Europese beurzen stapelen verliezen op, Bel20 verliest 2,5%

De Europese aandelenmarkten staan voor de tweede dag op rij stevig op verlies. Europa volgt daarmee het voorbeeld van Wall Street, dat gisteren fors lager sloot als gevolg van de aanhoudende kredietzorgen. De financials noteren opnieuw de grootste verliezen. 'De volatiliteit zal nog even aanhouden', aldus een analist. Op Euronext Brussel volgt de Bel20 de neerwaartse trend. De sterindex duikt meer dan 2,5 procent lager.

De Europese Centrale Bank heeft wederom liquiditeit in de geldmarkt gepompt, ditmaal via een driedaagse tender. Dat heeft de centrale bank vrijdag bekendgemaakt. De ECB gaat over tot deze stap nadat de zorgen over de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten ook afgelopen nacht doorzette en de 'overnight'-rentetarieven omhoog dreef.

De Bel20 staat omstreeks 12.15 uur op 2,5 procent verlies op 4.107,06 punten. Ook donderdag eindigde de index al 2,5 procent lager. Dat brengt het totale verlies sinds 24 juli, de dag waarop de subprimecrisis losbarstte, op 11 procent.

De handel is weer druk. Donderdag bereikte de handel een nieuw record van 1,26 miljard euro omzet.

De beursverliezen blijven zich opstapelen doordat de kredietcrisis steeds grotere proporties aanneemt. De noodingreep van de Europese Centrale Bank van donderdag zorgt voor twijfel en onrust. Vandaag herhaalde de ECB die ingreep. 'Sell', luidt het bij beleggers.

Ook KBC wordt meegesleurd in de algemene beursmalaise ondanks uitmuntende kwartaalcijfers. Het aandeel zakt 3,1 procent tot 87,45 euro. De bankverzekeraar heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 936 miljoen euro, 27 procent meer dan in het overeenstemmende kwartaal van 2006. De onderliggende nettowinst kwam uit op 880 miljoen euro, een stijging met 39 procent. Na Fortis donderdag, weet nu ook KBC de verwachtingen van de analisten ruimschoots te overtreffen. Zij gingen er gemiddeld van uit dat KBC een kwartaalwinst van 769 miljoen euro zou boeken.

Dexia verliest 4,9 procent tot 18,92 euro. Fortis, dat ex dividend noteert, gaat 2,2 procent lager tot 27,15 euro. Delhaize, dat donderdag nog sterke kwartaalcijfers rapporteerde, verliest 3,9 procent tot 63,20 euro.

Temidden van al die rode cijfers wordt Agfa-Gevaert herontdekt door de beleggers. Het aandeel werd flink afgestraft na teleurstellende kwartaalcijfers en uitstel van de opsplitsing van het bedrijf. Agfa wint 2,1 procent tot 16,24 euro.

De andere winnaars binnen de Brusselse sterindex zijn Colruyt (+0,2%), Cofinimmo (+1,3%), Bekaert (+1,5%), Omega Pharma (+0,1%) en UCB (+1%).

CMB zakt opnieuw 2,8 procent tot 44,75 euro wat het verlies van de voorbije twee dagen op bijna 10 procent brengt.

Icos Vision daarentegen trekt zich niets aan van de crisis en wint 2,1 procent tot 33,38 euro. Ook D'Ieteren (+3,1%) en Pinguin (+2,6%) gaan ongestoord hoger.

De DJStoxx50 noteert kort na 12.15 2,2 procent lager op 3667,82 punten. De Eurostoxx50 zakt 2 procent tot 4188,42 punten, terwijl de Euronext100 2,2 procent verliest tot 972,25 punten. De toonaangevende nationale markten gaan alle omlaag. Frankfurt noteert 1,6 procent lager, Londen verliest 2,1 procent. Parijs zakt 2,2 procent. Het grootste verlies is voor Amsterdam, dat 2,6 procent moet inleveren.

Bij de financiele waarden krijgt ABN Amro de grootste klappen. De Nederlandse grootbank tuimelt 5,3 procent lager tot 33,23 euro als gevolg van de kredietzorgen, maar ook de aanhoudende onzekerheid rond de overname van ABN Amro speelt de bank parten.

Barclays, de Britse bank die deze week goedkeuring kreeg van de Europese Unie voor de eventuele overname van ABN Amro, verliest 4,9 procent tot 648,00 pence. 'Er wordt gespeculeerd dat Barclays zich gaat terugtrekken uit de biedrace voor ABN ', zegt een handelaar. Royal Bank of Scotland, dat ook op de Nederlandse bank aast, verliest 3,8 procent tot 562,38 pence.

Ook Credit Suisse gaat stevig in het rood. De tweede bank van Zwitserland levert 4,1 procent in tot 80,2 Zwitserse frank.

'Het feit dat de Fed, de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan allemaal geld in de markten moesten pompen, baart de beleggers zorgen', zegt een analist. 'De centrale banken weten beter dan wie ook hoe groot de impact op het financiële systeem is.'

Old Mutual laat 3,8 procent liggen tot 155,20 pence. De Britse verzekeraar maakte bekend dat het zijn positief bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar met 12 procent zag slinken tot 782 miljoen pond als gevolg van de zwakke Zuid-Afrikaanse rand en de Amerikaanse dollar. Analisten waren uitgegaan van 850 miljoen pond.

Man Group gaat 5,6 procent lager tot 497,75 pence. De grootste beursgenoteerde hedgefundspecialist ter wereld zou eraan denken om de beursgang van zijn Man Dual Absolute Return Fund uit te stellen, zo heeft persagentschap Reuters uit een goede bron vernomen. Het uitstel zou te wijten zijn aan de grote volatiliteit op de markten, aldus Reuters.

Bij de mijnwaarden tot slot, verliest BHP Billiton 3,4 procent. De prijs voor een aandeel van 's werelds grootste mijngroep komt daardoor op 1.305,00 pence. Rio Tinto, het derde mijnbedrijf van de wereld, gaat 3,4 procent lager tot 3.097,00 pence. De mijnbedrijven lijden onder de dalende grondstofprijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud