Europese beurzen nemen adempauze, energie in de kijker

(tijd) De Europese beurzen nemen een adempauze na de remonte van de voorbije week. Vooral de energiewaarden springen in het oog dankzij de stijgende olieprijzen en de biedstrijd rond het Spaanse Endesa.

De Bel20 zakt omstreeks 12.40 uur met 0,25 procent tot 4.489,88 punten. De index telt 11 stijgers en 8 dalers. Omega Pharma prijkt bovenaan en stijgt 1,3 procent tot 59,23 euro. Suez verliest 1,25 procent tot 39,4 euro.

Op de brede markt stijgt Thrombogenics 2,8 procent tot 10,96 euro. Analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities verhoogt zijn advies voor Thrombogenics, na de recente koersdaling, tot buy. Het koersdoel blijft 13 euro. 'In het tweede halfjaar staan er nog heel wat resultaten van klinische testen op het programma. Er is dus nog bijkomend opwaarts potentieel tegen het jaareinde.'

Van Vaeck ging door een aantal biotechdossiers en verhoogde ook voor Galapagos het advies van reduce tot accumulate. 'Een tweede grote deal zoals met GSK wordt verwacht in het tweede halfjaar', blikt de analist vooruit. Galapagos wint 1 procent tot 9 euro.

Innogenetics zakt 2,8 procent tot 8,11 euro nadat Van Vaeck het koersdoel voor het aandeel verlaagde tot 9 euro.

Tigenix, het jongste biotechaandeel in Brussel, stijgt 9,9 procent tot 6,21 euro. Het aandeel maakte vorige week donderdag zijn beursdebuut en steeg sindsdien al 24 procent.

Atenor wint 4 procent tot 39,30 euro. De vastgoedgroep en holding heeft over het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 12,9 miljoen euro. Dat is 16,6 procent meer dan in 2005 en het hoogste niveau ooit. De resultaten zijn ook beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een winst van 11,2 miljoen euro. Voor 2007 verwacht gedelegeerd bestuurder Stephan Sonneville opnieuw 'recordresultaten'. De resterende durfkapitaalactiviteiten van de groep moeten nog dit jaar verkocht worden.

IRIS wint 2,1 procent tot 45,50 euro. De specialist in elektronisch documentbeheer realiseerde in 2006 resultaten die net boven de verwachtingen van analisten uitkwamen. Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve beloont zijn aandeelhouders met een brutodividend van 0,60 euro, tegen 0,45 euro in 2005. Op basis van een goed gevuld orderboek verwacht IRIS dit jaar een dubbelcijferige groei van de brutomarge, bedrijfswinst (ebit) en nettowinst.

Fountain noteert op de fixingmarkt en zakt 0,5 procent tot 19,25 euro. De warmedrankengroep boekte heeft in het scharnierjaar 2006, zoals verwacht, geen al te beste resultaten. De bedrijfskasstroom (ebitda) halveerde tot 5 miljoen euro, in lijn met de eigen prognose, en ook de nettowinst viel tot de helft terug. De forse daling is in hoofdzaak te wijten aan het wegvallen van het Nespresso-contract. Over 2006 stelt Fountain een brutodividend van 0,60 euro in het vooruitzicht.

De notering van de Leuvense netwerkbeveiliger Ubizen op Euronext Brussel werd op 22 maart geschrapt na afloop van het openbaar uitkoopbod van de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Cybertrust.

De DJ Stoxx50 zakt 0,1 procent tot 3.739,39 punten. De EuroStoxx50 staat 0,2 procent lager op 4.183,53 punten, terwijl de EuroNext100 een verlies lijdt van 0,2 procent op 992,42 punten.

Vooral de aandelen uit de energie- en nutssector staan in de kijker. Het Duitse E.ON daalt met 1,1 procent tot 99,64 euro. De energiegroep maakte voor beurstijd bekend dat ze haar bod op het Spaanse Endesa heeft opgetrokken tot 40 euro per aandeel. Totnogtoe bood E.ON 38,75 euro per aandeel Endesa. E.ON zegt ook "alle wettelijke opties" te zullen uitoefenen tegen het Spaanse bouwbedrijf Acciona en de Italiaanse energiegroep Enel, die de voorbije maanden een belang van respectievelijk 24,9 en 21 procent hebben opgebouwd in Endesa.

De Italiaanse stroomproducent Enel en de Spaanse bouwgroep Acciona zouden ondertussen al een bod voorbereiden van 43,4 miljard euro of 41 euro per aandeel op de Spaanse energiegroep. Dat meldt de Spaanse krant El País. Enel zakt 0,1 procent tot 7,88 euro.

De Spaanse beurswaakhond CNMV besliste dat de handel in het aandeel Endesa nog niet zou worden hervat. Op 20 maart eindigde Endesa 0,2 procent hoger op 38,65 euro.

De olie- en grondstofaandelen gaan omhoog. Rio Tinto staat bovenaan de Stoxx50 en wint 1,8 procent tot 2.931 pence. Door de stijgende olieprijs wint Royal Dutch 1,5 procent tot 25,21 euro.

In Amsterdam staat ABN Amro 1,5 procent hoger tot 33 euro. Het investeringsfonds TCI dreigt met een rechtszaak als ABN Amro zich niet voor eventuele andere bieders openstelt, bevestigde een woordvoerder aan het Nederlandse Financieele Dagblad. Het beurshuis Merrill Lynch verhoogde dan weer zijn advies voor ABN Amro.

De leverancier van IT-diensten Atos Origin springt in Parijs 3,2 procent hoger tot 50,75 euro. Atos Origin bevestigde maandag dat de raad van bestuur en het management hebben beslist de strategische opties van het bedrijf te herbekijken met als doel de aandeelhouderswaarde de maximaliseren. Het bedrijf wil die oefening zo snel mogelijk afronden en zal daarna communiceren over het resultaat ervan.

Nog in Parijs valt Carrefour terug met 1,4 procent tot 54,65 euro. De winkelketen daalt nadat het Amerikaanse fonds Colony Capital en de Franse groep Arnault lieten weten geen controlebelang in Carrefour te willen. Arnault en Colony verwierven vorige week elk een zitje in de raad van bestuur van Carrefour.

In Frankfurt noteert Porsche 3,1 procent hoger op 1.149,53 euro. De Duitse sportwagenbouwer wil zijn greep versterken op landgenoot Volkswagen. Door opties uit te oefenen verwerft Porsche 31 procent van Volkswagen en is het wettelijk verplicht een overnamebod te lanceren. Maar omdat Porsche geen meerderheidsbelang wil in Volkswagen biedt het 14 procent minder dan de laatste beurskoers. Volkswagen noteert maandag 4,1 procent lager op 112,74 euro.

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud