Europese beurzen gaan hoger, Sioen in de schijnwerpers

Euronext Brussel en de Europese beurzen staan rond de middag allen op winst. Een koopadvies van Goldman Sachs voor Vodafone en hoop op een eindejaarsrally zetten de Europese beurzen dinsdagmorgen op weg naar winst. In Brussel profiteert Sioen met volle teugen van een koopadvies in het beleggingsblad De Belegger.

Het bedrijfsnieuws is schaars, waardoor de beleggers vooral uitkijken naar overnamenieuws en macroindicatoren. In de VS worden om 14.30 uur de productiviteits- en kostencijfers over het derde kwartaal vrijgegeven, om 16 uur is het de beurt aan de fabrieksorders in oktober en de index van de aankoopdirecteurs voor de dienstensector in november.

De Bel20 wint rond 12.30u 0,5 procent tot 4.156,33 punten. De index telt 15 stijgers en 4 dalers. Delhaize (+1,7%) is de grootste stijger, Dexia de grootste verliezer (-1,2%). De DJ Stoxx50 noteert 0,4 procent hoger op 3.600,63 punten. Ook de DJ EuroStoxx50 staat hoger, +0,5 procent tot 3.982,35 punten. De Euronext100 wint 0,6 procent tot 925,00 puntne.

De dollar wint net als maandagmorgen wat terrein tegenover de euro, die 0,13 procent lager staat op 1,3325 dollar. De olieprijs gaat in stijgende lijn, met een winst van 1 procent tot 64,11 dollar in Londen.

GBL wordt 1 procent duurder op 86,80 euro, na gisteren ook al 1 procent te hebben gewonnen. De Franse bouwmaterialengroep Lafarge, voor 13,2 procent in handen van het investeringsvehikel GBL, verkoopt de divisie dakbouw voor 1,96 miljard euro aan het Franse private equity-bedrijf PAI Partners. Inclusief de overname van 420 miljoen euro aan schulden bedraagt de waarde van de transactie 2,4 miljard euro.

De bank-verzekeraar KBC krijgt mogelijk een nieuwe kans om zijn belang in het Sloveense Nova Ljubljanska Banka (NLB) op te trekken. De Sloveense regering is van plan haar belang in de grootste bank van het land terug te brengen tot 25 procent. KBC bezit nu 34 procent van NLB. Gisteren meldde de Roemeense zakenkrant Ziarul Financiar dat KBC momenteel onderhandelt over de overname van de Roemeense leasingmaatschappij Romstal Leasing. KBC wou geen commentaar geven. Het aandeel stijgt met 1,3 procent tot 87,05 euro.

Op de brede markt loopt Sioen met grote voorsprong voorop. Het aandeel wint 5,3 procent tot 9,30 euro nadat De Belegger de producent van technisch textiel in zijn laatste editie na een bedrijfsbezoek positief evalueerde. De analisten noemen 'de verborgen parel' koopwaardig door zijn lage waardering, gunstige groeiperspectieven en een aantrekkelijk en stijgend dividend.

Option profiteert van de aankondiging van twee nieuwe producten. Het aandeel wordt 2,6 procent duurder op 10,65 euro. De Leuvense specialist in datacommunicatie onthulde vandaag de Globesurfer ICON 7.2 en de draadloze datakaart ExpressCard. De eerste stuks van de nieuwe producten worden respectievelijk in februari en januari verscheept.

Galapagos wint 2,7 procent tot 8,74 euro. Het biotechnologiebedrijf kreeg gisteren een subsidie van 0,5 miljoen euro van de Europese Unie. Galapagos krijgt de subsidie voor deelname van de servicedivisie BioFocus DPI van Galapagos aan Proligen, een onderzoeksconsortium gericht op het verbeteren van regeneratie van nierbeschadiging.

Vodafone steelt de show binnen de Stoxx50, waar het met een winst van 1,9 procent tot 137,5 pence de beste leerling van de klas is. De grootste mobilofoniegroep ter wereld mocht daarvoor de analisten van Goldman Sachs danken, omdat die hun advies op het aandeel hebben opgetrokken van 'neutral' naar 'buy'. Als reden geven zij kostenbesparingen en stijgende activiteiten in groeimarkten.

Ericsson, de grootste producent van uitrusting voor draadloze netwerken, was de op een na grootste stijger binnen de Stoxx50 met een winst van 0,7 procent tot 27,05 Zweedse kronen.

Tesco daalt 1,4 procent 392 pence, en is daarmee de grootste daler binnen de Stoxx50. Het Britse supermarktconcern heeft in het derde kwartaal een omzetstijging van 9,6 procent geboekt. Een sterke deflatie van de olieprijzen drukte volgens Tesco de omzetgroei.

Philips was de op een na zwakste speler binnen de index met een daling van 1,5 procent tot 27,48 euro. De grootste Europese producent van tv-toestellen herhaalde dat zijn grootste divisie, consumentenelektronica, de winstdoelstelling voor het volledige jaar niet haalt.

De Britse detailhandelsgroep Woolworths zakt met 10,2 procent tot 33 pence, nadat het bedrijf meldde dat het mogelijk de winstramingen van analisten niet haalt als gevolg van een dalende omzet in oktober en november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud