Europese beurzen blijven twijfelen

De Europese beurzen twijfelen in de middaghandel nog steeds tussen winst en verlies. De vrees voor een recessie in de VS, na het dramatisch banenrapport van vrijdag, brengt beleggers aan het twijfelen. De energie-, olie- en gasconcerns houden de indexen boven water. De financiele aandelen moeten opnieuw inleveren. In Brussel gaat de biotechnologiegroep Innogenetics onderuit nadat ze haar onderzoek naar een hepatitis-vaccin heeft stopgezet.

De Bel20-index verliest om 13.30 uur 0,1 procent tot 4.221,75 punten. De beurskorf telt 6 stijgers en 13 dalers. De sterkste stijger is Dexia met een winst van 1,9 procent tot 20,92 euro. Agfa-Gevaert is de grootste verliezer en daalt 1,4 procent tot 14,66 euro.

De DJStoxx50 noteert rond 13.30 uur 0,1 procent lager op 3.682,70 punten, EuroStoxx50 wint 0,1 procent tot 4.165,27 punten en Euronext100 verliest 0,1 procent tot 971,53 punten. De nationale beurzen ogen verdeeld: de DAX, de CAC40 en de AEX zakken lichtjes, Londen noteert met een plus van 0,1 procent.

BRUSSEL

Fortis verliest 1,3 procent tot 25,87 euro. De bank-verzekeraar werkt samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander aan een overname op het Nederlandse ABN AMRO en zou binnenkort zijn kapitaalverhoging van maximaal 13 miljard euro doorvoeren. De zakenbank Merrill Lynch, die de deal begeleidt voor het bankentrio, zou volgens de Britse krant The Times meer geld dan voorzien willen vragen voor zijn diensten. De huidige crisis op de financiële markten zou Merrill Lynch ertoe aanzetten een hogere prijs te vragen. Volgens The Times kunnen de financieringskosten voor het bod op ABN AMRO met tientallen miljoenen euro oplopen.

De twee andere Belgische grootbanken op Euronext Brussel geven een verdeeld beeld. KBC laat 0,4 procent liggen op 91,23 euro en Dexia stijgt met 1,9 procent tot 20,92 euro.

Energiegroep Suez, dat vorige week nog zijn fusie met Gaz de France bekendmaakte, gaat met 1,1 procent achteruit tot 37,59 euro. De Spaanse regering bereidt een aantal maatregelen voor die moeten vermijden dat de pas gevormde fusiegroep GDF Suez een te zware stempel drukt op de Spaanse energiemarkt. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

Biergroep InBev wint 0,2 procent op 59,64 euro. De Belgisch-Braziliaanse groep gaat het komende jaar bijna 60 miljoen euro investeren in zijn Belgische brouwerijen in Hoegaarden, Jupille en Leuven. De witbierproductie, die grotendeels was overgebracht naar Jupille, verhuist weer naar de brouwerij van Hoegaarden, die dus openblijft. De vrijgekomen capaciteit in Jupille is nodig om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar Belgisch pilsbier.

Op de brede markt maakt de biotechnologiegroep Innogenetics een duik van 11,87 procent op 7,20 euro. Innogenetics liet vorige week vrijdag weten dat het zijn onderzoek naar een vaccin voor hepatitis C stopzet na een tegenvallende tweede reeks patiëntenproeven. Bijna tien jaar investeringen blijken nu een maat voor niets geweest te zijn.

Na een belabberde start (-6 procent) kan beeldvormingsgroep Alfacam zich grotendeels herpakken met een verlies van 1,1 procent op 17,25 euro. Het bedrijf, dat in mei naar Euronext Brussel trok, liet gisteren weten dat het in het eerste halfjaar als beursgenoteerd bedrijf een nettoverlies had geboekt van 344.000 euro. Alfacam verwacht wel dat de omzet dit jaar die van 2006 zal evenaren.

De investeringsmaatschappij GIMV noteert 0,3 procent hoger op 47,91 euro. Voorbeurs kondigde GIMV aan dat het zijn belang van 44 procent in de Mechelse softwaregroep Business Architects International wil verkopen aan het Franse Sopra. De verkoop zal volgens GIMV een positieve invloed van ongeveer 5 miljoen euro hebben op het eigen vermogen. Dit weekend liet De Tijd ook nog weten dat de GIMV een belang van 10 procent neemt in het Belgisch-Indiase softwarebedrijf Applied Development.

EUROPA

Philips voert de Europese blue chips aan met een winst van 4 procent tot 29,49 euro. De Nederlandse fabrikant van onder andere gloeilampen voorspelt in een strategie-update dat het zijn ebitda per aandeel in 2010 ziet verdubbelen, vergeleken met het niveau nu. De marge op de bedrijfskasstroom moet dankzij het programma 'Vision 2010' boven de 10 procent komen te liggen. Vision 2010 moet voor een hogere operationele winstgevendheid zorgen door allerhande herstructureringen. Philips wil ook het tempo waarmee het overnames doet de komende jaren opvoeren.

De energie- en oliewaarden doen het eveneens uitstekend. De olieprijs valt nochtans terug in aanloop naar het besluit van de OPEC morgen over de productiequota voor het vierde kwartaal. Rond 13.40 uur staat de ruwe Brent 0,8 procent lager op 74,46 dollar per vat. Royal Dutch Shell doet het desondanks goed; +0,8 procent tot 29,11 euro, Total noteert met een plus van 0,6 procent op 54,76 euro. Het Duitse nutsconcern E.ON (+1,7 procent tot 120,90 euro) en het Italiaanse Eni (+1,4 procent tot 25,16 euro) zijn eveneens bij de uitblinkers.

De financials moeten opnieuw inleveren. Grootste verliezers zijn Credit Suisse (-1,5 procent tot 75,75 Zwitserse frank) en ABN AMRO (-1,3 procent tot 33,40 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud