Europese beurzen en Bel20 verliezen licht

Euronext Brussel en de Europese beurzen kijken rond de middag allen tegen lichte verliescijfers aan. De Europese mijn- en bankwaarden gaan er wel op vooruit, maar wegen te licht om voor serieuze bewegingen te zorgen.

Het macro-economisch nieuws is al bij al beperkt. De Britse industriele productie die lager dan verwacht uitkwam houdt het evenwicht met de hoger dan verwachte Duitse fabrieksorders. Om 16.30 uur zijn er de wekelijkse olievoorraden in de VS. Nu het in het centrum van het land volop aan het winteren is, worden de voorraden met veel interesse gevolgd.

De Bel20 zakt rond 13u 0,2 procent tot 4.165,30 punten. De index telt 9 stijgers en 9 dalers, 1 aandeel noteert onveranderd. De DJ Stoxx50 noteert nagenoeg vlak op 3.608,26 punten (-0,02 procent). De DJ EuroStoxx50 staat 0,1 procent lager op 4.002,82 punten. De Euronext100 zakt 0,2 procent tot 927,36 punten.

De euro verliest vandaag opnieuw wat terrein ten opzichte van de dollar. 1 euro kost nu 1,3290 dollar, een daling met 0,2 procent. De olieprijs houdt zich gedeisd in de aanloop naar de wekelijkse voorraden in de VS en noteert vlak op 63,35 dollar per vat.

KBC begon sterk aan de dag, maar ziet zijn winsten rond de middag wegsmelten en staat rond 13u 0,3 procent hoger op 86,90 euro. De bankverzekeraar, die op een tweedaagse voor beleggers in Praag uitleg zal geven bij zijn strategie, profiteert nog van nieuws dat hij mogelijk een nieuwe kans krijgt om zijn belang in het Sloveense Nova Ljubljanska Banka op te trekken.

Belgacom staat binnen de Bel20 onderaan de rangschikking met een verlies van 1,9 procent tot 32,23 euro. Belgacom noteert wel zonder het interimdividend van 0,29 euro.

In Brussel is het nieuws woensdagmorgen vooral buiten de Bel20 te zoeken, waarbij ThromboGenics zich in de kijker werktt. Het Leuvense biofarmabedrijf liet voorbeurs weten met zijn Indiase collega Bharat Biotech een licentieovereenkomst te hebben gesloten. Bharat Biotech gaat THR-100, een nieuw bloedklonteroplossend middel dat door ThromboGenics werd ontwikkeld, produceren voor gebruik in ontwikkelingslanden en bepaalde industrielanden. ThromboGenics is de grootste stijger in Brussel met een winst van 4,5 procent tot 8,06 euro.

Nog op de brede markt meldde het biotechnologiebedrijf Galapagos de overname van de Britse sectorgenoot Inpharmatica. Galapagos legt daarvoor 12,5 miljoen euro op tafel. De financiering gebeurt door de uitgifte van maximaal 2,1 miljoen nieuwe aandelen. Met de overname versterkt Galapagos zijn dienstendivisie BioFocus DPI. Galapagos stijgt met 0,7 procent tot 8,85 euro.

De GIMV van haar kant laat weten te investeren in het Nederlandse technologiebedrijf Liquavista, dat een nieuwe beeldschermtechnologie ontwikkelde. Die technologie wordt onder andere gebruikt in een breed gamma van draagbare en mobiele applicaties zoals video, telefoons, digitale camera's, MP3-spelers, uurwerken en navigatietoestellen. GIMV, dat vandaag noteert zonder het interimdividend van 1,3333 euro bruto, noteert 1,6 procent lager op 46,28 euro.

De felgeplaagde vastgoedbevak Wereldhave Belgium heeft in een persbericht bevestigd dat het opgeroepen is voor de raadkamer over de strafrechterlijke betwisting rond de verkoop van een kasgeldvennootschap in 1993. Op 20 februari volgend jaar moet die beslissen over een eventuele doorverwijzing naar de rechtbank. Het parket vordert met name de ontbinding van Wereldhave Belgium en de verbeurdverklaring van het grootste winkelcomplex uit zijn portefeuille, Belle-Ile in Luik, waarvan de reële waarde volgens Wereldhave Belgium 119,7 miljoen euro bedraagt. De openbaar aanklager vordert ook de doorverwijzingen van de gedelegeerd bestuurder van Wereldhave, Gijsbert Verweij, en van ex-bestuurder René Annaert naar de strafrechter. Wereldhave verliest 0,3 procent tot 60,65 euro.

Royal Bank of Scotland, de tweede grootste bank in het Verenigd Koninkrijk, verwacht dat de winst dit jaar de analistenconsensus lichtjes zal overtreffen dankzij de vergoedingen voor het uitgeven van bedrijfsobligaties. Het aandeel stijgt 3,7 procent tot 1.908 pence en is daarmee de grootste winnaar in de Stoxx50. Andere financiele aandelen volgen in het kielzog.

De Europese mijnbedrijven staan eveneens bovenaan de tabellen. De koperprijs stijgt opnieuw door de toenemende vraag naar het metaal door draad- en kabelproducenten. Nikkel en lood bereikten dinsdag hun hoogste peil ooit. Anglo American wint 1,1 procent tot 2.481 pence.

Cap Gemini verliest in Parijs 3,7 procent tot 44,94 euro. Het computerdienstenbedrijf gaat 500 miljoen euro vers kapitaal ophalen om overnames te financieren.

Arcelor Mittal, het grootste staalbedrijf ter wereld, verwacht in 2007 een hogere bedrijfskasstroom te behalen, vergeleken met 2006. Het bedrijf maakte voorts bekend dat het Stahlwerk Thuringen aan Grupo Alfonso Gallardo verkoopt voor 591 miljoen euro. De verkoop maakt deel uit van toezeggingen die Mittal Steel eerder dit jaar deed aan de Europese Commissie om toestemming te krijgen voor de overname van Arcelor. Het aandeel stijgt 0,1 procent.

Porsche verwacht dat de omzet de komende twee jaar stagneert. In 2009 verwacht de groep een versnelling dankzij de lancering van het Panamera-vierdeursmodel. De omzet in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar steeg 0,7 procent tot 2,05 miljard euro. Porsche wint 0,6 procent tot 898 euro.

NTL trekt zijn bod voor het Britse televisiebedrijf ITV in. Toen British Sky Broadcasting, onder leiding van Rupert Murdoch, een belang van 17 procent nam in ITV, werd al duidelijk dat het bod van NTL geen kans maakte. ITV zakt 1,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud