Europese beurzen hoger in middaghandel

(tijd) De Europese aandelenmarkten blijven op winst in de middaghandel. De positieve trend werd gisteren op het einde van de sessie ingezet door overnamespeculatie en gunstige leading indicators uit de VS. Wall Street sloot gisteren verdeeld: de Dow ging licht lager, de Nasdaq bood nog wat weerstand. Het nieuws op de Europese markten is schaars. De Bel20 noteert eveneens mooi hoger. Belangrijke impulsen blijven echter uit op de Brusselse beursvloer.

In Frankrijk is de economie in het derde kwartaal van 2006 niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal, zo blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van het Franse bureau voor de statistiek Insee. Analisten hadden gemiddeld ook gerekend op een stilstand van de economie.

Rond 12.30u noteert de DJ Stoxx50 0,3 procent hoger tot 3.715,03 punten. De EuroStoxx 50 gaat 0,3 procent omhoog tot 4.107,44 punten. De Euronext 100 wint 0,4 procent tot 947,69 punten. De Bel20 noteert 0,62 procent hoger op 4.247,17 punten. Er zijn 14 stijgers en 5 dalers.

Agfa-Gevaert herpakt zich na drie opeenvolgende verliessessie waarin het aandeel 15 procent in waarde verloor. Agfa stijgt 2,25 procent tot 18,62 euro en is zo de sterkste stijger binnen de sterindex. Inbev wint 1,9 procent tot 48,95 euro na een koersdoelverhoging van UBS.

Suez stijgt 0,9 procent tot 37,06 euro. Verscheidene aandeelhouders van de Franse nutsgroep Suez hebben zich verenigd en dreigen de geplande fusie met de gasmaatschappij Gaz de France de rug toe te keren. De voorbije weken hebben verschillende institutionele investeerders die samen ongeveer 15 procent van de aandelen van Suez in handen hebben, brieven gestuurd naar de directie om te protesteren over de voorwaarden van de fusie. E e n van de tegenstanders van de fusie onder de huidige voorwaarden is Eric Knight van de vermogensbeheerder Knight Vinke. Volgens La Tribune wil de Waalse financier Albert Frere minstens een uitzonderlijk dividend van 4 euro opstrijken. Dat stelt hij als voorwaarde voor zijn steun aan het fusievoorstel van Suez en Gaz de France, zo schrijft de krant zonder bronnen te vermelden. De Wall Street Journal meldt dat sommige investeerders een extraatje van 9 euro willen. De Franse regering liet gisteren nog verstaan de fusie tussen Suez en Gaz de France alsnog te blokkeren als de Suez-aandeelhouders zich de komende weken 'te gulzig' opstellen. Morgen worden de laatste details over de fusie bekend gemaakt.

IBA is de sterkste stijger en wint 3,95 procent tot 16,32 euro. Analist Rodolphe Blondiau van ING WB verhoogt zijn koersdoel voor IBA met een derde tot 21 euro. 'IBA heeft de laatste vijf protontherapiecontracten binnengehaald en bevestigt daarmee zijn marktleiderschap in deze markt. We verwachten dat de marktgroei versnelt', aldus de analist. 'Een ommekeer in de FDG-activiteiten moet tegelijkertijd de winstgevendheid verbeteren'. IBA noteert met een korting van 38 procent tegenover sectorgenoten. 'Dat is niet gerechtvaardigd gezien de superieure winstgroei', besluit Blondiau.

Galapagos en Cumerio, die maandag sterk terugvielen, gaan vandaag/dinsdag respectievelijk 1,3 en 2,4 procent omhoog.

Atenor wint 3,4 procent tot 33,40 euro. Atenor heeft een exclusiviteitsovereenkomst afgesloten met een institutionele investeerder betreffende de verkoop van de drie President-vennootschappen. President A, B en C beheren het project voor de bouw van een vastgoedcomplex met 30.000 m2 kantoren en handelszaken in het Groothertogdom Luxemburg. De operatie zou een erg positieve invloed hebben op de resultaten van Atenor over de boekjaren 2007 tot 2009. Analisten reageren positief. KBC Securities, Degroof en Dexia Securities verhoogden reeds hun koersdoel tot respectievelijk 33 euro en 37 euro.

Het aandeel van de Frere-holding NPM is in zes gesplitst. Het aandeel noteert op 47,44 euro, een stijging met 1,3 procent.

De Franse voedingsgroep Danone kreeg van Goldman Sachs een adviesverhoging van neutral tot buy. Volgens het beurshuis wordt 2006 een 'uitstekend jaar' voor Danone. Het aandeel staat 2,3 procent hoger tot 119,5 euro.

Ook Deutsche Bank kreeg een positief analistenrapport mee. Merrill Lynch verhoogde het koersdoel van Duitslands grootste bank tot 118 euro. Het aandeel gaat 2,4 procent hoger tot 101,78 euro.

De Volkswagenfabriek in Vorst verliest de productie van de Golf. Daardoor verdwijnen minstens 3.500 banen. Dat meldt de VW-directie in Brussel. Het plan voorziet dat de Golf in de toekomst niet langer in drie, maar slechts in twee fabrieken in West-Europa gebouwd zal worden, namelijk in Mosel en Wolfsburg. Het aandeel Volkswagen wint in Frankfurt 0,3 procent tot 81,08 euro.

ICAP, 's werelds grootste makelaar voor transacties tussen banken, verliest 0,5 procent tot 484 pence. De makelaar maakte positieve cijfers voor het afgelopen halfjaar bekend.

De Nederlandse distributeur Hagemeyer kreeg van Goldman Sachs een sell-advies mee. Het aandeel verliest daarop 0,8 procent tot 3,78 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud