Europese beurzen hoger in middaghandel

(tijd) De Europese aandelenmarkten boeken lichte winst rond de middag. De financiele waarden verliezen terrein als gevolg van winstnemingen. Die daling wordt echter gecompenseerd door de aandelen uit de energiesector, die zich kunnen optrekken aan een stijgende olieprijs. In Brussel blijft de Bel20 op verlies.

De Stoxx50 wint 0,2 procent tot 3.672,98 punten en telt 22 stijgers en 28 dalers. De Eurostoxx50 klimt met 0,1 procent tot 4.002,43 punten. In Londen gaat de FTSE100 0,3 procent hoger, de Duitse DAX wint 0,2 procent. In Parijs stijgt de CAC40 met 0,1 procent, terwijl de Amsterdamse AEX onveranderd noteert. Brussel volgt de Europsee trend niet. De Bel20 daalt met 0,11 procent tot 4.176,94 punten. De index telt 9 stijgers en 10 dalers.

De Europese financiele waarden staan onder druk als gevolg van winstnemingen en adviesverlagingen. Credit Suisse verliest 1 procent tot 76,5 Zwitserse frank. Deutsche Bank verlaagde zijn advies voor Zwitserlands tweede grootste bank van buy naar hold. De Duitse bank vreest dat de derdekwartaalresultaten zullen teleurstellen. De cijfers worden volgende maand bekendgemaakt.

De Italiaanse bankgroepen Banca Intesa en Sanpaolo IMI staan in het rood hoewel de raden van bestuur van beide bedrijven het fusieproject tussen de twee hebben goedgekeurd. Banca Intesa daalt met 2,7 procent tot 5,43 euro. Sanpaolo IMI lijdt ook een verlies van 2,7 procent op 17,09 euro. Credit Suisse heeft zijn advies voor de twee banken verlaagd van overweight naar neutral.

HBOS lijdt een verlies van 0,6 procent tot 1.086 pence. De grootste hypotheekbank van Groot-Brittannie lijdt onder een adviesverlaging van Goldman Sachs tot verkopen.

L'Oreal, de grootste cosmeticamaker van de wereld, rapporteerde gisteren een lager dan verwachte derdekwartaalomzet. Het aandeel verliest vandaag 1,8 procent tot 76,25 euro.

Nestle, 's werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf, heeft een belang van 27,1 procent in L'Oreal. Het aandeel verliest daardoor 0,9 procent tot 436,75 Zwitserse frank. Sectorgenoot Unilever laat 0,2 procent liggen op 19,52 euro na een adviesverlaging tot hold door Citigroup.

De oliewaarden staan bovenaan de tabellen dankzij de stijgende olieprijzen. Rond 13 uur stijgt de prijs voor een vat ruwe Brent-olie met 1,1 procent tot 59,43 dollar. BP wint 1,6 procent tot 590,5 pence. Het Noorse Statoil stijgt met 3,1 procent tot 159,25 Noorse kroon.

JCDecaux springt 1,2 procent hoger tot 21,19 euro. De Franse advertentiegroep won in Los Angeles een tienjarig contract met een waarde van 200 miljoen dollar. JCDecaux mag de advertentieruimtes op twee luchthavens van Los Angeles invullen.

In Brussel is Delhaize de opvallendste daler met een verlies van 1,5 procent tot 64,15 euro. Volgens handelaars heeft Citigroup een pakket van 2 miljoen aandelen Delhaize herplaatst tegen 64,20 euro het stuk.

Suez verliest 0,5 procent tot 35,01 euro. Verschillende media meldden vanmorgen dat de Europese Commissie wil dat Suez zijn belang in Distrigas verkoopt en een deel van zijn nucleaire capaciteit in Belgie afstoot, vooraleer de fusie met Gaz de France goed te keuren. De Commissie heeft de deadline voor haar definitieve beslissing verlaat tot 14 november. Het nieuws stuurt Distrigas 0,4 procent hoger tot 4.221 euro.

De vastgoedbevak Cofinimmo zakt 0,14% tot 146 euro na donderdag al 3,3% te hebben verloren. De Raad van State heeft woensdag de aanwijzing van Cofinimmo als beheerder van de staatsbevak opgeschort en volgens sommige kranten is de kans reeel dat de staatsbevakoperatie helemaal zal worden afgeblazen. De regering zou de 80 gebouwen die ze in de bevak wou onderbrengen, nog dit jaar verkopen. In een reactie verlaagde Dexia Securities het advies voor Cofinimmo vanmorgen tot reduce.

Volgens De Standaard gaat Tele2 in beroep tegen een beslissing over Happy Time, het tariefplan van Belgacom om voor een vast bedrag onbeperkt te bellen. De Zweedse operator had vorig jaar bij de Raad van de Mededinging klacht ingediend tegen Happy Time. Tele2 vroeg de Raad voor de Mededinging om voorlopige maatregelen tegen Happy Time, maar die wou daar niet op ingaan. Belgacom noteert 0,3 procent hoger op 31 euro.

De brede markt wordt aangevoerd door enkele technologiewaarden. Zenitel stijgt 2,7 procent tot 3,08 euro en Icos Vision stijgt 2,9 procent tot 28,8 euro. Delta Lloyd Securities trok gisteren het advies voor Icos op tot accumulate.

Bioscoopuitbater Kinepolis publiceert nabeurs de bezoekersaantallen over het derde kwartaal. Het aandeel verliest in afwachting 1 procent tot 37,62 euro.

RHJ International (+0,14, 14,21 euro) reageert nauwelijks op de omzet- en winstwaarschuwing die Columbia Music Entertainment (CME) gaf. RHJI heeft een belang van 25,5% in CME. Reden voor de bijstelling van de vooruitzichten bij CME is het uitstel van een aantal albumreleases en een aantal teleurstellende verkopen van veelbelovende albums.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud