Europese beurzen blijven op verlies, Omega Pharma fors hoger

(tijd) De Europese aandelenmarkten verliezen dinsdag voor de vierde dag op rij. Rentevrees blijft de hoofdoorzaak en laat zich vooral voelen bij banken en verzekeraars. De Bank for International Settlements (BIS) is van oordeel dat de centrale banken hun interestvoeten zullen moeten blijven verhogen om inflatie tegen te gaan. Maar ook de vrees voor een groeivertraging in de Verenigde Staten houdt de beleggers op afstand. Cijfers over het consumentenvertrouwen en de verkopen van nieuwe woningen moeten vanmiddag meer duidelijkheid brengen.

Ook op Euronext Brussel gaat de Bel20 duidelijk lager. In Brussel krijgt Colruyt een klap nadat de Halse retailer waarschuwde voor een tragere groei in het lopende boekjaar. Omega Pharma wint fors terrein na een koersdoelverhoging van ING WB.

Rond 11.50 uur staat de DJ Stoxx50 0,5 procent lager op 3.903,85 punten. De DJ EuroStoxx50 daalt 0,7 procent tot 4.440,90 punten. De EuroNext100 verliest 0,6 procent tot 1.051,95 punten. Ook de nationale beurzen staan duidelijk in de min. Londen verliest 0,4 procent, Frankfurt daalt met 0,9 procent. Ook Parijs( (-0,7%) en Amsterdam (-0,7%) verliezen.

Rond 12.05 uur noteert de Bel20 0,8 procent lager op 4.603,75 punten. In de korf zitten slechts 5 stijgers, tegen 14 dalers.

De grootste procentuele winst is voor Omega Pharma. De distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten gaat 5,1 procent hoger tot 63,19 euro. Analist Luc Struelens van ING WB verhoogde zijn koersdoel voor Omega Pharma van 68 naar 75 euro. Hij acht de tijd rijp om Omega eens grondig te herbekijken en raadt beleggers aan nu Omega Pharma te kopen, voor de nieuwsstroom over de spin-off van Arseus op gang komt.

Sterkste daler binnen de Bel20 is Colruyt. Het aandeel van de Halse retailer zakt 2,7 procent tot 163,32 euro. Colruyt maakte over het boekjaar 2006/2007 goede resultaten bekend, met onder meer een 14 procent hogere nettowinst en een 9,1 procent hogere omzet, maar de groep waarschuwde dat de groei dit boekjaar wellicht lager zal uitkomen. Colruyt geeft vanmorgen meer uitleg aan pers en analisten.

De drie financiele zwaargewichten gaan allen lager: Dexia zakt 0,7 procent tot 23,93 euro en KBC verliest 1 procent tot 97,34 euro. Dexia start samen met GIMV (-0,4% tot 53,27 euro) een vastgoed- en infrastructuurfonds op van ruim 100 miljoen euro.

Fortis moet eveens terrein prijsgeven (-1,1% tot 30,96 euro). Het ziet er naar uit dat ABN AMRO zijn dochter LaSalle zal mogen verkopen zonder die transactie voor te leggen aan de aandeelhouders. De advocaat-generaal die de Hoge Raad der Nederlanden adviseert in de zaak rond de verkoop door ABN AMRO van LaSalle Bank, stelt voor de uitspraak van de Ondernemingskamer te vernietigen. De Ondernemingskamer stelde eerder dat ABN AMRO een groot bedrijfsonderdeel als LaSalle niet mag verkopen zonder dit besluit voor te leggen aan de aandeelhouders.

De Hoge Raad volgt normaal het advies van de advocaat-generaal en doet half juli uitspraak. Het advies van de advocaat-generaal lijkt het bod van het consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander te dwarsbomen.

Het Belgische biofarmabedrijf UCB en de specialist in innovatieve behandelingen Biogen Idec zijn gestart met een fase II-studie voor een oraal middel ter behandeling van multiple sclerose (MS). De resultaten van de studie, waaraan meer dan 200 patiënten deelnemen, worden eind 2008 verwacht. UCB gaat 0,5 procent lager tot 44,36 euro.

De Frans-Belgische nutsgroep Suez vraagt de Spaanse energiewaakhond CNE vandaag toestemming om haar belang in het Catalaanse Gas Natural op te trekken van 11,3 naar 24,9 procent. Suez benadrukt haar participatie 'nog niet onmiddellijk' te willen optrekken tot net geen 25 procent. De actie wijst erop dat de nutsgroep werkt aan alternatieven, mocht de fusie van Suez met het Franse staatsgasbedrijf Gaz de France mislukken. Suez verliest 0,9 procent tot 41,46 euro.

Cofinimmo daalt licht (-0,3%) op 139,6 euro. Het Luxemburgse vastgoedfonds Immo-Croissance vindt het overnamebod van Cofinimmo te laag. De vastgoedbevak Cofinimmo verhoogde vorige week zijn oorspronkelijke overnamebod van 21 mei nog met 4,5 procent tot 125,4 miljoen euro.

Op de brede markt is Thrombogenics de hoogvlieger met een winst van 4,3 procent tot 10,27 euro. De vastgoedbevak WDP, gespecialiseerd in opslagruimte, stijgt 1,3 procent tot 47,57 euro.

De vastgoedgroep Banimmo, gespecialiseerd in het herpositioneren van vastgoed, nam op zijn eerste beursdag een stabiele start. Bij de eerste notering kwam 21 euro op het bord. Dat is precies evenveel als de referentiekoers. Momenteel staat het aandeel nog steeds op dat niveau.

Galapagos kondigt vandaag aan dat Wyeth van haar recht gebruik heeft gemaakt om drie Galapagos 'drug targets' voor botaanmaak in licentie te nemen. De drug targets komen voort uit de onderzoeksovereenkomst op het gebied van botontkalking (osteoporose) tussen Galapagos en Wyeth. Deze beslissing levert voor Galapagos een mijlpaalbetaling op van 1,05 miljoen euro. Het biotechbedrijf stijgt 1,2 procent tot 8,54 euro.

Barco staat stabiel op 67,75 euro. Volgens De Standaard praat Oerlikon Schlafhorst, de grootste Duitse spinner, met Barco over de overname van BarcoVision. Barco-woordvoerder Jean-Pierre Tanghe zei in een reactie dat de groep met verschillende partijen onderhandelt over de verkoop van BarcoVision, maar wou niet zeggen of Oerlikon Schlafhorst een van de gegadigden is.

De handel in Floridienne, die vrijdagmiddag en maandag was opgeschort, is vanmorgen hervat. De CBFA greep in nadat het aandeel in een week 24 procent duurder was geworden. Maandag meldde de gediversifieerde holding dat ze op op zoek gaat naar nieuwe aandeelhouders 'met een familiale, industriële traditie' teneinde het aandeelhouderschap van de groep te verankeren. Binnen Floridienne woedt een machtsstrijd tussen de vroegere topman en aandeelhouder Jean-Marie Delwart en de familie Waucquez. Het aandeel Floridienne verliest 4,5 procent tot 103 euro.

Een forse verliezer is CMB, dat 5,5 procent lager gaat tot 48,64 euro. China buigt zich momenteel over maatregelen om buitenlandse investeringen aan banden te leggen. De boom op de grondstoffenmarkten, zowel wat de grondstoffenprijzen als de scheepvaarttarieven betreft, is hoofdzakelijk te danken aan de sterke economische groei in China. Via de rederij Bocimar is CMB een belangrijke speler in het maritiem transport van droge bulk zoals ertsen of steenkool.

In Amsterdam levert ABN Amro 0,7 procent in tot 34,22 euro. De Nederlandse bank ABN AMRO mag haar Amerikaanse dochter LaSalle verkopen zonder toestemming van zijn aandeelhouders. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad der Nederlanden, de hoogste Nederlandse rechtbank. Dat is slecht nieuws voor het Fortis-trio dat ABN AMRO mét LaSalle wou inlijven. Barclays, de andere kandidaat-koper, verliest 1,5 procent tot 709,5 euro.

Bij de financials zijn er verder verliezen op te tekenen bij BNP Paribas en bij verzekeraar Allianz. BNP Paribas daalt 0,9 procent tot 87,97 euro en Allianz verliest 1,9 procent tot 174,81 euro.

Iberdrola staat 1,7 procent af tot 42,09 euro. De Spaanse energiegroep waarin de Frère-holdings GBL en NPM een belang van respectievelijk 3 en 2 procent aanhouden, heeft de Amerikaanse sectorgenoot Energy East overgenomen voor 3,4 miljard euro. De Spaanse groep neemt ook de schuld van 3 miljard euro over. De overname van Energy East past in het voornemen van Iberdrola om een "Atlantische As" te creëren tussen Schotland en Noord-Amerika. De op een na grootste energiegroep van Spanje nam vorig jaar nog Scottish Power over voor ruim 17 miljard euro.

De Nederlandse industriele groep Stork wint 1,0 procent tot 46,55 euro. Private equity-bedrijf Candover is van plan een overnamebod uit te brengen op Stork van 47 euro ex dividend per aandeel. Het totale overnamebedrag bedraagt 1,5 miljard euro. Stork maakt machines en industriele systemen voor onder meer de luchtvaart- en de voedingsindustrie.

BAE Systems,'s werelds grootste wapenproducent, levert 9,1 procent in tot 402 pence. In de VS is een onderzoek gestart naar de manier waarop de onderneming omgaat met wetgeving tegen corruptie. Het betreft meer bepaald de wapenactiviteiten in Saoedi-Arabie.

Akzo Nobel verliest 1,1 procent tot 63,01 euro. De Nederlanse groep verkoopt de Europese Lilamin-activiteiten aan CECA, een onderdeel van de Franse Arkema-groep. De waarde van de transactie is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder is ze van een zeer kleine omvang.

Porsche daalt met 4,1 procent tot 1.283,04 euro. Toch voorspelde de automaker dat de winst in het hele boekjaar significant zal oplopen. Porsche zet een nieuwe SUV in de markt van het type Cayenne. Verder zal het belang in Volkskwagen meer bijdragen aan de winst.

Het Zwitserse farmaconcern Roche verliest 0,1 procent tot 211,6 Zwitserse frank. Roche heeft een overnamebod van 3 miljard dollar uitgebracht op het Amerikaanse Ventana Medical Sytems. Roche lanceerde het vijandige overnamebod nadat pogingen tot een vriendschappelijke overname spaak liepen. Het bod van 75 dollar per aandeel is 45 procent hoger dan de slotkoers van Ventana maandag. Roche, 's werelds belangrijkste producent van tumorbestrijdende geneesmiddelen, is vooral geinteresseerd in Ventana's kankerdiagnostica.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud