Advertentie

Europese beurzen opnieuw hoger

De Europese beurzen gaan in de middaghandel licht hoger. De winnaars moeten vooral gezocht worden bij de mijnwaarden, die profiteren van de stijgende koperprijs. E.ON gaat fors hoger nadat het bedrijf de strijd om de Spaanse nutsgroep Endesa opgaf. Euronext Brussel blijft het goed doen.

(tijd) De Bel20 gaat omstreeks 12.30u 0,9 procent hoger tot 4.524,86 punten.

De DJ Stoxx50 gaat 0,6 procent hoger op 3.735,61 punten. De korf telt 43 stijgers, 5 dalers en 2 onveranderde aandelen. De DJ Euro Stoxx50 wint eveneens 0,7 procent tot 4.219,79 punten en de Euronext100 doet er 0,5 procent bij tot 999,77 punten. Onder de nationale beurzen gaat Frankfurt 0,9 procent hoger en stijgt Parijs 0,6 procent. Amsterdam wint 0,2 procent en Londen 0,5.

De olieprijs last een adempauze in na een recordreeks van negen winstdagen op rij. De prijs voor een vat Brent-olie zakt in Londen 0,9 procent tot 68,12 dollar.

De euro zakt ten opzichte van de dollar met 0,1 procent. Een euro is rond de middag 1,33 dollar waard.

De koers van de Frans-Belgische nutsgroep Suez stijgt naar een recordhoogte. Het aandeel dikt 2,1 procent aan tot 40,37 euro. Gisteren raakte bekend dat E.ON de strijd staakt in de biedstrijd om het Spaanse energieconcern Endesa. Beleggers en waarnemers speculeren nu wat het volgende doelwit van E.ON zal worden. De consolidatie in de energiesector vuurt ook de andere Europese energiewaarden aan. Suez werkt nu al 13 maanden aan een door de Franse overheid gesteunde fusie met het Franse Gaz de France.

Umicore gaat net als maandag opnieuw omhoog, tot 137,80 euro. Een stijging van goed 2,4 procent. Het aandeel blijft de vruchten plukken van het nieuws dat de zinkdochter van Umicore en het Australische Zinifex vergevorderd zijn in het voorbereiden van hun beursgang. Waarnemers gaan uit van een operatie van ruim 1 miljard euro. De operatie zou de op twee na grootste beursgang in de Belgische beursgeschiedenis worden.

Omega Pharma, producent van voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten, verliest 1,1 procent tot 58,66 procent. Maandag behoorde het aandeel nog tot de uitblinkers met een winst van meer dan 2 procent.

Farmagroep UCB geraakt niet uit de negatieve spiraal en blijft ook in de middaghandel verliezen. Het aandeel zakt met een verlies van 1,4 procent verder weg tot 42,75 euro. Vorige week maakte Credit Suisse bekend dat het zijn koersdoel voor het aandeel verlaagde naar 33 euro, naar aanleiding van de vertraging die Cimzia, een van de topproducten van UCB, wellicht oploopt.

Inbev stijgt 1,6 procent tot 55,32 euro. Brauerei Beck, een onderdeel van de Belgisch-Braziliaanse brouwer, opende maandag een nieuw logistiek centrum in de Duitse stad Bremen. Brauerei Beck is de grootste Duitse exportbrouwerij en produceert jaarlijk ongeveer 7 miljoen hectoliter bier.

De autodienstengroep D'Ieteren breit momenteel geen vervolg aan de mooie prestatie van maandag. Het aandeel gaat 0,6 procent in het rood tot 327,51 euro. D'Ieteren haalde in maart 2007 een marktaandeel van 20,38 procent, tegen 19,32 procent in dezelfde maand van 2006. Dat bleek uit een persbericht van automobielfederatie Febiac en de FOD Mobiliteit en Vervoer.

De investeringsmaatschappij GIMV gaat 0,06 procent achteruit tot 48,46 euro. De GIMV heeft via een secundaire buy-out een participatie verworven in het Nederlandse softwarebedrijf Human Interference (HI). Beide partijen willen geen financiele details geven.

De Duitse nutsgroep E.ON is met voorsprong de sterkste stijger binnen de Stoxx50 met een winst van 7,2 procent tot 109,43 euro. E.ON trekt zijn bod op de grootste Spaanse stroomproducent Endesa in. E.ON bereikte een overeenkomst met zijn rivalen Enel en Acciona. Maar de Duitse groep neemt geen genoegen met een minderheidsbelang in Endesa. Dat heeft tot gevolg, zo meldde E.ON in een persbericht, dat het overnamebod wordt afgevoerd. In ruil voor het terugtrekken van het bod, verwerft E.ON activa ter waarde van 10 miljard euro. De voorwaarde daarvoor is dat Enel en Acciona erin slagen de controle over Endesa te verwerven.

Ook de concurrenten van E.ON, het Italiaanse energiebedrijf Enel en de Spaanse bouwgroep Acciona, profiteren ook van het nieuws. Enel schrijft 1,9 procent bij tot 8,26 euro en Acciona wint 4,2 procent tot 169,55 euro. Endesa zelf zakt wat weg, nu de biedstrijd tot een einde gekomen is. Het aandeel moet 0,6 procent prijsgeven tot 40,18 euro.

De koperprijs is weer aan een nieuwe rally bezig, onder impuls van de toenemende vraag naar het metaal vanuit China. De mijnbouwgroepen die dat erts bovenhalen, profiteren van dat nieuws. Anglo American stijgt 1,7 procent tot 2.725 pence, BHP Billiton wint 1,6 procent tot 1.147 pence. Rio Tinto voegt 2,3 procent tot 2.954 pence en Xstrata gaat 2,4 procent hoger tot 2.657 pence.

Er melden zich steeds meer overnamekandidaten aan voor de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. AP Holding, het investeringsvehikel van Carlo Toto van Toto Group die 98 procent van Air One controleert, sluit zich aan bij het bod van Unicredit en Aeroflot, die tegenover Mediobanca en Texas Pacific staan. Het aandeel Alitalia wint 2,2 procent tot 1,02 euro.

De bank Sarasin gaat het aandeel Roche opnieuw opvolgen, en start met een buy-advies. Volgens Sarasin biedt de recente koersdaling van het aandeel een interessante instapmogelijkheid. De Zwitserse farmareus profiteert van die belangstelling en boekt een winst van 0,9 procent tot 217,4 Zwitserse frank.

TNT maakte vanochtend bekend dat er tussen 2007 en 2010 11.000 banen geschrapt worden bij de postafdeling TNT Post. Het bedrijf liet ook weten dat de lonen voor twee en en een half jaar bevroren worden op het huidige niveau. Beleggers sturen het aandeel licht lager met een verlies van 0,8 procent tot 34,39 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.