Advertentie

Europese beurzen in het rood door tegenvallende resultaten

(tijd) Brussel en de andere Europese aandelenindexen noteren dinsdagmiddag met verlies door de publicatie van een aantal tegenvallende bedrijfsresultaten. Van de 28 Stoxx50-bedrijven die al jaarcijfers voorlegden, stelden meer dan een derde teleur. Ondertussen blijft de overnamemolen volop draaien. Vandaag/dinsdag lopen het Zweedse Volvo en het Britse platenlabel EMI in de kijker. Beleggers wachten ook op de start van Wall Street, waar de handel na een lang weekend hernomen wordt. Om 15 uur komt het Belgisch consumentenvertrouwen voor februari.

De Stoxx50 verliest 0,25 procent tot 3.828,92 punten. De EuroStoxx50 zakt 0,3 procent tot 4.253,46 punten. De Stoxx50 telt 33 dalers, 14 stijgers en 3 onveranderde aandelen.

Op Euronext Brussel staat de Bel20 staat omstreeks 13 uur 0,3 procent lager op 4.538,29 punten. De index telt vijf stijgers tegen 12 dalers. Agfa-Gevaert en Cofinimmo noteren onveranderd.

Suez is de grootste stijger binnen de index en gaat er 0,7 procent op vooruit tot 39,21 euro. Suez eist van de Franse overheid een terugbetaling van 1,2 miljard euro belastingen, zo schrijft de Franse krant Le Figaro. De zaak heeft betrekking op de dividenden ontvangen door dochterbedrijven in andere Europese landen. Bovendien maakte het bedrijf gisteren bekend dat Suez Energy International van de Britse Ashmore Group een meerderheidsbelang kocht van 51% in het grootste thermische energie-complex van Panama. De overige 49% van de aandelen is in handen van de Panamese overheid.

Dexia zakt 0,3 procent tot 22,81 euro. Dexia heeft een akkoord ondertekend over de verkoop van Dexia Banque Privée France (DBPF) aan BNP Paribas. Dexia realiseert hierop een meerwaarde van 42 miljoen euro.

Colruyt moet 0,8 procent prijsgeven en noteert op 172,61 euro. De zakenbank Goldman Sachs plaatst het aandeel op zijn Pan Europe Conviction Sell List. Het aandeel krijgt een koersdoel mee van 159 euro. De supermarktgroep is volgens GS een goed gerunde retailer die zijn nichemarkt domineert, maar ze menen dat de koers niet volledig weergeeft dat de marges onder druk staan door de sterke concurrentie in 2007.

Umicore is na Belgacom de grootste daler binnen de Bel20. Het aandeel van de materialengroep zakt 1,4 procent tot 137,64 euro. Gisteren ging het nog 2 procent hoger. UBS gaf het aandeel gisteren het advies neutral. 'Het aandeel heeft het koersdoel bereikt en we denken dat concurrent Jonhson Matthey dit jaar beter presteert', luidde het. Belgacom zelf verliest 2 procent tot 34,16 euro.

Op de brede markt staat Punch International in de aandacht met een winst van 2,7 procent tot 92,69 euro. Het beursblad Inside Beleggen vindt Punch International koopwaardig. Bovendien steeg de nettowinst van de grafische groep Punch Graphix in 2005 van 12,4 miljoen euro tot 15,9 miljoen euro. De winst per aandeel steeg van 13,32 eurocent vorig jaar naar 15,5 eurocent in 2006. Dat blijkt uit een persbericht. In navolging van het bod van moederbedrijf Punch International werden bestuurders Geoffrey White, Ken Humphreys en Nigel McCorkell vanaf 20 februari 2007 uit hun functie ontheven.

Telenet noteert 0,1 procenet hoger op 23,95 euro. Analisten van Rabo Securities trekken het koersdoel voor het Mechelse telecombedrijf op van 22 euro tot 26 euro. Het hold-advies verandert niet. De verhoging wordt ingegeven door iets beter dan verwachte vierdekwartaalresultaten en door de positieve eigen prognoses voor 2007.

Elders in Europa heeft de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo een overnamebod van 7,5 miljard Zweedse kronen (812,2 miljoen euro) op zijn Japanse concurrent Nissan Diesel uitgebracht, zo meldt de Zweedse groep dinsdag in een communiqué. Volvo heeft op dit moment 19 procent van Nissan Diesel in handen. Met de overname wil Volvo zijn positie in Azie, de snelst groeiende economische regio, versterken. 'Azie is altijd al een zwakke plek van Volvo geweest', stelt een analist. Het geeft Volvo ook toegang tot een specifieke technologie om uitlaatgassen van zijn motoren te beperken, een aspect dat steeds meer aan belang wint in de sector. Volvo stijgt 0,7 procent.

EMI stijgt in Londen met 7,2 procent. Het derde grootste muziekconcern ter wereld, is opnieuw benaderd door zijn Amerikaanse concurrent Warner Music met het oog op een overname. Het blijft onduidelijk of het verzoek zal leiden tot een concreet bod. EMI heeft zware problemen en moest dit jaar zijn prognoses al twee keer naar beneden bijstellen. Oorzaak is de zwakkere verkoop van cd's. Bij EMI staan zangers als Robbie Williams en Norah Jones onder contract. EMI en de Warner Music Group hebben sinds het begin van het decennium al minstens drie keer geprobeerd te fuseren. De laatste keer was in juli 2006. Toen zagen ze om kartelredenen af van een samengaan.

Clariant zakt 2,6 procent. De jaarwinst van de op een na grootste producent van speciale chemicalien stelde teleur. 'Dure grondstoffen en dure energiekosten speelden de groep parten'. De nettowinst steeg bijna 50 procent tot 23 miljoen Zwitserse frank maar analisten gingen uit van 52 miljoen. Clariant is momenteel bezig met een strategische ommezwaai, waarbij duizenden jobs sneuvelen en de productportefeuille met een kwart wordt ingeperkt. 'Het is een grondige verandering. Dat neemt tijd', stelt een analist.

Barclays noteert 0,8 procent lager. De nettowinst van de Britse bank steeg in het tweede halfjaar van 2006 met 41 procent tot 2,26 miljard Britse pond, een stuk meer dan de gemiddelde analistenprognose. '2006 was een uitzonderlijk sterk jaar', meldt het bedrijf. 'Een zeer solide rapport', reageert een handelaar. Minpunt was wel dat de omvang van de slechte leningen voor het tweede jaar op rij stegen. 'Barclays is op het punt gekomen waarbij het niet even snel kan blijven groeien', kijkt een analist naar de toekomst. Op middellange termijn rekent de groep dan ook op een tragere groei van 15 a 20 procent. Barclays was de eerste Britse financiele groep die dit jaar zijn jaarcijfers publiceerde.

Cadbury Schweppes, het Britse bedrijf achter onder andere Schweppes, Canadry Dry en Stimorol, haalde vorig een nettowinst van 1,2 miljard Britse pond, een groei van meer dan 50 procent dankzij de verkoop van de Europese softdrinkactiviteiten. Het bedrijf richt zich momenteel op de concurrentie met PepsiCo en Coca-Cola in de Verenigde Staten. Het aandeel verliest 1,1 procent.

Scottish & Newcastle, de grootste brouwer in het Verenigd Koninkrijk, haalde vorig jaar 22 procent meer winst dankzij kostenbesparingen en een succesvolle Russische joint venture. De groei lag wel een stuk onder de verwachtingen. Voor 2007 rekent de groep op Rusland, waar het de handen in elkaar sloeg met Carlsberg. Het sigarettenverbod in cafés in England en Wales zullen de cijfers negatief beinvloeden. Het aandeel valt 3,75 procent terug.

Jan De Schamphelaere

Bert Lauwers

Roel Verrycken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud