Europese beurzen hoger, Bel20 lager door dividenden

(tijd) De Europese beurzen startten vanmorgen stabiel, maar lijken in de middaghandel resoluut naar winst te koersen. Vooral de telecommunicatiewaarden stuwen de indexen hoger, nadat bekendraakte dat het Spaanse telecomconcern Telefonica samen met een aantal Italiaanse partners een belang verwierven van 18 procent in Telecom Italia. Euronext Brussel blijft terrein prijsgeven. Het uitbetalen van dividenden drukt in Brussel de koersen.

De handel in Brussel ziet er vrij normaal uit, hoewel de meeste beurzen in Europa morgen gesloten zijn. Aangezien er in Londen de hele week normale handel is, blijft de interesse voor de grote Belgische aandelen overeind.

De Brusselse sterindex staat rond 13.00 uur 0,6 procent lager op 4.615,89 punten. De index telt 10 stijgers en 9 dalers.

De grootste daler in de Bel20 is KBC met 2,7 procent tot 97,80 euro. Zoals gezegd noteert de bank vandaag ex-dividend.

Ook farmagroep UCB verliest om dezelfde reden terrein, namelijk 1,0 procent tot 43,86 euro.

Fortis staat op 33,05 euro, een daling met 1,3 procent. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zijn de drie banken, die ABN AMRO samen willen overnemen, vergevorderd met het regelen van de financiering van de overname. Een groot deel van het bedrag van 72 miljard euro dat zij op tafel willen leggen, is al binnen.

Ook de derde grote financial in de index, Dexia, verliest 1,2 procent tot 23,98 euro.

Delhaize zakt 1,1 procent tot 70,33 euro. UBS heeft het advies voor de Belgische retailer verlaagd.

Grootste stijger in de index is Suez, dat 1,2 procent hoger gaat tot 41,98 euro. Citigroup heeft vrijdag het advies voor Suez verhoogd van hold naar buy. In het algemeen gaan energiegroepen in Europa hoger

De vastgoedbevak Cofinimmo stijgt 0,9 procent tot 150,83 euro. ING Wholesale Banking verhoogt zijn advies voor Cofinimmo van 'sell' naar 'hold'. Het koersdoel wordt opgetrokken van 141 euro naar 143 euro.

InBev verliest 0,4 procent tot 57,29 euro. ING WB verhoogde vorige week zijn koersdoel voor de biergroep van 51,3 euro tot 63,8 euro.

Op de brede markt stijgt Global Graphics met 0,1 procent tot 9,49 euro. Vrijdagavond stelde de raad van bestuur huidig operationeel directeur James Freidah aan tot CEO. Hij volgt Johan Volckaerts op, die wel voorzitter van de raad van bestuur blijft.

Zenitel boekt een winst van 1,7 procent tot 3,50 euro. Vandaag vond rond 11 uur de jaarvergadering plaats.

De tankerrederij Euronav stijgt 2,6 procent tot 24,44 euro. Vrijdag kelderde het aandeel met 7,3 procent, maar dat was te wijten aan de uitkering van het dividend. Op de algemene vergadering zei voorzitter Marc Saverys dat Euronav klaarstaat om deel te nemen aan de verdere consolidatie in de tankersector. Dankzij haar aandeelhoudersstructuur kan de rederij daarbij acquisities financieren met aandelen.

De DJ Stoxx50 gaat rond 13.15 uur 0,4 procent hoger tot 3.863,85 punten. De EuroStoxx50 wint 0,4 procent tot 4.396,37 punten, terwijl Euronext100 0,3 procent in de plus gaat tot 1.038,07 punten. De toonaangevende nationale indexen staan allemaal op winst: Parijs en Frankfurt winnen beide een half procent, de Londense FTSE wint 0,6 procent, terwijl de Amsterdamse AEX er 0,1 procent bij doet.

De Turkse beurs en de lira krijgen klappen. De voornaamste index, de ISE National 100, verliest omstreeks 13.15 uur 6,2 procent tot 43.954,68 punten. Ook de Turkse lira moet terrein prijsgeven. Aanleiding is de hoog oplopende spanning in het land rond de verkiezing van een nieuwe president.

Het Spaanse Telefonica, het tweede grootste telecombedrijf van Europa, betaalt samen met enkele Italiaanse partners 4,1 miljard euro voor 18 procent van de aandelen van Telecom Italia. Dat maakte Pirelli, eigenaar van het aandelenpakket, bekend. Concreet verkoopt Pirelli 80 procent van haar aandelenpakket in de Italiaanse Olimpia holding, die zelf met een participatie van 18 procent de grootste aandeelhouder is van Telecom Italia. Telefonica koerst 0,5 procent hoger tot 16,64 euro, terwijl Telecom Italia 0,7 procent prijsgeeft tot 2,2525 euro.

Ook elders in de telecommunicatiesector beweegt er wat. Cable & Wireless, de nummer twee op het gebied van telefonie in het Verenigd Koninkrijk, springt 3,9 procent hoger tot 188,2 pence. De groep liet weten zijn activiteiten niet te zullen opsplitsen, nadat de Britse krant The Observer erop gespeculeerd had dat het bedrijf dat wel zou willen doen.

Vastgoedgigant Wereldhave verliest 1,2 procent tot 106,70 euro op Euronext Amsterdam. Het aandeel reageert daarmee op een adviesverlaging van JPMorgan van 'overweight' naar 'neutral'. De zakenbank denkt dat de vastgoedsector klappen zal krijgen door een eventuele verhoging van de rente.

Allianz wint 0,1 procent tot 166,32 euro. Beleggers speculeren erop dat de grootste verzekeraar van Europa zijn winst voor het negende kwartaal op rij zal zien toenemen. De nettowinst voor het eerste kwartaal wordt voorzien op 2,4 miljard euro, een stijging van maar liefst 35 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

KarstadtQuelle valt 0,1 procent terug tot 28,46 euro. De Duitse supermarktreus lijdt onder de recente btw-verhoging in Duitsland. In januari trok de Duitse overheid de belasting op toegevoegde waarde met drie procentpunten op naar 19 procent. In maart viel de verkoop in de warenhuizen met 0,7 procent terug.

Het Duitse sportwagenconcern Porsche stijgt 0,7 procent tot 1.241,48 euro, nadat het vandaag de biedperiode op een deel van de Volkswagengroep voor een periode van vier weken geopend verklaarde. Porsche is al de grootste aandeelhouder van Volkswagen en was wettelijk verplicht tot een bod op VW, omdat het zijn belang in de autobouwer verhoogde van 27,4 tot 30,94 procent. Porsche biedt de VW-aandeelhouders het wettelijk minimum van 100,92 euro per aandeel. Volkswagen wint 0,2 procent tot 111,74 euro.

Eni, het vierde grootste olieconcern van Europa, neemt de exploratie- en productieactiva van het nutsbedrijf Dominion Resources over in de Golf van Mexico. De Italiaanse energiereus heeft voor de activiteiten van Dominion in de Golf 4,8 miljard dollar over. Door de aankoop zal Eni in de regio tegen de tweede helft van 2007 drie keer meer olievaten per dag ophalen dan het vandaag doet. Eni stijgt 0,3 procent tot 24,43 euro. Eerder dit jaar deed Eni ook al een belangrijke overname in Congo.

Het Duitse E.ON klimt 2,3 procent tot 109,76 euro, nadat zakenbank Merill Lynch zijn advies voor het aandeel verhoogde naar 'kopen'.

Laurent Willaert laurent.willaert@tijd.be

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud