Europese beurzen buigen verlies om in winst

De Europese beurzen weten in de middaghandel de ochtendverliezen om te keren in winsten. Na de financiele sector eerder deze week, zorgt de autosector vrijdag voor animo op de markten. Op Euronext Brussel springt vooral de flinke daling van farmagroep UCB in het oog.

De Bel20 gaat 0,3 procent hoger op 4.482,32 punten. De index telt 8 stijgende en 11 dalende aandelen. De DJ Stoxx50 wint 0,2 procent tot 3.734,90 punten. De Eurostoxx50 noteert vlak op 4.169,78 punten, terwijl de Euronext100 0,2 procent hoger gaat tot 988,56 punten. Op de nationale markten stijgen Londen en Amsterdam 0,3 procent. Frankfurt stijgt licht met 0,04 procent. Parijs wint 0,1 procent.

Grootste verliezer binnen de Brusselse beurskorf is de farmagroep UCB, dat met 4 procent terugvalt tot 45,17 euro. De farmagroep UCB start een bijkomend klinisch onderzoek naar de doeltreffendheid van het geneesmiddel Cimzia voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Dat besliste het bedrijf nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) moeilijk doet over één van de klinische testen die UCB afrondde. Hoogswaarschijnlijk loopt de lancering van het topproduct 1,5 a 2 jaar vertraging op. De holding Financière de Tubize, de referentieaandeelhouder van UCB, verliest 3,6 procent op 48,70 euro.

Van de drie grote financiële waarden binnen de Bel20 moet enkel Dexia (licht) verlies incasseren. Fortis, dat gisteren ruim 4,4 procent won door speculatie over een mogelijk samengaan met het Nederlandse ING, gaat nu 0,7 procent hoger tot 33,92 euro. KBC boekt een winst van 1,4 procent op 94,64 euro. Dexia daalt met 0,04 procent tot 22,55 euro.

Op de brede markt daalt IBA met 2,7 procent tot 22,30 euro. ING WB verlaagde zijn advies voor de Waalse producent van deeltjesversnellers. Volgens het beurshuis zijn de meevallende vooruitzichten voor de sector waarin het bedrijf werkzaam is al verwerkt in de koers van het aandeel.

Tankerrederij Euronav heeft eveneens te lijden onder adviesverlagingen. Het aandeel gaat 0,5 procent lager tot 25,01 euro nadat KBC zijn advies verlaagde na de recente rally van het aandeel. Het koersdoel wordt wel opgetrokken van 26 naar 27 euro. Euronav maakte donderdag bekend dat het een 5 procent hoger brutodividend zal uitkeren van 1,68 euro per aandeel.

Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics klimt 3 procent tot 8,34 euro. Het bedrijf heeft 31,7 miljoen euro opgehaald via converteerbare obligaties, waardoor het zijn toekomst heeft veiliggesteld. De opbrengst van de kapitaalverhoging wil Innogenetics gebruiken om zijn diagnostische activiteiten te versterken.

Sectorgenoot Tigenix, dat gisteren met succes debuteerde op Euronext Brussel, doet er vrijdag 0,5 procent bij tot 5,65 euro.

De Boël-holding Sofina wint 0,2 procent tot 85,35 euro. Sofina heeft over 2006 een nettoresultaat geboekt van 229 miljoen euro, tegenover 161,2 miljoen euro een jaar eerder. Het nettodividend gaat omhoog van 1 euro naar 1,07 euro.

De vastgoedbevak Serviceflats Invest noteert nagenoeg onveranderd (+0,02%) op 10.500 euro. Serviceflats boekte in 2006 een nettoresultaat van 4,85 miljoen euro tegenover 5,04 miljoen het jaar ervoor. Het dividend wordt verhoogd tot 485 euro per aandeel tegenover 475,70 euro over 2005. De daling van de nettowinst was al aangekondigd bij de publicatie van de resultaten over 2005.

Autoverdeler D'Ieteren verliest 2,1 procent tot 309,99 euro. KBC Securities verhoogde weliswaar het koersdoel van het aandeel van 320 naar 340 euro, maar verlaagde wel zijn advies voor het bedrijf.

De Duits-Amerikaanse autobouwer DaimlerChrysler zorgt voor animo in Europa. De markten speculeren dat de autogroep dicht bij het afstoten van de Amerikaanse poot Chrysler staat. CEO Zetsche zei dat hij alle opties voor Chrysler open houdt, inclusief een verkoop. Analisten veronderstellen dat de groep momenteel gesprekken voert met geinteresseerde partijen. Nochtans houdt de woordvoerder vol dat er 'geen nieuws' is rond Chrysler. DaimlerChrysler wint 3,7 procent tot 60,53 euro.

SAP, 's werelds grootste producent van managementsoftware, verliest 1,6 procent tot 34,30 euro. De Amerikaanse concurrent van SAP, Oracle, beschuldigt het bedrijf van diefstal van software. Volgens Oracle zouden medewerkers van SAP de website van Oracle gehackt hebben en op grote schaal softwarecodes hebben gestolen om op die manier goedkopere producten te kunnen aanbieden. De woordvoerder van SAP wilde niet reageren op de beschuldigingen vooraleer de klachten grondig zijn onderzocht.

ABN Amro blijft in het vizier van overname- en fusiekandidaten. Volgens berichten in de media zou nu ook Citigroup geinteresseerd zijn in de Nederlandse bank, die momenteel exclusieve gesprekken over een overname voert met het Britse Barclays. Volgens dezelfde mediaberichten zou elk bod van Citigroup dan ook als vijandig beschouwd worden. Intussen gaat het aandeel van ABN Amro 1,9 procent hoger tot 32,34 euro.

Nog in de banksector zakt de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena, 's werelds oudste bank en de vierde grootste in Italie in marktwaarde, 1,1 procent tot 4,80 euro. Axa, Europa's tweede grootste verzekeraar, heeft ermee ingestemd om 50 procent van de verzekeringstak van de Italiaanse bank over te nemen voor 1,15 miljard euro. Axa zelf wint 0,6 procent tot 32,05 euro.

Valeo, de derde grootste producent van auto-onderdelen, stijgt 4,2 procent tot 45,09 euro. Het bedrijf liet weten dat het 'in het belang van het bedrijf is' om de overnametoenadering van Apollo Investment te onderzoeken.

Het Italiaanse energiebedrijf Enel verliest 1 procent tot 7,895 euro terwijl zijn sectorgenoot Acciona 1,8 procent wint tot 160,20 euro. Beide bedrijven maakten bekend dat ze van plan zijn om een gezamenlijk bod te lanceren op Endesa, de grootste energieproducent van Spanje, als het bod van E.ON mislukt. Het aandeel Endesa is opgeschort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud