Advertentie

Europese beurzen drijven winst 's middags op

(tijd) De Europese beurzen noteren maandagmiddag, voor de derde dag op rij, met winst. De indexen profiteren vooral van de grondstoffenaandelen, die eerder op maandag ook al grote sier maakten in Azie. Op Euronext Brussel volgt de Bel20 de positieve stemming van de indices in de buurlanden. Dat is vooral te danken aan Suez en Dexia. Arinso en Exmar springen in het oog met opmerkelijke winsten. IPTE krijgt een opdoffer.

Rond 13.30 uur noteert de Bel20 0,45 procent hoger op 4.462,46 punten. De korf telt 14 stijgers en 5 dalers.

De winst van de Bel20 is vooral te danken aan Dexia en Suez. De Franse nutsgroep gaat 1 procent hoger tot 38,42 euro. Dexia wint 1,3 procent tot 23,37 euro en is daarmee de primus onder financials. De winst van KBC blijft beperkt tot 0,1 procent, terwijl Fortis 0,15 procent lager gaat tot 34,19 euro. WestLB heeft het advies voor Fortis verlaagd van 'buy' tot 'add' en tegelijk het koersdoel opgetrokken van 37 naar 40 euro.

UCB dikt 0,65 procent aan tot 49,77 euro. De farmagroep kreeg van de analisten van Rabo Securities een koersdoelverhoging wegens recent gunstig nieuws over het geneesmiddel Cimzia, echter slechts tot 42 euro. De analisten vinden dat het aandeel te duur noteert in vergelijking met zijn Europese sectorgenoten. Tubize, de holding boven UCB, stijgt 1,9 procent tot 53,30. De Duitse geneesmiddelenproducent Schwarz Pharma, die door UCB wordt overgenomen, maakte over het vierde kwartaal van 2006 beter dan verwachte resultaten bekend. De nettowinst verminderde van 5,7 tot 1,6 miljoen euro, waar analisten op 8,9 miljoen rekenden. Ook de omzet (280,2 miljoen euro) was hoger dan verwacht (233,7 miljoen).

InBev maakt donderdag de jaarresultaten bekend en zakt 0,85 procent tot 52,58 euro. Het aandeel won de afgelopen tien dagen fors door speculatie over een fusie met de Amerikaanse bierreus Anheuser-Busch. Voor de sociale onrust in Hoegaarden lijkt een oplossing gevonden.

De brede markt wordt aangevoerd door Exmar (+2,8% tot 25,50 euro). De Tijd schreef zaterdag dat de gastankerrederij via haar speciale LNG-hervergassingsschepen rechtstreeks aardgas in het Belgische gasnet wil pompen. De groep van Nicolas Saverys gaat daarvoor lospunten bouwen voor de kust van Zeebrugge en op de Schelde vlak boven de Zandvlietsluis. Exmar dient de vergunningsaanvraag nog dit jaar in en hoopt eind 2008 operationeel te zijn. Exmar wordt hiermee een rechtstreekse concurrent van Distrigas. Volgens KBC Securities meldde het Noorse vakblad Tradewinds dat Excelerate Energy, de Amerikaanse LNG-partner van Exmar, zijn vloot LNG-hervergassingsschepen (LNGRV's) tegen 2010 wil uitbreiden tot 16 eenheden.

De specialist in software voor HR-toepassingen Arinso gaat 1,9 procent hoger tot 19 euro. Het bedrijf maakte voorbeurs de resultaten over het vierde kwartaal bekend en die waren volgens analisten heel deftig. De nettowinst (0,5 miljoen euro) was weliswaar een pak lager dan verwacht (3,2 miljoen), maar dit is te wijten aan een impairment van 2,5 miljoen euro op de goodwill voor de overname van Lansdowne. De omzet en de ebita kwamen hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Cumerio geniet van een koersdoelverhoging door ING WB en klimt 1,5 procent tot 20,96 euro. De koperprijzen zijn sinds enkele weken weer aan het stijgen. ING WB verhoogde ook zijn koersdoel voor EVS, dat 1,8 procent wint tot 46,86 euro.

Het biotechnologiebedrijf Devgen heeft een subsidie van 0,9 miljoen euro van de Vlaamse Overheid ontvangen voor zijn onderzoek naar nieuwe middelen en therapeutische oplossingen voor de behandeling van obesitas. Devgen noteert 1,9 procent hoger op 22,05 euro.

Recticel zakt 1,35 procent tot 10,94 euro. Vrijdag was er een prikactie bij de Recticel-joint venture ProSeat in Wetteren na het aangekondigde ontslag van een 70-tal werknemers. Vandaag maandag is de eerste vergadering in het kader van ontslagprocedure gepland.

De zwaarste klap vangt IPTE. De elektronicaproducent gaat 4,7 procent lager tot 4,91 euro. Het aandeel zit daarmee weer op het peil van net voor de publicatie van de jaarresultaten, op 15 februari. De nettowinst over 2006 viel tegen, maar de omzetverwachting van 200 miljoen voor 2007 klonk wel hoopvol.

In Europa noteert de DJ Stoxx50 rond 13.20 uur 0,4 procent hoger op 3.833,75 punten. De index telt 35 stijgers tegen 13 dalers en 2 onveranderde aandelen. De DJ EuroStoxx50 gaat er met 0,6 procent op vooruit tot 4.272,58 punten, en ook de Euronext100 wint 0,5 procent tot 1001,18 punten.

Bij de nationale markten staan Londen 0,6 procent hoger, net als Frankfurt en Madrid. Parijs wint 0,8 procent en Amsterdam doet er 0,2 procent bij.

In Azie werden de winsten in de hand gewerkt door een hogere koperprijs en een nieuwe klim van de olieprijs in New York. Daarmee stijgen de oliefutures in New York al voor de vierde dag op rij, vooral uit bezorgdheid dat het conflict over het nucleaire programma van Iran de bevoorrading vanuit het Midden-Oosten in het gedrang zou kunnen brengen. In Londen wint de Brent-future 0,8 procent tot 61,36 dollar.

Net als in Azie doen de grondstoffenwaarden het goed in Europa. BP, de op een na grootste petroleummaatschappij in Europa, wint 2 procent tot 545,5 pence. Total, de grootste, gaat 1,5 procent hoger tot 53,67 euro. Onder de mijnbouwbedrijven wint Anglo American 0,8 procent tot 2.628 pence. Antofagasta doet er 1,2 procent bij tot 501,5 pence. Rio Tinto wint nipt 0,1 procent tot 2.911 pence. BHP Billiton blijft achter en laat 0,1 procent liggen op 1.107 pence.

De Duitse verzekeraar Allianz is de grootste stijger binnen de Stoxx50 en doet er 3,6 procent bij 169,90 euro. Het bedrijf kreeg een positief analistenrapport.

Het Noorse Tandberg Television, een specialist in digitale televisie, beleeft een hoogdag. Het aandeel springt 11 procent hoger tot 111,25 Noorse kroon, nadat werd aangekondigd dat Ericsson Tandberg overneemt voor 9,8 miljard kroon. De Zweedse producent van telecomapparatuur had tot dusver 11,7 procent van de aandelen van Tandberg. Ericsson klimt 0,4 procent tot 26 Zweedse kroon.

In Frankrijk wint Saint-Gobain 1,2 procent tot 74,44 euro, nadat de krant Les Echos meldde dat de bouwmaterialengroep haar verpakkingsafdeling van de hand wil doen. De waarde van de afdeling wordt geraamd op 4 miljard euro.

Novartis zakt 3,2 procent tot 69,9 Zwitserse frank nadat de Amerikaanse autoriteiten meer informatie vroegen over het experimentele medicijn tegen diabetes, Galvus. Daardoor loopt de introductie van een van de belangrijkste nieuwe producten van Novartis vertraging op.

Bij de noorderburen zakt de post- en vervoersgroep TNT 2,1 procent tot 33,62 euro. De bedrijfswinst over het vierde kwartaal van vorig jaar was beter dan verwacht, maar de nettowinst lag beneden de verwachtingen van analisten.

Ook ABN AMRO gaat er op achteruit. De Nederlandse bank was midden vorige week gestegen tot het hoogste niveau in ruim zes jaar, nadat de Britse investeerder TCI opriep tot een opsplitsing van de bank. ABN AMRO staat nu 2,4 procent lager op 27,28 euro omdat Nout Wellink, de voorzitter van de Nederlandse centrale bank, zich kant tegen zo'n opsplitsing.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Bert Lauwers bert.lauwers@tijd.be

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud