Europese beurzen noteren verdeeld

Euronext Brussel en de meeste andere Europese beurzen weten de negatieve tendens van vrijdag nauwelijks om te buigen in de nieuwe handelsweek. Nochtans waren de meeste Europese sterindexen overtuigend positief gestart dankzij overnamespeculatie. Het bedrijfs- en macro-economisch nieuws zijn schaars op deze gure maandag.

Vrijdag kreeg de Brusselse beurs klappen, net als de andere beurzen in Europa. De directe aanleiding was de publicatie van flink tegenvallende cijfers voor de verwerkende nijverheid in de Verenigde Staten. De dollar wint wat terrein ten opzichte van de euro. In Londen daalt de prijs van een vat Brent-olie 1,1 procent tot 63,93 dollar.

INDEXEN

De Bel20 gaat kort na de middag 0,23 procent lager op 4.104,87 punten. De index telt 7 stijgers en 12 dalers.

De DJ Stoxx50 zakt 0,1 procent tot 3.562,15 punten. De DJ EuroStoxx50 verliest 0,1 procent tot 3.929,04 punten. De Euronext100 blijft staan (-0,04%) op 913,18 punten.

Solvay boekt de grootste winst nadat het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer in het weekend aankondigde dat het stopt met het onderzoek naar het experimentele cholesterolmedicijn Torcetrapib. Het Belgische farmabedrijf beschikt met Tricor zelf over een cholesterolmedicijn. Tricor is bovendien vooral succesvol op de Amerikaanse markt, met dank aan een verkoopakkoord met farmareus Abbott. In de rest van de wereld doet Solvay de verkoop zelf. Het Solvay-aandeel wordt 2,1 procent duurder op 110,70 euro.

GBL gaat 0,2 procent vooruit tot 85,35 euro. De Franse bouwmaterialengroep Lafarge, voor 13,2 procent in handen van het investeringsvehikel GBL, verkoopt de divisie dakbouw voor 1,96 miljard euro aan het Franse private equity-bedrijf PAI Partners. Inclusief de overname van 420 miljoen euro aan schulden bedraagt de waarde van de transactie 2,4 miljard euro.

Dexia is de grootste daler met een verlies van 1 procent tot 20,16 euro. De financieledienstengroep lanceert vandaag een verplicht openbaar overnamebod op de aandelen van de Turkse DenizBank die het nog niet in zijn bezit heeft. Het bod loopt tot 22 december. Sectorgenoot Fortis beperkt het verlies tot 0,5 procent tot 30,30 euro. KBC zakt 0,1 procent tot 84,90 euro.

BREDE MARKT

Op de bredere markt verliest de autodienstengroep D'Ieteren 0,3 procent tot 249 euro. De groep heeft in de maand november op de Belgische automarkt een marktaandeel van 17,98 procent behaald tegen 17,84 procent in november 2005. Over de eerste elf maanden van dit jaar bedroeg het marktaandeel van de groep 19,47 procent tegen 19,02 procent in de overeenstemmende periode van 2005. Als de trend zich doorzet, zal D'Ieteren over het hele jaar qua marktaandeel iets lager uitkomen dan zijn streefdoel van 'bijna 20 procent' dat bij de halfjaarresultaten nog werd genoemd.

Floridienne noteert onveranderd op 78 euro. Futuragene neemt sectorgenoot CBD, gespecialiseerd in genetisch gemanipuleerde planten, over. Floridienne heeft een belang van 37,25 procent in CBD. De transactie wordt gefinancierd door een uitgifte van nieuwe aandelen. In eerste instantie gaat het over 4,95 miljoen aandelen Futuragene, goed voor 3 miljoen Britse pond. De overname zal dit jaar nog geen impact hebben op de cijfers van Floridienne.

Ter Beke zakt 0,8 procent tot 65 euro. De voedingsgroep houdt op 29 december een buitengewone algemene vergadering (BAV) over de verzelfstandiging van zijn twee divisies, vleeswaren en bereide gerechten. Ter Beke wil meer bepaald de bedrijfstak vleeswaren inbrengen in de naamloze vennootschap Ter Beke-Pluma, en de bedrijfstak bereide gerechten in de naamloze vennootschap FreshMeals.

Galapagos zakt 0,7 procent en noteert op 8,56 euro. Het biotechnologiebedrijf heeft een subsidie van 0,5 miljoen euro gekregen van de Europese Unie. Galapagos krijgt de subsidie voor deelname van de servicedivisie BioFocus DPI van Galapagos aan Proligen, een onderzoeksconsortium gericht op het verbeteren van regeneratie van nierbeschadiging.

EVS, de specialist in digitale video, keert vandaag een interimdividend van 0,48 euro (bruto) uit en noteert ex-interimdividend. Het aandeel zakt 1,2 procent tot 39,50 euro.

EUROPA

Op de andere Europese beurzen wordt de overnamespeculatie gevoed door de overname van de voedingsgroep RHM door concurrent Premier Foods, en door een krantenbericht dat EMI binnenkort een bod ter waarde van 2,5 miljard pond mag verwachten.

EMI, de op twee na grootste muziekmaatschappij ter wereld, staat 0,7 procent hoger op 292 pence, nadat de krant Sunday Times meldde dat Permira Advisers mogelijk deze week nog een bod zal uitbrengen.

In Parijs gaat Lafarge, de grootste producent van bouwmaterialen ter wereld, 0,5 procent achteruit tot 107,80 euro nadat het zijn roofingafdeling verkocht aan PAI Partners voor 1,96 miljard euro.

Vodafone, het grootste gsm-bedrijf ter wereld, noteert 1,3 procent hoger op 134,25 pence en is daarmee de grootste stijger binnen de DJ Stoxx50. Credit Suisse trok zijn advies voor het aandeel op van 'neutral' naar 'outperform'.

De luchtvaartmaatschappij Alitalia springt 3,3 procent hoger tot 97 cent. De krant La Repubblica schreef dat een groep investeerders onder leiding van de miljardair Carlo De Benedetti aast op een controlebelang.

In de farmasector wint het Britse AstraZeneca 1 procent tot 2.920 pence. Marktleider Pfizer liet dit weekend weten te stoppen met het onderzoek naar het experimentele cholesterolmedicijn Torcetrapib. Dat moest de opvolger worden van Pfizers succesproduct Lipitor. Pfizer doet dit na het overlijden van enkele patiƫnten die het middel hadden ingenomen tijdens een test. Het product zat in de laatste rechte lijn naar erkenning. Het stopzetten van het onderzoek is een zware klap voor Pfizer.

De beslissing van Pfizer is goed nieuws voor sectorgenoten, zoals AstraZeneca, die rivaliserende cholesterolproducten op de markt hebben of ontwikkelen. Het Zwitserse Roche reageert amper: -0,05 procent op 212,20 Zwitserse frank.

Premier Foods ten slotte wint 4,4 procent tot 281 pence nadat het besliste RHM te kopen. Die laatste springt 31,8 procent hoger tot 358,25 pence.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud