Europese beurzen lager door dure euro

(tijd) Op Euronext Brussel is de Bel20 maandag met verlies van start gegaan. De Brusselse index volgt daarmee de trend van de andere Europese aandelenmarkten, die licht lager staan door bezorgdheid over de stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De vraag naar euro's neemt toe omdat de markt op een volgende rentestap in Europa rekent, terwijl in Amerika zelfs al over een rentedaling wordt gesproken. Opvallendste gebeurtenis op deze nieuwsarme dag is de flinke duik van het aandeel Wereldhave, nadat het parket de ontbinding van de vastgoedgroep heeft gevraagd.

De dollar verliest vandaag voor de vijfde dag op rij terrein tegenover de euro, de langste verliesreeks in zeven maanden. Rond 13 uur wordt de euro 0,2 procent duurder op 1,3119 dollar.

De Bel20 gaat rond 13 uur 0,7 procent lager tot 4.153,03 punten. De index telt 1 stijger en 18 dalers.

De DJ Stoxx 50 zakt 0,7 procent tot 3.624,16 punten. De DJ Eurostoxx 50 verliest 0,8 procent tot 4.015,58 punten. De Euronext 100 gaat 0,5 procent lager tot 928,32 punten.

Sterkste daler binnen de Bel20 is InBev met een verlies van 1,2% tot 48,56 euro.

De energiegroep Suez zakt 0,5% tot 35,88 euro. De Italiaanse premier Romano Prodi suggereerde vrijdag dat het Italiaanse energiebedrijf Enel gebruik kan maken van het uitstel van de fusie tussen Suez en Gaz de France om opnieuw te praten over een samenwerking met Suez. Suez-topman Gerard Mestrallet heeft echter al laten weten dat een fusie met Gaz de France een absolute prioriteit is voor de Franse energiegroep.

Financieledienstengroep KBC zakt 0,4 procent tot 85,05 euro na een adviesverhoging van Delta Lloyd Securities. De andere financiele waarden geven nog meer terrein prijs. Dexia daalt met 0,9 procent tot 20,94 euro en Fortis verliest 1,1 procent op 30,88 euro.

Op de brede markt springt vooral de terugval van de vastgoedgroep Wereldhave Belgium in het oog. Het aandeel staat 8,9 procent lager tot 60,60 euro. De scherpe koersval is te wijten aan een bericht in De Tijd van zaterdag, waarin te lezen stond dat de openbare aanklager in de kasgeldfraudezaak rond Wereldhave Belgium ook na bijkomend onderzoek de ontbinding van het bedrijf blijft vorderen. De openbaar aanklager vordert ook de doorverwijzingen van de gedelegeerd bestuurder van Wereldhave, Gijsbert Verweij, en ex-bestuurder René Annaert naar de strafrechter.

Telenet wint 0,1 procent tot 20,38 euro. In zijn online-editie schrijft De Tijd maandag dat de Amerikaanse kabelgroep Liberty Global zijn belang in Telenet opnieuw heeft opgetrokken. Dat gebeurde door de overname van de Telenet-aandelen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Evercore. Liberty, dat gecontroleerd wordt door de Amerikaanse mediamagnaat John Malone, kwam twee weken geleden in het nieuws door het uitoefenen van een pakket opties op 6,75 miljoen aandelen van Telenet tegen 20 euro per stuk. Daardoor verhoogde Liberty zijn belang in Telenet van 21,4 naar 28,1 procent.

De zwakkere dollar treft vooral bedrijven met veel uitvoer naar de VS. SAP, ontwikkelaar van software voor bedrijfsmanagement, verliest 1,4 procent tot 158,98 euro. De Britse wapenfabrikant BAE Systems gaat 3,7 procent lager tot 388,50. Bijna 40 procent van de inkomsten van BAE komt uit Noord-Amerika.

De Duitse chemiereus Bayer wint 1,7 procent tot 39,73 dollar na meevallende kwartaalcijfers. Bayer heeft in het derde kwartaal van 2006 als gevolg van integratiekosten en hogere rentelasten voor de overname van Schering de nettowinst met 35 procent zien dalen. Met 320 miljoen euro kwam de winst echter hoger uit dan analisten hadden voorzien. Zij gingen gemiddeld uit van 201 miljoen euro.

LVHM Moet Hennessy Louis Vuitton verliest terrein: -2,3 procent tot 80 euro. Het grootste luxegoederenconcern ter wereld kreegt van Deutsche Bank het advies sell mee, wegens gestagneerde consumptie in Japan en vertragende groei in de VS en China voor de cognac-afdeling.

Het France luchtvaartconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus, zakt 0,6 procent tot 23,10 euro. Volgens geruchten is de Franse overheid van plan zijn belang in EADS op te drijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud