Europese beurzen houden winsten vast op de middag

(tijd) - De aandelenbeurzen in Europa blijven op de middag comfortabel in de plus. Na een kerstonderbreking van ruim twee dagen zijn het de mijn- en energiewaarden die de indexen hoger sturen. De financials staan eveneens op winst. Op Euronext Brussel volgt de Bel20 het voorbeeld van zijn Europese collega's.

Om 12.55 uur wint de Stoxx50 0,5 procent tot 3.710,13 punten. De EuroStoxx50, een graadmeter voor de eurozone, gaat 0,8 procent hoger tot 4.419,07 punten. De meeste nationale indexen gaan hoger. Londen wint 0,2 procent, in Frankfurt bedraagt de winst 0,8 procent.

De Bel20 noteert rond 12.55 uur uur op 4.158,85 punten, een klim van goed een half procent. De Bel20 telt 14 stijgers en 5 dalers.

Onder de Bel20'ers valt de winst van Agfa-Gevaert op. De Morstelse beeldvormingsgroep stijgt nog maar eens 2,7 procent tot 10,66 euro. Het is daarmee de sterkste stijger in de index. Onderaan staat biergroep InBev met een min van 0,6 procent tot 57,42 euro.

De voormalige gedelegeerd bestuurder van biergroep InBev, John Brock, krijgt bij zijn vertrek een schadeloosstelling van 20 miljoen euro. InBev en Brock bereikten hier eind september al een akkoord over , maar maakten dit niet bekend. Van die schadeloosstelling van 20 miljoen euro zal Brock uiteindelijk 1 miljoen euro overhouden. De rest gaat naar de fiscus. Dat schrijft de krant Le Soir donderdag. InBev bevestigt dat er een akkoord werd bereikt, maar wil niet kwijt om welke som het gaat.

De financials doen het goed, ondanks hernieuwde geruchten over meer verliezen door de kredietcrisis bij buitenlandse grootbanken. Fortis stijgt 1,7 procent tot 18,47 euro. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar heeft van de Japanse financiele toezichthouder de goedkeuring gekregen om bankactiviteiten uit te voeren. Dexia volgt op de voet met een plus van 1,2 procent tot 17,36 euro.

Bank-verzekeraar KBC stijgt 0,8 procent lager op 97 euro. KBC praat met zijn Indiase sectorgenoot Union Bank of India over de oprichting van een joint venture voor de verkoop van beleggingsfondsen, zo weet De Standaard. KBC is echter niet de enige bank die op de shortlist staat. Ook het Spaanse BBVA voert gesprekken met Union Bank of India over een eventuele joint venture.

Op de brede markt vallen de goede prestaties van de Brusselse technologieaandelen op. Zenitel (+3,5% tot 2,40 euro), Keyware (+2,9% tot 4,23 euro) en ICOS (+2,9% tot 30,35) boeken mooie winsten.

Duvel verliest dan weer 2 procent tot 48,06 euro. "Duvel Moortgat is niet te koop", zegt gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat donderdag in een gesprek met De Tijd. "Ook niet als men ons, zoals bij Grolsch, een premie zou bieden van 70 procent."

Duvel Moortgat plant in de eerste jaarhelft van 2008 een nieuwe prijsverhoging. Die is nodig om de gestegen grondstoffen-, verpakkings- en energieprijzen te compenseren. Het komend jaar zal de brouwer tussen 10 en 15 miljoen euro investeren. Duvel is in 2007 gestart met de export van Vedett naar het Verenigd Koninkrijk. Het is de eerste buitenlandse markt waar de luxepils wordt gelanceerd.

Banimmo wint 1,6 procent tot 19,45 euro. Het vastgoedbedrijf gespecialiseerd in de herpositionering en herontwikkeling van vastgoed wordt enkele dagen voor het aflopen van zijn openbaar overnamebod op het vastgoedcertificaat North Plaza geconfronteerd met een tegenzet van GE Real Estate France, zo staat te lezen in De Standaard.

EUROPA

De prijs voor een vat ruwe olie zakt in Londen met 0,3 procent tot 93,62 dollar. De daling is de eerste in vier dagen. De geopolitieke spanningen tussen Turkije en Irak en de speculatie op een zesde opeenvolgende daling van de Amerikaanse olievoorraden stuurden de olieprijs de afgelopen dagen naar het hoogste peil in twee weken. Vanmiddag om 16.30 uur maakt het Amerikaanse ministerie van Energie de voorraden bekend.

Nog deze middag kunnen de Amerikaanse cijfers voor de orders van duurzame goederen en de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, beide verwacht om 14.30 uur, meer richting aan de markt geven.

De minirally van de olieprijs ondersteunt de koersen van enkele oliegerelateerde aandelen. Total wint 1,9 procent tot 56,88 euro. Royal Dutch Shell doet er 0,9 procent bij tot 29,09 euro. Ook de winst van de nutsgroepen valt op. Eni wint 1,2 procent 24,99 euro in Milaan, terwijl het Duitse E.on er 1 procent bijdoet tot 144,95 euro.

De mijnwaarden worden gestut door de stijgende grondstoffenprijzen. De koperprijs staat op het hoogste punt in vier weken. Rio Tinto wint 0,7 procent tot 5.413 pence en gaat voor de zesde dag op rij hoger. Zo'n rally was van oktober 2006 geleden. Anglo American stijgt met 0,4 procent tot 3.090 pence. BHP Billiton wint nipter: plus 0,1 procent tot 1.579 pence. ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, doet er 1,8 procent bij tot 52,68 euro.

Ook de fel geplaagde financials zijn bovenaan te vinden. Axa stijgt met 2,7 procent tot 27,68 euro en is de grootste stijger binnen de Stoxx50. Het Zwitserse UBS volgt met een winst van 2 procent tot 52,9 Zwitserse frank. Deutsche Bank stijgt met 1,8 procent tot 89,49 euro, Royal Bank of Scotland doet er 1,6 procent bij tot 450,5 pence.

De Franse IT-dienstengroep Cap Gemini zakt met 3,2 procent tot 43,57 euro. Cap Gemini ontkent dat het overnamegesprekken voert met het Indiase Wipro. In de Indiase media waren maandag berichten verschenen als zou Wipro 7 miljard dollar veil hebben voor het Franse bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud