Europese beurzen optimistisch de middag in

(tijd) De Europese indices gaan vrijdag voor het eerst in drie dagen tijd weer omhoog. De beurzen volgden daarmee de Aziatische beurzen die eerder op de dag al hoger konden sluiten. Positief bedrijfsnieuws is de voornaamste motor van het optimistische sentiment.

Op Euronext Brussel gaat De Bel20 1 procent omhoog tot 4.595,48 punten. De vrees voor een Chinese renteverhoging is naar de achtergrond verdwenen.

Omstreeks 12.15 uur noteert de DJ Stoxx50 1,2 procent hoger op 3.885,04 punten. De EuroStoxx50 doet er 1,4 procent bij tot 4.401,17 punten. Ook de nationale beurzen boeken mooie winsten. Londen gaat 0,8 procent hoger, Parijs wint 1 procent, Frankfurt 1,2 procent en Amsterdam doet er 1,1 procent bij.

UCB is de primus in de Bel20 met een plus van 2,2 procent op 43,28 euro. Keppra, het anti-epilepsiemiddel van biofarmabedrijf UCB, is doeltreffend als bijkomende (adjunctieve) behandeling ter bestrijding van epilepsie bij jonge kinderen. Dat blijkt uit fase III-klinische testen. Het is het eerste goede nieuws na de aankondiging dat de lancering van Cimzia, het toekomstige topmedicijn van UCB anderhalf jaar vertraging oploopt.

NPM klimt 1,7 procent tot 49,69 euro. De Frere-holding keert over 2006 een brutodividend uit van 0,68 euro en start een aandeleninkoopprogramma van 53 miljoen euro.

Omega Pharma wint 0,25 procent tot 60,51 euro na de publicatie van zijn omzetcijfers over het eerste kwartaal. De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen boekte in het eerste kwartaal 275,9 miljoen euro omzet, 12,3 procent meer dan vorig jaar en in lijn met de verwachtingen. De groei komt voor een groot deel op naam van het overgenomen Bittner Pharma. Arseus, de business-to-businessactiviteiten die volgend jaar afgeplists worden, draait goed. Het omslagpunt lijkt er bereikt. Analisten van Bank Degroof en KBC Securities verhoogden in een reactie hun koersdoel tot 65 euro.

Mobistar heeft in het eerste kwartaal in lijn met de verwachtingen van analisten gepresteerd. De dienstenomzet groeide met 1,2 procent tegenover het eerste kwartaal van 2006, iets beter dan verwacht. Het mobilofoniebedrijf bevestigt over heel het boekjaar de omzet en de nettowinst met 2 tot 4 procent te zien dalen. 'Maar dat zit al in de koers', zegt een analist. Het aandeel wint 1,4 procent tot 64,28 euro.

Op de brede markt veert OncoMethylome Sciences 3,7 procent op tot 11,20 euro. In Amsterdam gingt het aandeel zelfs 16,2 procent hoger. Het Luikse biotechnologiebedrijf meldt dat zijn urinetest voor het opsporen van prostaatkankers in bepaalde gevallen kankers ontdekt die met de huidige screeningmethodes over het hoofd worden gezien. Analisten verwachtten dat het product op termijn 300 miljoen euro omzet kan genereren voor het Amerikaanse Veridex, dat het product in licentie nam.

Icos Vision stijgt 3,3 procent tot 34,08 euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel werd van 32 naar 42 euro gebracht. Sinds april 2006 draaiden chipproducent hun investeringsbudget terug. Het zogenaamde backendsegment van de markt, waarin ook Icos Vision aanwezig is, kreeg daardoor zware klappen. 'Maar recente statistieken wijzen uit dat we de bodem in het backendsegment gezien hebben. Het aantal nieuwe orders steeg in maart met 9,2 procent. Dat verlaagt het risico op een teleurstellende omzetguidance voor het tweede kwartaal van 2007 en versterkt ons vertrouwen in een herstel tijdens het tweede halfjaar', aldus KBCS.

Option wint 1,9 procent tot 14,24 euro. Analist Siddy Jobe van Bank Degroof verhoogt zijn koersdoel van 14,5 naar 15,6 euro. De specialist in draadloze datacommunicatie kondigde deze ochtend contracten in Zwitserland, Hongarije en Israel aan. Volgens Jobe is Option terug in 'the winning mood'.

Wereldhave Belgium keert vandaag zijn dividend van 3,75 euro bruto uit. Het aandeel zakt 4,1 procent tot 63,05 euro. De negatieve correctie kan het gevolg zijn van een eerste veroordeling in een zaak van kasgeldfraude. Wereldhave Belgium heeft een identieke rechtszaak aan zijn broek. Volgende week komt de zaak voor.

CMB heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De scheepvaartgroep, met de drogebulkrederij Bocimar als belangrijkste activiteit, realiseerde een nettowinst van 92,9 miljoen euro. Dat is bijna drie keer meer dan een jaar eerder. De forse stijging is te danken aan de goede vrachttarieven en vooral aan de verkoop van twee schepen. CMB is ook heel optimistisch voor de rest van het jaar. 'Het aandeel noteert nu aan een premie van 40 procent op de nettoactiefwaarde. Een ideaal uitstapmoment', redeneert Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities. Het aandeel verliest 0,9 procent tot 49,87 euro.

Alliance Boots koerst 8,1 procent hoger tot 1.134 pence. KKR en Pessina hebben hun bod op de Britse apotheekketen verhoogd tot 1.090 pence per aandeel (in totaal 10,5 miljard pond) en krijgen nu ook de steun van het management van het bedrijf. Het aandeel van Alliance schoot pas echt hoger toen bekend raakte dat de andere gegadigden voor Alliance, een consortium aangevoerd door de buy-outfirma Terra Firma Capital Partners, hun bod verhoogden tot 1.115 pence per aandeel.

SAP schrijft 3,5 procent bij tot 37,36 euro. De grootste producent van managementsoftware ter wereld heeft in het eerste kwartaal van 2007 9,9 procent meer winst heeft geboekt ten opzichte van vorig jaar.

Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, profiteert van advies- en koersdoelverhogingen van onder meer UBS en Deutsche Bank. Het aandeel gaat 2,9 procent hoger tot 18,53 euro.

Societe Generale stijgt 8,5 procent tot 157,16 euro op speculatie dat het Italiaanse UniCredit een overnamebod gaat lanceren op de Franse bank.

Kim Evenepoel

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud