Europese beurzen hoger bij lage activiteit

De Europese beurzen blijven op winst tijdens de middaghandel. Vandaag staat de beursactiviteit op een lag pitje. Op de Euronext-beurzen luidt de slotbel reeds om 14 uur, in Londen kunnen handelaars nog een half uurtje vroeger naar huis. De meeste andere Europese beurzen, inclusief Frankfurt en Zurich, zijn maandag dicht. Brussel breidt zijn winst naar het einde van deze verkorte handelsdag wat verder uit.

(tijd) - Rond 12.40 uur staat de Bel20 0,5 procent hoger op 4.136 punten. 13 aandelen stijgen, 6 staan er in het rood.

De Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia (+2,2% tot 17,23 euro) is bovenaan terug te vinden. Topman Axel Miller zei in een interview met De Standaard dat Dexia zijn uitbreiding in Turkije versnelt en dat ook de groei er boven de verwachtingen uitkomt. Dexia wil nu meer vestigingen openen in Turkije dan aanvankelijk voorzien. De andere banken noteren verdeeld; Fortis (+1,4% tot 18,14 euro) stijgt, KBC (-0,02% tot 95,88 euro) zakt licht.

Fortis heeft de uitgifte van preferente aandelen van Fortis Bank Nederland afgesloten. Deze preferente aandelen zijn als alternatief aangeboden aan de voormalige houders van niet-genoteerde preferente aandelen ABN AMRO. In totaal is 210 miljoen euro geplaatst. De preferente aandelen geven recht op een jaarlijkse coupon ter waarde van 5,85%. Fortis wordt genoemd als een van de kandidaten voor de overname van de Spaanse private bankingactiviteiten van Morgan Stanley. Volgens de Spaanse krant El País hangt aan de verkoop een prijskaartje van 600 tot 700 miljoen euro.

De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer InBev wint (+0,9% tot 57,66 euro). InBev herschikt zijn management en introduceert de functie van strategisch directeur. Stéfan Descheemaeker neemt nieuwe verantwoordelijkheden op als Chief Strategy Officer. In zijn hoedanigheid van Zone President West-Europa wordt hij opgevolgd door Alain Beyens, vandaag Zone President Centraal- en Oost-Europa. De opvolger van Alain Beyens wordt Francisco Sá, momenteel VP Soft Drinks voor Latijns-Amerika Noord.

Staaldraadproducent Bekaert (+1,3% tot 90,65 euro) profiteert van een adviesverhoging van ING. Analist Luc Struelens van ING WB verhoogt zijn advies voor staaldraadproducent Bekaert van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel blijft onveranderd op 108 euro. 'Bekaert is de jongste weken fors gezakt in het zog van de cyclische aandelen', schrijft Struelens in een rapport. 'Maar de fundamentals voor het bedrijf blijven intact.'

Op de brede markt speelt Quest for Growth (+0,4% tot 8,15 euro) zijn winst kwijt. Vanmorgen won het aandeel ruim 4 procent. De privak investeert 2 miljoen dollar (1,39 miljoen euro) in Certess, een technologiebedrijf dat functionele kwalificatie doorvoert voor systeem-op-chipontwerpen (SOC) en IP-blokken (intellectual property).

CFE (+5,4% tot 1.365 euro) doet het het best. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft bouwgroep Noriant aangewezen als voorkeursbieder voor de aanbesteding van de Oosterweelverbinding, die de verkeersmobiliteit in Antwerpen moet verbeteren. CFE heeft een belang van 14 procent in Noriant.

Rond 12.50 uur noteert de Londense Footsie met een winst van 0,4 procent op  6.460 punten. Ook de Parijse CAC40 en de Amsterdamse beurs gaan hoger. De Euronext 100 wint 0,2 procent tot 1.561 punten.

Bij de stijgers vinden we grondstofaandelen zoals BHP Billiton en Royal Dutch Shell terug. BHP Billiton veert 1,4 procent op tot 1.561 pence nadat de Britse beurswaakhond de groep een deadline oplegde. BHP krijgt tot 6 februari om meer duidelijkheid te verschaffen omtrent het bod voor Rio Tinto. Komt het niet met bijkomende informatie, dan moet de groep zich 6 maanden van het dossier weghouden.

Shell, Europa's grootste oliemaatschappij, doet er 0,7  procent bij tot 2.104 pence ondanks een daling van de olieprijs met 0,5 procent tot 817 dollar.

Het Franse Cap Gemini ten slotte staat 6,6 procent hoger op 43,41 euro. Volgens de Indiase krant Hindustan Times zou de Indiase softwaregroep Wipro een bod voorbereiden op Cap Gemini. Wipro zou tot 48 euro per aandeel willen bieden. De groep onthoudt zich van commentaar.

In Londen valt Carpetright met 7,2 procent terug tot 817 pence, het laagste peil in vier jaar. Voorzitter Phlip Harris ziet af van zijn plannen om samen met een aantal andere managers de vloerbekledingsspecialist over te nemen voor 630 miljoen pond. Carpetright telt in ons land 28 winkels.

Dieter Snoeck
dieter.snoeck@tijd.be


Peter De Groote
peter.de.groote@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud