Europese beurzen op verlies in middaghandel

De Europese beurzen blijven in de middaghandel duidelijk op verlies staan. Beleggers reageren ontstemd op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, gisteravond. De Fed stelde dinsdagavond dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt en dat de kredietcrisis nu ook de consumptie en de bedrijfsinvesteringen begint te besmetten. De reactie van de Fed, een renteverlaging met 25 basispunten, is in dit kader volgens beleggers onvoldoende.

'Ik kan me niet herinneren dat de geloofwaardigheid van de Fed ooit zo laag was als nu. Bijna iedereen heeft een reden om ontgoocheld te zijn met de ingrepen', zegt de hoofdeconoom van RBS Greenwich Capital.

'Beleggers hebben bovendien geen duidelijkheid over de volgende rentestap van de Fed, die zowel de groeivertraging als het inflatierisico benadrukte', zegt een waarnemer. 'Men vreest dat de Fed onvoldoende zal doen om een recessie te voorkomen.'

De Bel20 zakt omstreeks 12.35 uur met 1 procent tot 4.117,34 punten. Op Wall Street liepen de verliezen dinsdag hoger op. De Dow Jones speelde 2,1 procent kwijt.

Binnen de Bel20 zijn er maar drie stijgers. Agfa-Gevaert wint 6,3 procent tot 9,58 euro. Het aandeel won al 20 procent op vijf dagen tijd. Durfkapitalist Cerberus heeft zich volgens De Standaard op Agfa gericht en bekijkt de mogelijkheid een bod uit te brengen op het bedrijf in zijn geheel. Het proces zit nog in een prille fase. Vorige week zei gedelegeerd bestuurder Jo Cornu nog dat het bedrijf van alle kanten met allerhande voorstellen wordt gecontacteerd. Cerberus is de eerste concrete naam die wordt genoemd.

Arnaud Goossens van ING Wholesale Banking somt in een reactie een aantal factoren op die een bod op het geheel bemoeilijken, waaronder de operationele moeilijkheden, het risico op goodwill afschrijvingen, de nog lopende herstructureringsprogramma, de rechtzaken betreffende AgfaPhoto, enzovoort. De kans op een bod op één van de divisie schat Goossens hoger in.

Vandaag komt trouwens de Raad van Bestuur van Agfa samen. Mogelijk worden daar beslissingen genomen betreffende de timing van de opsplitsing van het bedrijf of de aanstelling van een nieuwe CEO voor de medische divisie. Dinsdag raakte ook nog bekend dat het Internationaal Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) in een geschil tussen Agfa-Gevaert en AgfaPhoto Holding geoordeeld heeft in het nadeel van Agfa-Gevaert. Het geschil draaide rond een merklicentieovereenkomst voor de AgfaPhoto-merknaam tussen de twee partijen.

Naast de beeldvormingsgroep gaan ook Belgacom (+1% tot 34,39 euro) en Omega Pharma (+0,3% tot 46,37 euro) hoger.

De financials hebben het moeilijk. Dexia zakt 1,9 procent tot 17,65 euro. Ook KBC (-1,5% tot 95,07 euro) en Fortis (-1,7% tot 18,69 euro) gaan lager. KBC kondigt op de middag aan dat het de overname van het Bulgaarse EIBANK heeft afgerond. De bankverzekeraar gaat nu het kantorennetwerk verbeteren van de dochter en het bankverzekeringsmodel van KBC in Bulgarije introduceren. KBC heeft in Bulgarije al een verzekeraar, DZI Insurance, in handen.

Innogenetics wint 2,3 procent tot 5,88 euro. GENimmune, een dochter van de Gentse biotechgroep Innogenetics, heeft van de Europese Commissie de status van 'weesgeneesmiddel' verkregen voor antilichamen die herinfectie met het hepatitis C-virus kunnen verhinderen na een levertransplantatie.

Telenet verliest 1,5 procent tot 19,09 euro. De druk op Telenet in het Interkabel-dossier vergroot. Het directiecomité van de Antwerpse kabeltelevisiemaatschappij Integan pleit ervoor het principeakkoord over de verkoop van de tv-activiteiten aan Telenet voorlopig te bevriezen.
Als de raad het standpunt volgt, kan dat maanden uitstel betekenen voor het akkoord. Dat bericht De Tijd woensdag.

VPK Packaging verkoopt zijn Nederlandse dochter Twinpack aan de Nederlandse private-equityspeler Noorderhuys Participaties. Met de verkoop wil VPK zich verder terugplooien op zijn kernactiviteiten. Het aandeel zakt 2,5 procent tot 39 euro.

De telecommunicatiegroep Zenitel krijgt vanaf 1 januari een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Eugeen Beckers volgt in die functie Erik Hoving op. Hoving blijft lid van de raad van bestuur. Het aandeel blijft op 2,36 euro.

EUROPA

Rond 12.50 uur zakt de DJ Stoxx50 0,8 procent tot 3.754,60 punten, de Euro Stoxx 50 doet even slecht op 4.413,39 punten. Bij de nationale beurzen doet Amsterdam het het best (-0,5%), in Parijs is het verlies duidelijker (-1%).

De bankaandelen en de cyclische waarden staan onderaan in de lijsten. Grootste verliezer onder de banken is Royal Bank of Scotland (-4,2% tot 453,25 pence). Ook Barclays (-3,8% tot 535 pence), Societe Generale (-3,5% tot 103,16 euro) leveren flink in. De auto-aandelen vallen op in negatieve zin door het verlies van Renault (-3,4% tot 99,5 euro) en Daimler (-2,5% tot 68,13 euro).

De meeste mijnaandelen verliezen terrein ondanks aanhoudende overnamespeculatie binnen de sector. Een recessie in de VS zou mijnbedrijven erg pijn kunnen doen. 'We staan negatief tegenover grondstoffen. De vraag vanuit China zal onvoldoende stijgen om de vertraging in de VS, Japan en Europa te compenseren', zegt een fondsbeheerder. Mijnreus Rio Tinto (-2,9% tot 5.516 pence) is onderaan de tabellen terug te vinden.

Xstrata is in gesprek met verschillende partijen over consolidatie in de sector. Het bedrijf reageerde met die mededeling op speculatie dat er een bod op handen is op de mijnbouwer. 'Geen enkele van deze inleidende gesprekken heeft geleid tot een bod, van of door Xtrata', zo schrijft de onderneming. XStrata heeft Deutsche Bank en JPMorgan in de arm genomen om eventuele voorstellen te evalueren. 'XStrata en Rio Tinto zijn de kroonjuwelen onder de mijnaandelen die nog beschikbaar zijn', stelt een analist. XStrata zakt 1,1 procent tot 3.697 pence, de voorbije twee handelssessies was het echter al fors gestegen.

BHP Billiton (-2,3% tot 1.633 pence), het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, onderzoekt ondertussen welke mogelijke stappen het bedrijf kan nemen in de toenaderingspoging tot Rio Tinto. Rio Tinto, de nummer twee, wil niet praten en probeert zijn concurrent te dwingen zijn positie te formaliseren.

Conergy (-10,5% tot 23,32 euro), specialist in zonne-energie, zakt fors na de tweede winstwaarschuwing in twee maanden tijd. Het bedrijf zal zijn omzetdoelstelling voor 2007, namelijk 1 miljard euro omzet, niet halen. Het resultaat, voor intresten en belastingen, zal tevens 150 a 200 miljoen euro onder nul uitkomen terwijl iedereen op winst rekende. Om kosten te besparen worden er 500 jobs geschrapt.

Lafuma (-1,1% tot 48,95 euro), producent van kledij voor buitensporten, boekte tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst van 3 miljoen euro, 30 procent minder dan een jaar eerder. De winstdaling is het gevolg van slechte weersomstandigheden en leveringsproblemen.

Northern Rock (-5,2% tot 99 pence) moet eveneens terug, nadat durfkapitalist Cerberus zich terug trok uit de biedstrijd rond de noodlijdende Britse bank. Eerder werd al duidelijk dat de voorkeur van het bedrijf zelf uitgaat naar het voorstel van miljardair Richard Branson maar aandeelhouders hopen op een lucratiever alternatief.

Inditex (-4,2% tot 47,67 euro), de Spaanse eigenaar van kledingwinkels als Zara en Massimo Dutti, heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 432 miljoen euro, 27 procent meer dan een jaar eerder en 30 miljoen euro meer dan de analistenconsensus. De omzet in het derde kwartaal steeg met amper 15 procent tot 2,51 miljard euro, de laagste groei in bijna vier jaar. 'Het wordt moeilijk om het groeiritme van de voorbije jaren vol te houden', stelt een analist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud