Advertentie

Europese beurzen lager ondanks goede ZEW-indicator

(tijd) De Europese beurzen noteren rond de middag met lichte verliezen. Beleggers blijven op hun hoede, en door de hypotheekzorgen in de VS zijn de financiele waarden weinig gegeerd. Zij zijn dan ook de sterkste verliezers. Ook Euronext Brussel blijft ondanks een gunstige ZEW-indicator lager noteren in de middaghandel. Richtinggevend bedrijfsnieuws is er amper.

Maandag bleek dat New Century Financial, een grote Amerikaanse verstrekker van hypotheekleningen, zijn financiele verplichtingen niet meer kan nakomen. Het bedrijf heeft te veel risicoleningen toegekend en kan nu groepen als Morgan Stanley, Goldman Sachs en Citigroup niet meer terugbetalen. Een andere speler in de Amerikaanse hypotheekmarkt, Countrywide Financial, kwam met een winstwaarschuwing. Door deze problemen kreeg het vertrouwen van beleggers in de financiele waarden een knauw.

Voorlopig kan het nieuws dat de Duitse ZEW-indicator voor het economisch klimaat sterker is gestegen dan verwacht, weinig soelaas brengen. De index kwam uit op 5,8, terwijl economen uitgingen van een indexcijfer van 3,2.

De Bel20 gaat rond het middaguur 0,25 procent lager tot 4.347,97 punten. De graadmeter telt 8 stijgers, de overige 11 aandelen worden goedkoper.

Ook in Brussel trekken de financials de graadmeter in het rood. Fortis gaat 1,2 procent lager tot 31,94 euro, KBC en Dexia verliezen elk 0,5 procent tot respectievelijk 91,30 en 21,41 euro.

Grootste stijger is Agfa-Gevaert met een winst van 1,6 procent tot 16,83 euro. Het aandeel verloor de afgelopen weken terrein nadat Agfa aankondigde zich in drie onafhankelijke bedrijven op te splitsen.

Umicore profiteert van de stijgende grondstofprijzen en wordt 1 procent duurder tot 131,30 euro.

UCB wint 0,3 procent tot 47,76 euro. De Europese Commissie heeft het geneesmiddel Xyrem, dat wordt gebruikt tegen zware slaapstoornissen, goedgekeurd voor de behandeling van narcolepsie met spierzwakte bij volwassen patienten. Xyrem is een geneesmiddel van Jazz Pharmaceuticals, waarop UCB een licentie heeft. De nieuwe EU-goedkeuring betekent dat Xyrem het eerste en enige door de Europese Commissie goedgekeurde geneesmiddel voor deze indicatie is.

Ex-Bel20'er Barco gaat miniem vooruit (+0,06% tot 69,58 euro). Franklin Resources, ook gekend als Franklin Templeton Investments, heeft via verschillende fondsen een participatie van 6,08 procent opgebouwd in de Belgische beeldvormingsgroep.

Ook bij EVS vonden er verschuivingen plaats in het aandeelhouderschap. Capital Management heeft zijn belang in het Luikse beeldserverbedrijf opgetrokken van 4,59 procent tot 6,01 procent. Cytindus, de holding van EVS-bestuurder Michel Delloye, heeft zijn belang dan weer verlaagd van 3 tot 2,52 procent. EVS verliest 2,9 procent tot 45,13 euro.

De holding Compagnie du Bois Sauvage heeft in 2006 een nettowinst van 64,1 miljoen euro gerealiseerd, 4,3 procent minder dan het jaar voordien. Per aandeel viel de winst 7 procent terug tot 42,09 euro. De recurrente nettowinst nam wel met 52 procent toe tot 22,5 miljoen euro. Nagenoeg alle participaties presteerden zoals verwacht. Enkel de polyethuraanverwerker Recticel bleek minder op te leveren door de problemen met zijn Amerikaanse afdeling voor auto-interieur. Voor 2007 rekent de holding op een verdere stijging van het recurrente resultaat. Of de nettowinst verder zal stijgen is afhankelijk van de evolutie op de beurzen. Beleggers reageren niet op het nieuws, het aandeel noteert onveranderd op 343 euro.

Brantano herstelt 4,4 procent tot 37,60 euro. Gisteren bevond het aandeel van de schoenenverkoper zich op zijn laagste peil sinds oktober van vorig jaar.

Rond 12 uur noteert de DJ Stoxx50 0,2 procent lager op 3.643,58 punten. De index telt 14 stijgers, 33 dalers en 3 stabiele aandelen. De DJ Euro Stoxx50 zakt 0,1 procent tot 4.064,32 punten en de Euronext100 laat 0,2 procent liggen tot 959,46 punten. Onder de nationale beurzen zakt Amsterdam 0,4 procent, Londen 0,3 procent, Frankfurt 0,2 procent en Parijs 0,2 procent.

De financials staan onder druk. Royal Bank of Scotland verliest 1,1 procent tot 2.068 pence, Fortis moet in Amsterdam 1,2 procent lager tot 31,93 euro en ING Groep 1,4 procent tot 31,07 euro.

De Britse entertainmentgroep HMV, eigenaar van de gelijknamige muziekwinkels en van de Waterstone-boekhandels, waarschuwde dat zijn jaarwinst onder de huidige analistenconsensus zal uitkomen als gevolg van slechter wordende marktomstandigheden. HMV wil de komende drie jaar voor 40 miljoen pond besparen, onder meer door het sluiten van winkels en de reorganisatie van distributienetwerken. HMV verliest 13,1 procent tot 132,71 pence.

De Franse energiegroep Gaz de France boekte in 2006 een nettowinst van 2.298 miljoen euro, 29 procent meer dan het herwerkte cijfer van 1.782 miljoen euro over 2005. De bedrijfskasstroom verbeterde met 21 procent tot 5.149 miljoen euro, aan de onderkant van de analistenramingen. De groep verhoogt haar dividend met 62 procent tot 1,10 euro per aandeel. Maar Gaz de France zei ook last te hebben van de warme winter. De ebitda zou hierdoor in 2007 in lijn met 2006 uitkomen. Gaz de France daalt 1,1 procent tot 33,51 euro.

De Ierse luchtvaartmaatschppij Aer Lingus dook in 2006 in het rood door de kosten voor de beursgang en om zich tegen het overnamebod van Ryanair Holdings te verdedigen. Op een 11 procent hogere omzet leed de maatschappij een nettoverlies van 69,9 miljoen euro. De koers van Air Lingus gaat er met 0,1 procent op achteruit tot 2,92 euro.

Het Spaans-Franse tabakconcern Altadis springt 2,5 procent op tot 38,84 euro. Volgens de krant La Vanguardia heeft Imperial Tobacco Altadis gecontacteerd met het oog op een eventuele fusie. Bovendien zou Kohlberg Kravis Roberts & Co al een overname van Altadis hebben bestudeerd, waarbij de sigaretten- en logistieke activiteiten zou worden doorverkocht aan Gallaher Group. Een eventuele fusie van Altadis met Imperial Tobacco zou een dergelijke overname kunnen tegenhouden, aldus de krant. Imperial wint 0,2 procent tot 2.121 pence.

Ook Cadbury Schweppes stijgt 2,8 procent tot 560 pence op overnamespeculatie. Het beurshuis Panmure Gordon zou koper zijn van aandelen van de producent van chocolade en frisdrank vanwege de kans op een bod op het bedrijf. Volgens Panmure Gordon zou Kraft een ernstige kandidaat zijn om de snoepgoedafdeling van het bedrijf over te nemen. Geen van beide bedrijven was bereikbaar voor commentaar.

De Chileense kopermijngroep Antofagasta zag het afgelopen jaar de winst met 86 procent stijgen dankzij de sterke koperprijzen. Topman Marcelo Awad waarschuwde dat de recente marktvolatiliteit wellicht zal aanhouden. Antofagasta stijgt 0,2 procent tot 475,50 pence.

Ook de Brits-Deense beveiligingsgroep Group 4 Securicor kwam met resultaten. De nettowinst over 2006 kwam 10 procent hoger uit, in lijn met de analistenverwachtingen, op een 8,4 procent hogere omzet. Het aandeel stijgt met 2,3 procent tot 196,50 pence.

Dieter Snoeck

Kim Evenepoel

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud