverliezen in New York van afgelopen vrijdag hebben een negatieve invloed. De markten kijken uit naar cijfers over de Amerikaanse huizenverkopen, die om 16 uur worden bekendgemaakt. In Brussel schoot Cumerio bij de opening omhoog tot aan de biedprijs van NA. Kinepolis kleurt rood na de winstwaarschuwing op vrijdag.

(tijd) Zondag maakte de 'Bank for International Settlements'(BIS), een overkoepelende organisatie van de centrale banken, bekend dat deze laatsten hun interestvoeten zullen moeten blijven verhogen om inflatie tegen te gaan. Volgens Chris Iggo van het Londese Axa Investement Managers zijn het deze opgelegde renteverhogingen die de aandeelhouders het meeste vrezen. Hogere rentevoeten maken leningen duurder voor bedrijven en maken ook de consument spaarzamer.

Beleggers vrezen ook slechte vooruitzichten voor de Amerikaanse hefboomfondsen nu Bear Stearns met een kapitaalinjectie van 3,2 miljard dollar een verlieslatend hefboomfonds tracht te redden. Zij vrezen dat nog andere financiele instellingen veel geld hebben verloren op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Rond 13.40 uur staat de DJ Stoxx50 0,5 procent lager op 3.902,73 punten. De DJ EuroStoxx50 daalt 0,7 procent tot 4.447,53 punten. De EuroNext100 verliest 0,8 procent tot 1.052,87 punten. Frankfurt zakt 1 procent, Parijs 0,9 procent, Amsterdam 0,5 procent en Londen 0,25 procent.

De Bel20 zakt rond 13.15 uur 0,7 procent tot 4.608,17 punten. De index telt 4 stijgers tegen 15 dalers.

Colruyt is de grootste stijger binnen de Bel20. Het aandeel van de detailhandelaar wint 0,6 procent tot 167,02 euro in afwachting van de jaarcijfers (2006/2007) die nabeurs worden bekendgemaakt. De omzet van Colruyt zou volgens de gemiddelde analistenverwachting met 9,3 procent stijgen op jaarbasis tot 5,22 miljard euro. Voor de nettowinst lopen de verwachtingen uiteen van 263,3 miljoen euro tot 274 miljoen euro. Per aandeel zou de winst 8,20 euro bedragen. Bij de publicatie van de halfjaarresultaten zei Colruyt dat het dit jaar mikte op een nettowinst van 259 miljoen euro. Vorig jaar haalde de detailhandelsketen een nettowinst van 230,4 miljoen euro of 6,86 euro per aandeel.

Sectorgenoot Delhaize laat 1,3 procent liggen op 72,28 euro. ING WB start de opvolging van het aandeel met een buy-advies en een koersdoel van 89 euro. Analist John David Roeg meent dat Delhaize een mooi groeiprofiel heeft, aantrekkelijk gewaardeerd is en een opwaarts potentieel heeft tot 104 euro als er een deal met Ahold komt. Roeg denkt dat een dergelijk scenario in de lente van 2008 opnieuw op de proppen zal komen, als de herstructureringen die Ahold doorvoert, tekenen van herstel laten zien.

Suez heeft niet de intentie om zijn belang in het Spaanse Gas Natural te verhogen tot 24,9 procent. Dat heeft een woordvoerder van de Frans-Belgische energiegroep laten weten in een reactie op het bericht op de Spaanse website El Confidencial. Daar stond geschreven dat Suez een belang van 24,9 procent ambieert in Gas Natural. Suez geeft 0,7 procent prijs tot 41,52 euro. Suez heeft momenteel 9,95 procent van de Spaanse energiegroep in handen. 'Meer dan 11,3 procent willen we nu niet.' Toen Suez op 15 mei bekendmaakte dat het 9,95 procent van Gas Natural in handen had, vermeldde het energieconcern dat het daarnaast een akkoord op zak had voor een bijkomend belang van 1,35 procent. Dat zou de totale participatie op 11,3 procent brengen. Daarvoor is wel de goedkeuring van de Spaanse energieregulator CNE vereist. Die zou morgen gevraagd worden.

Belgacom zakt 1,6 procent tot 33,09 euro. Als een oranje-blauwe coalitie wordt gevormd, staat een verdere privatisering van de Belgische telecomoperator op het programma, meldde De Tijd zaterdag. Dat moet het pad effenen voor een fusie of een alliantie met een sectorgenoot. De Franse overheid gaat haar belang in France Télécom met minstens 5 en mogelijk 7 procent verminderen. Tussen 130 en 180 miljoen aandelen zullen hiertoe worden verkocht. 'Dat kan een interessante test case worden', aldus Dexia-analist Rob Goyens, 'al verwachten we niet dat de privatisering een prioriteit is van de overheid.'

De financials kleuren net als hun Europese sectorgenoten rood. Dexia zakt 0,7 procent tot 23,97 euro, KBC verliest 1,1 procent tot 97,39 euro en Fortis laat 0,2 procent liggen op 30,84 euro.

Op de brede markt scheert Cumerio zoals verwacht hoge toppen. Het koperbedrijf Norddeutsche Affinerie (NA) uit Hamburg neemt zijn concurrent Cumerio over voor 30 euro per aandeel, een premie van 28,5 procent tegenover de laatste slotkoers. Het bod waardeert Cumerio op 777 miljoen euro. Samen zijn de twee bedrijven goed voor een omzet van 9,1 miljard euro. De fusiegroep wordt de grootste koperverwerker in Europa. De analisten raden de beleggers aan op het bod in te gaan. Cumerio schoot bij de opening 20 procent hoger tot 30 euro. Om 13.20 uur noteert het aandeel 19 procent hoger op 29,75 euro.

De bioscoopgroep Kinepolis waarschuwde vrijdag nabeurs voor een lagere courante winst in het eerste halfjaar van 2007. Dat is het gevolg van teleurstellende bezoekcijfers. Mogelijk volgt er ook een impact op het courant resultaat over heel het boekjaar. KBC Securities verlaagde al zijn koersdoel van 57 tot 51 euro. Het aandeel verliest 3,3 procent tot 45,95 euro en is daarmee de op een na grootste daler op de Brusselse continumarkt.

Alfacam wint 0,3 procent tot 16,66 euro. De beurshuizen ING WB en KBC Securities starten de opvolging van het aandeel, respectievelijk met een hold- en buy-advies. De respectieve koersdoelen bedragen 17 en 19 euro.

Dolmen stijgt 0,9 procent tot 13,30 euro. De informaticadienstengroep ziet haar diensten voor applicaties en infrastructuur dit jaar met 6 tot 8 procent groeien. De productpoot, daarentegen, zal achterblijven, zei Jan De Ville, de gedelegeerd bestuurder van Dolmen, vrijdag op de analistenvergadering. KBC Securities verhoogt het koersdoel van 11,5 tot 14,5 euro.

Grootste daler binnen de DJ Stoxx50 is France Télécom, dat 2,7 procent verliest tot 20,43 euro. De Franse overheid begon maandag aan de vermindering van haar belang in France Télécom met 5 tot 7 procent. Ze verkoopt daartoe voor 3,8 miljard euro in aandelen.

De mijnwaarden verliezen na een adviesverlaging van het beurshuis Cazenove voor Anglo American en Antofagasta. Anglo American, 's werelds tweede grootste mijnbedrijf, verliest 2,2 procent tot 2.970 pence. Cazenove verlaagde het advies van 'outperform' naar 'in-line'. Antofagasta, eigenaar van kopermijnen in Chili, zakt 1,8 procent tot 607,5 pence na verlaging tot 'underperform'.

London Stock Exchange (LSE) verliest 0,4 procent tot 1.349 pence. Dit weekend nam LSE beursbedrijf Borsa Italiana, de uitbater van de beurs van Milaan, over voor 1,6 miljard euro. Het kredietratingbureau Moody's gaat zijn rating voor LSE opnieuw bekijken.

Drankproducent Remy Cointreau wint 1,7 procent tot 53,92 euro. Over het afgelopen jaar boekte de onderneming een nettoverlies van 23 miljoen euro, mede door een boete voor de stopzetting van een distributieovereenkomst.

Suedzucker, 's werelds grootste suikerproducent verliest 0,25 procent tot 16,05 euro, nadat Goldman Sachs de aandelen van het bedrijf verlaagde tot 'conviction sell'.

Volvo verliest 2,5 procent tot 137 Zweedse kroon. De tweede grootste vrachtwagenproducent ter wereld zag de verkoop gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar met 10 procent dalen.

Evi Kempen evy.kempen@tijd.be

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud