Advertentie

Europese beurzen in het rood, Solvay en ICOS op fors verlies

(tijd) Op Euronext Brussel is het verlies van de Bel20 rond de middag groter geworden. De andere Europese aandelenmarkten zagen hun openingswinsten omslaan in verliezen. De verliezen komen er nadat ABB, 's werelds grootste bouwer van elektriciteitsnetwerken, met ontgoochelende resultaten kwam. Ook Akzo Nobel kwam met slecht nieuws. Daarmee boeken de Europese beurzen hun eerste verliezen in drie dagen.

Het verlies van de Bel20 komt voor tweederde voor rekening van Solvay, dat in het vierde kwartaal minder operationele winst boekte dan verwacht. De scherpste koersval komt echter van ICOS Vision, dat vanmorgen een omzetwaarschuwing gaf. De resultaten die Lotus Bakeries woensdagavond rapporteerde, worden gesmaakt.

Even voor de middag noteert de Bel20 0,4 procent lager op 4.476,62 punten. In de korf der grootste aandelen zitten 5 stijgers, 2 stabiele aandelen en 12 dalers.

De DJStoxx50 verliest 0,5 procent tot 3.820,63 punten. De index telt 6 stijgers tegenover 44 dalers. De Eurostoxx50 zakt 0,4 procent weg tot 4.251,09 punten. De Euronext100 houdt de verliezen nog binnen de perken en zakt 0,2 procent tot 993,38 punten. Bij de nationale beurzen is Londen de grootste verliezer met een daling van 0,4 procent. Parijs en Amsterdam zakken 0,2 procent, terwijl Frankfurt nog wat tegenspartelt met een verlies van 0,1 procent.

Met een straatlengte voorsprong is Solvay de grootste verliezer in de Bel20. Het aandeel van de chemie- en farmagroep zakt 4,3 procent tot 116,60 euro. De nettowinst van 142 miljoen euro kwam in het vierde kwartaal 15 procent hoger uit dan een jaar eerder en was ook hoger dan verwacht. De rebit (recurrente bedrijfswinst) viel in het vierde kwartaal echter 8 procent terug tot 216 miljoen euro, iets onder de gemiddelde verwachting van de analisten. Gewoontegetrouw gaf Solvay ook geen vooruitzichten voor 2007.

De gedeeltelijke sectorgenoot UCB geniet blijkbaar van de verkopen van aandelen Solvay, want UCB stijgt 2,4 procent tot 50,80 euro. Referentie-aandeelhouder Tubize gaat zelfs 4,3 procent hoger tot 53,80 euro.

Ook Umicore kwam vanmorgen met resultaten. De materialengroep haalde in 2006 een recurrent bedrijfsresultaat (rebit) van 336,1 miljoen euro, 44 procent meer dan een jaar eerder en meer dan 10 miljoen boven de bovenkant van de eigen verwachtingsvork. De recurrente nettowinst steeg met 45 procent tot 219,4 miljoen euro. De groei komt voornamelijk op conto van de raffinageactiviteiten en van de zinkdivisie. Beleggers zijn toch niet zo onder de indruk, want het aandeel gaat 0,8 procent hoger tot 140,20 euro.

In de financiële sector kwamen enkele buitenlandse zwaargewichten - Credit Suisse en ING Groep - met beter dan verwachte resultaten. De Belgische financials noteren verdeeld en overwegend licht lager. Fortis noteert onveranderd, Dexia zakt 0,4 procent en KBC 0,6 procent.

Barco was woensdag, na gesmaakte resultaten, de sterkste stijger in de Bel20 met een winst van 2,7 procent. Vandaag komt er nog eens 1,6 procent bij tot 71,20 euro.

Op de brede markt gaat Lotus Bakeries 2,9 procent tot 245 euro. De koekjes- en speculoosbakker realiseerde over 2006 een 19,7 procent hoger groepswinst van 11,38 miljoen euro. De jaaromzet ging er met 17,7 procent op vooruit tot 179,25 miljoen euro. Beide cijfers liggen boven de verwachtingen van analisten. Lotus kondigde ook een forse verhoging van het dividend aan, van 2,25 tot 3,30 euro netto per aandeel. In 2007 verwacht het bedrijf nipt de kaap van de 200 miljoen euro omzet te overschrijden.

Een stevige dreun krijgt ICOS Vision Systems. De producent van chipinspectie-apparatuur keldert 6,4 procent tot 30,60 euro na een omzetwaarschuwing. ICOS verwacht dat zijn omzet in het eerste kwartaal van 2007 met 5 tot 15 procent zal dalen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2006. Gedelegeerd bestuurder Anton De Proft wijt de slechte vooruitzichten aan de moeilijke marktomstandigheden op korte termijn.

De notering van het biotechbedrijf Devgen is al de hele morgen opgeschort. Van het kapitaal van het bedrijf komt maximaal 15 procent te koop te staan. De aandeelhouders van Devgen die al aandelen bezaten voor de beursgang van het biotechnologiebedrijf, hebben immers de intentie om maximaal 50 procent van hun belang te verkopen. Deze vroege aandeelhouders, die in onderling overleg handelen, houden samen meer dan 4,6 miljoen aandelen aan, goed voor 29,6 procent van het totale aandelenkaitaal. Devgen maakte ook bekend 20 miljoen euro vers kapitaal op te halen in een private plaatsing.

De specialist in elektronisch documentbeheer IRIS heeft in 2006 een omzetgroei van 9,5 procent geboekt tot 81 miljoen euro en een brutomarge van 39 miljoen euro (+16%). Het aandeel noteert 1,8 procent hoger op 45 euro.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos gaat samenwerken met de universiteit van Bristol op het gebied van kankeronderzoek. De totale waarde van het contract voor Galapagos ligt op meer dan 2 miljoen euro aan onderzoeksbetalingen over een periode van twee jaar. Galapagos stijgt 1,5 procent tot 9,65 euro.

De Brusselse technologiegroep Zetes heeft een contract binnengehaald voor de levering van software voor de elektronische identiteitskaart (eID) in Portugal. Dat schrijft De Tijd. Het 7-jarige contract heeft een impact van 'enkele miljoenen euro' op de brutowinstmarge van het bedrijf. Zetes wint 1 procent tot 24,50 euro.

Op de fixingmarkt schiet Sucraf nog maar eens 9 procent hoger tot 16,9 euro. De holding heeft als enig actief een belang van ongeveer 30 procent in de suikerfabriek en -plantage Sucrerie de Kiliba in de provincie Zuid-Kivu in Congo. Die plantage is verwoest, maar er zijn plannen om ze weer op te bouwen. Sinds begin dit jaar is de koers van Sucraf al bijna verdrievoudigd.

In Europa was de handelsdag goed begonnen dankzij een sterke start van de autoconstructeurs. Vooral DaimlerChrysler begon enthousiast aan de dag dankzij speculatie over de plannen die het bedrijf heeft met Chrysler. Er zijn geruchten dat er een alliantie zou aangegaan worden met General Motors om kosten te besparen. Het lijkt erop dat het aandeel daar maar kort op gereageerd heeft, want na even in de buurt gekomen te zijn van de 55 euro, staat het aandeel nu op 54,50 euro, nog altijd een sterke stijging met 5,8 procent.

Credit Suisse, de tweede grootste bank van Zwitserland, stijgt 3,6 procent tot 91,85 Zwitserse frank nadat het bedrijf een recordwinst van 4,7 miljard Zwitserse frank behaalde in het vierde kwartaal. Die winst werd vooral gestut door de verkoop van de verzekeringsmaatschappij Winterthur aan Axa.

Het slechte bedrijfsnieuws begint echter zwaarder door te wegen. Akzo Nobel zakt 3,4 procent tot 45,25 euro. De Nederlandse chemie- en farmagroep heeft zijn winst in het vierde kwartaal zien teruglopen door de hogere uitgaven voor onderzoek en administratie. Het bedrijf kon ook de eenmalige bonussen uit gerechtelijke schikkingen niet herhalen.

Societe Generale, de derde grootste bank van Frankrijk, zet zijn verliessessie van woensdag verder en zakt 1,8 procent tot 134,80 euro. Woensdag verloor het aandeel ook al 1,7 procent. Aanleiding is nog steeds de publicatie van een lager dan verwachte winst in het vierde kwartaal. Analisten maken zich vooral zorgen over het verdere groeipotentieel van de markt voor retailbanking in Frankrijk.

Ook BNP Paribas, tweede grootste in Frankrijk, bleef onder de verwachtingen met zijn winst uit de retailactiviteiten in Frankrijk. Het aandeel zakt 2,9 procent tot 84,45 euro.

Koen Lambrecht

Kim Evenepoel

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud