Europese beurzen licht hoger, Barco afgestraft, bod op Quick

(tijd) Euronext Brussel noteert, net als de overige Europese beurzen, rond de middag lichtjes hoger. De beleggers blijven aan de zijlijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond en vooral van het bijbehorend commentaar. Voor een positieve verrassing zorgde de Ifo-index van het Duitse ondernemersklimaat, die in oktober onverwacht bleek te zijn gestegen. De verzekeringsaandelen staan onder druk nadat UBS zijn advies voor de sector verlaagde. In Brussel wordt Barco afgestraft na tegenvallende resultaten en een verlaging van de prognose. De notering van het aandeel Quick is opgeschort. Intussen is bekend dat de Franse durfkapitaalgroep CDC Capital Investissements een bod op de hamburgerketen heeft uitgebracht.

De Ifo-indicator, die een beeld geeft van het vertrouwen van de Duitse producenten in de economie, steeg in oktober van 104,9 naar 105,3. Economen hadden gerekend op een terugval tot 104,5. Het is de eerste stijging van de indicator in vier maanden.

Analisten gaan er algemeen van uit dat de Fed de rente onveranderd zal laten op 5,25%, maar tegelijk zal waarschuwen voor de inflatiedreiging. De bank zou op die manier willen duidelijk maken dat ze klaarstaat om de rente weer op te treken indien nodig.

Omstreeks 13.10 uur noteert de DJ Stoxx50 0,2 procent hoger op 3.704,60 punten. De index telt 28 stijgers, 20 dalers en 2 stabiele aandelen. De DJ EuroStoxx50 noteert +0,1 procent hoger op 4.017,53 punten en de Euronext100 stijgt 0,2 procent tot 932,13 punten. Onder de nationale beurzen stijgt Londen 0,3 procent, winnen Parijs en Amsterdam 0,2 procent en blijft Amsterdam stabiel.

In Brussel noteert de Bel20 0,1 procent hoger op 4.166,55 punten. In de korf zitten 13 stijgers en 6 dalers.

Grootste daler is Barco, met een verlies van 5,3 procent tot 67,50 euro. Het West-Vlaamse bedrijf heeft zijn prognose voor de winstmarge voor dit jaar verlaagd na een zwak derde kwartaal. De ebita (bedrijfswinst voor afschrijvingen) daalde met bijna een kwart tot 8,5 miljoen euro, terwijl de omzet 0,7 procent terugviel tot 170,2 miljoen euro. Dat levert een ebitamarge op van amper 5 procent. Met deze cijfers blijft het bedrijf achter op zijn eigen doelstellingen en op de analistenprognoses. De terugval is voor een deel te wijten aan tijdelijke leveringsproblemen. Analisten reageren ontgoocheld maar hebben eveneens oog voor de positieve elementen. Ze wijzen op de 30 procent toename van de bestellingen, onder andere dankzij een enorm contract voor de levering van LED-schermen voor een winkelcentrum in Dubai.

Omega Pharma stijgt 1,55 procent tot 50,40 euro. KBCS heeft het koersdoel opgetrokken tot 53 euro. Analiste Nathalie Sierens vindt de overname van het Oostenrijkse Bittner Pharma een goede zet. 'Het is zeker geen koopje, maar de overnameprijs is redelijk', geeft Sierens nog mee.

Voor de grootste klim tekent Agfa-Gevaert, dat 2,8 procent aandikt tot 20,24 euro.

Umicore, dat vrijdag een update geeft over het derde kwartaal, zakt 0,8 procent tot 122,50 euro.

De Frere-holding NPM gaat 1 procent hoger tot 280,70 euro, terwijl Ackermans & van Haaren 2,9 procent stijgt tot 58,90 euro. NPM en AvH hebben via GIB een belang van 55,62 procent in de fastfoodketen Quick. De notering van Quick werd vanmorgen na een klein uur handel opgeschort in afwachting van een persbericht. Intussen raakte bekend dat de Franse durfkapitalist CDC Capital Investissements een overnamebod op Quick lanceert tegen 37,8 euro per aandeel. De biedprijs vertegenwoordigt een premie van 23 procent op de slotkoers van dinsdag. Om 14 uur wordt de handel in het aandeel hervat.

Nog op de brede markt gaat Euronav 4,2 procent onderuit tot 24,28 euro. De winst van de gastankerrederij lag in het derde kwartaal negen maal hoger dan een jaar eerder, maar bleef toch onder de verwachtingen van analisten. Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities verlaagde vanmorgen zijn koersdoel tot 28 euro. Voor het vierde kwartaal rekent Euronav op een verbetering van de vrachttarieven, maar dat is op dit moment nog niet zichtbaar.

Option zakt 4,1 procent tot 10,98 euro na dinsdag 10 procent te hebben gewonnen. Er veranderden al meer dan een miljoen aandelen van eigenaar. Option publiceert morgen voorbeurs kwartaalcijfers. Die zullen de nodige aandacht krijgen na de negatieve nieuwsstroom de voorbije maand. ING WB trok vanmorgen het advies voor Option op van sell naar hold.

Innogenetics wint 1,7 procent tot 9,71 euro, na de 4,3 procent remonte van dinsdag. Inside Beleggen vindt het aandeel koopwaardig. 'Al het slechts nieuws zit in de koers vervat', zo oordeelt het beleggersblad.

In de Stoxx50 komen de grootste dalers uit de financiele hoek. Het beurshuis UBS heeft het advies voor de hele Europese verzekeringssector verlaagd van overweight tot neutral. De aandelen hebben het recent goed gedaan en zullen nu de markt blijven volgen, luidt het. ING Groep zakt 1,25 procent tot 35,47 euro, Royal Bank of Scotland verliest 0,6 procent tot 1.862 pence en Fortis 0,5 procent tot 33,32 euro.

De staalbedrijven gaan hoger op de verwachting dat Nippon Steel en JFE Holdings, de twee grootste Japanse staalproducenten, hun winstprognoses zullen optrekken op basis van de stijgende vraag. Acerinox klimt 4 procent tot 1.258 pence en Arcelor Mittal gaat 0,3 procent hoger tot 34 euro. Ook de mijnbouwgroepen profiteren van de gunstige vooruitzichten. Rio Tinto stijgt 1,7 procent tot 2.899 pence en Anglo American 1 procent tot 2.402.

De farmasector is goed op dreef nadat UBS zijn advies verhoogde van 'neutral' naar 'overweight'. GlaxoSmithKline stijgt 1,9 procent tot 1.517 pence en AstraZeneca 0,4 procent tot 3.502 pence.

Electrolux, 's werelds grootste producent van huishoudelijke apparatuur, heeft exclusief bijzondere posten de nettowinst in het derde kwartaal van 2006 met 36 procent opgevoerd tot 809 miljoen Zweedse kroon (ca. 88 miljoen euro). Het Zweedse concern handhaaft de verwachtingen voor 2006 en voorziet een enigszins hoger bedrijfsresultaat. Het aandeel wint 6,3 procent tot 130 kroon.

De Franse bandenproducent Michelin heeft in het derde kwartaal van 2006 een omzet gerealiseerd van 4,081 miljard euro. Dat is 4,9 procent meer dan tijdens de overeenstemmende periode van 2005. Het omzetcijfer is licht hoger dan de gemiddelde analistenverwachting, die op 4,044 miljard euro stond. Michelin herhaalde derhalve de verwachting dat de operationele winstmarge voor niet-recurrente items in de buurt van de 8 procent zal uitkomen voor heel 2006. Michelin stijgt 2,4 procent tot 62,9 euro.

STMicroelectronics, de grootste Europese producent van halfgeleiders, behaalde over het derde kwartaal een nettowinst van 207 miljoen dollar, tegen een winst van 89 miljoen dollar over dezelfde periode in 2005. De omzet steeg met 11,8 procent tot 2.513 miljoen dollar. Het bedrijf maakte melding van enige correctie in de huidige halfgeleidercyclus. De verkopen van chips voor mobiele telefoons en voor autotoepassingen liggen onder de normale seizoenstrends. Als gevolg hiervan verwacht STM voor het vierde kwartaal een omzetevolutie op kwartaalbasis die zal schommelen tussen -1 en +5 procent. Het aandeel zakt 1,05 procent tot 13,16 euro.

De Duits-Amerikaanse autoconstructeur DaimlerChrysler boekte in het derde kwartaal een veel kleinere winstdaling dan analisten hadden gevreesd. De nettowinst daalde van 855 tot 541 miljoen euro, maar analisten rekenden slechts op 27 miljoen euro. Het aandeel schiet 5 procent hoger tot 43,58 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud