Europese beurzen blijven mooi op winst in middagsessie

(tijd) De Europese aandelenmarkten houden hun hoogste peil in 5,5 jaar, dat vanmorgen na de opening op de koersborden werd gezet, aan. Overnamenieuws en positieve berichten uit de mijnbouwsector sturen de indices de hoogte in.

Voor macrocijfers richten beleggers hun blik vanmiddag naar de VS. Daar worden de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen gepubliceerd.

De Bel20 wint rond 12.30u een halve procent tot 4.327,05 punten. De index telt 10 stijgers en 9 dalers.

De DJ Stoxx50 stijgt rond 12.30 uur met 0,4 procent tot 3.702,37 punten. De DJ EuroStoxx50 wint 0,3 procent tot 4.105,72 punten. De EuroNext100 gaat 0,3 procent hoger tot 953,21 punten. Londen wint 0,3 procent, Parijs stijgt met 0,3 procent. Frankfurt klimt met 0,2 procent en Amsterdam wint 0,5 procent.

De euro verliest 0,06 procent ten opzichte van de dollar en is nu 1,3206 dollar waard. De prijs voor een vat ruwe olie in Londen gaat 0,3 procent hoger tot 61,50 euro.

In Brussel is Suez de grootste stijger binnen de Bel20 met een winst van 1,9 procent tot 38,35 euro. De raad van bestuur van de elektriciteitsproducent Electrabel besloot om zijn aandeelhouders een brutointerimdividend van 17,8 euro per aandeel uit te keren. Dat levert Suez een 'kerstcadeau' van 963 miljoen euro op. Electrabel wint 0,2 procent tot 502 euro.

UCB gaat 0,2 procent lager tot 53,90 euro. De Belgische biofarmagroep heeft na afloop van het openbaar bod op Schwarz Pharma 83,72 procent van het totale uitstaande aandelenkapitaal van zijn Duitse sectorgenoot in handen. De nieuwe aandelen UCB zullen hoogstwaarschijnlijk op 15 december noteren op het Eurolist-segment van Euronext Brussel. Het bod op Schwarz Pharma wordt nu tegen identieke voorwaarden met twee bijkomende weken verlengd, in overeenstemming met de Duitse regelgeving voor dat soort transacties. Het bod start op 15 december en loopt af op 28 december om middernacht. Schwarz Pharma, dat binnenkort volledig in handen van UCB komt, voert een aantal veranderingen door in zijn directiestructuur.

De Belgisch-Franse financieledienstengroep Dexia voert exclusieve gesprekken met de Franse grootbank BNP Paribas over de verkoop van Dexia Banque Privee France. Dat bevestigen Dexia en BNP Paribas donderdag in een gezamenlijk persbericht. De verkoop van de Franse privatebankingtak past in Dexia's plan om alle niet-strategische activiteiten van de hand te doen. Dexia stijgt met 0,2 procent tot 20,61 euro.

Umicore, dat door het zinkfusieproject met het Australische Zinifex de voorbije twee dagen fors steeg, heeft last van winstnemingen: -1,3 procent tot 125,40 euro.

Op de bredere markt wint IBA 5 procent tot 19,6 euro. De producent van deeltjesversnellers sloot gisteren een vierjarig contract met de regionale volksgezondheidsdienst van Andalusie voor de levering van FDG (fluorodeoxyglucose) en andere radiofarmaca. Het contract levert IBA over 4 jaar 31 miljoen euro inkomsten op, maar is pas winstgevend vanaf 2008. ING WB verhoogde het koersdoel van 21 tot 21,5 euro.

OncoMethylome Sciences is de absolute uitblinker met een winst van 8,2 procent tot 10,80 euro. Onco heeft gisteren een licentie verleend aan Veridex, een dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Onco krijgt daarvoor vooraf een mijlpaalbetaling en komt ook in aanmerking voor royalties en bijkomende mijlpaalbetalingen op basis van verkoop. Analist Mark Clark van het beurshuis ING Wholesale Banking verhoogt het koersdoel van OncoMethylome van 9,5 tot 12 euro na de deal met Veridex.

Sioen heeft last van winstnemingen na een mooie winstreeks over de voorbije dagen. Het aandeel zakt 3 procent tot 10,1 euro.

Dolmen verliest 1,2 procent tot 11,46 in afwachting van de publicatie van zijn halfjaarcijfers vanavond nabeurs.

Op de Europese beurzen behoren de aandelen uit de mijnbouwsector tot de grootste stijgers. Volgens de zakenbank Cazenove blijft de vraag naar metaalproducten groot, ondanks het in elkaar zakken van de huizenmarkt in de Verenigde Staten. BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, stijgt met 2 procent tot 952 pence. Sectorgenoot Rio Tinto wint 2,2 procent tot 2.843 pence.

Ook de oliewaarden doen het goed. Norsk Hydro stijgt met 3,5 procent tot 154,5 Noorse kroon na een adviesverhoging door beurshuis Goldman Sachs. Total stijgt met 0,8 procent tot 54,9 euro. BP verliest dan weer 1 procent tot 573,5 pence. De Britse oliegroep kreeg van de Amerikaanse federale regulators te horen dat het kan worden aangeklaagd voor prijsmanipulatie op de New York Mercantile Exchange.

De Zwitserse voedingsreus Nestle wint 1,2 procent tot 435 Zwitserse frank nadat het had aangekondigd de afdeling medische voeding voor 2,5 miljard dollar in contanten over te kopen van zijn landgenoot Novartis (+ 0,4% tot 70,35 Zwitserse frank).

De Nederlanse bankgroep ABN Amro stijgt met 0,8 procent tot 24,29 euro. Het aandeel is sinds maandag met zo'n 7 procent in waarde toegenomen als gevolg van overnamespeculatie. Een van de overnamekandidaten die worden genoemd is ING, dat vandaag 1,7 procent hoger gaat tot 33,71 euro.

De luchtvaartaandelen gaan hoger nadat de sector in een nieuwe overname- en consolidatiefase lijkt aanbeland. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas aanvaardde een bod van 8,7 miljard dollar van Macquarie Bank en Texas Pacific. Gisteren schreef The Wall Street Journal dan weer dat United Airlines en Continental Airlines gesprekken voeren. De grootste Europese luchtvaartmaatschappij Air France-KLM noteert 0,2 procent lager op 31,16 euro. Het Duitse Lufthansa stijgt met 1,7 procent tot 20,86 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud