Advertentie
Advertentie

Europese beurzen stijgen ruim 1 procent door Fed en financials

(tijd) De Europese aandelenmarkten zetten de rally rond de middag verder. De indexwinsten liggen doorgaans tussen 1 en 1,5 procent.

Bij haar rentebesluit gaf de Federal Reserve woensdagavond te kennen niet langer van plan te zijn de rente in de Verenigde Staten verder op te trekken. Daarmee wordt de deur opengezet voor een verlaging. 'We staan een stap dichter bij een renteverlaging', zegt Koen De Leus van KBC.

De fusiegeruchten in de Europese bankensector worden opnieuw aangewakkerd door berichten dat de Nederlandse bankgroep ING verschillende strategische opties bekijkt om deel te kunnen nemen aan een Europese consolidatiebeweging.

Omstreeks 12.45 uur gaat de Bel20 1,7 procent hoger tot 4.455,10 punten. Er zijn 16 stijgers en 2 dalers.

De financiële zwaargewichten in de Bel20 lopen in de kijker. 'Het is onmogelijk te voorspellen wat de uitkomst zal zijn, maar als ING echt gaat voor de Benelux, dan heeft mogelijk Fortis de hoogste waarschijnlijkheid', zo stelt analist Cor Kluis van Rabo Securities. 'KBC zou de ideale partner zijn aangezien het niet alleen hoge synergieen in Belgie maar ook in Oost-Europa heeft. Echter, KBC is nogal beschermd door het aandeelhouderspact', aldus Kluis. Bij Fortis en Dexia wilde men liever niet reageren. KBC prefereert een stand-alone scenario.

De bankaandelen hebben de wind in de vleugels: Fortis voert de stijgers aan met een winst van 3,9 procent tot 33,50 euro, KBC stijgt 3,4 procent tot 92,64 euro en Dexia doet er 3,7 procent bij tot 22,46 euro.

Umicore stijgt 1,5 procent tot 132,89 euro. Analist Arnaud Goossens van ING WB verhoogt zijn koersdoel tot 160 euro. 'Umicore noteert tegen een korting van 38 procent tegenover zijn sectorgenoot Johnson Matthey. Dat is niet gerechtvaardigd gelet op de nakende afsplitsing van de zinkactiviteiten', stelt hij. 'Het management, de groeivooruitzichten en de sterke balans suggereren een mooie toekomst voor het bedrijf'.

Het Brusselse technologiebedrijf Zetes heeft over 2006 nagenoeg stabiele resultaten geboekt in vergelijking met 2005, ondanks het wegvallen van het belangrijke contract voor de identificatie van kiezers in Congo. De nettowinst verbeterde van 4,4 tot 4,5 miljoen euro. Dat is lager dan de 4,8 miljoen euro waar twee analisten gemiddeld op rekenden. 'De cijfers vallen wat mager uit', stelt Siddy Jobe van Bank Degroof. Zetes keert over het voorbije jaar een brutodividend van 0,30 euro per aandeel uit. Het bedrijf geeft in zijn persbericht geen becijferde vooruitzichten voor 2007. Zetes heeft een nieuw contract in de wacht gesleept voor de identificatie van kiezers in Togo, ter waarde van 'meerdere miljoenen euro's'. Het aandeel zakt 0,7 procent tot 23,24 euro.

De vastgoedvennootschap Immobel boekte over 2006 een nettowinst van 20,15 miljoen euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat klom van 28 miljoen euro in 2005 naar 38 miljoen euro in 2006. De omzet steeg van 148 miljoen naar 233 miljoen euro. Immobel stelt voor een brutodividend van 2 euro per aandeel uit te keren, een halve euro meer dan een jaar terug. Het bedrijf is erg conservatief in zijn vooruitzichten. Voor 2007 ziet het een 'nettoresultaat dat positief zou moeten zijn'. Immobel stijgt 0,8 procent tot 47,61 euro.

De privak Quest for Growth (QfG) noteert ex-dividend. QfG keert zijn aandeelhouders een brutodividend uit van 1,94 euro. Analist Tom Simonts van KBC Securities verlaagt zijn koersdoel voor Quest for Growth van 11 tot 9 euro. Hij handhaaft zijn accumulate-advies. Het aandeel speelt 14,7 procent kwijt tot 9,72 euro.

De DJ Stoxx50 gaat rond 12.20 uur 1,2 procent hoger tot 3.703,38 punten. De korf telt 44 stijgers, 5 dalers en 1 stabiel aandeel. De DJ Euro Stoxx50 wint 1,5 procent tot 4.138,92 punten en de Euronext100 1,3 procent tot 982,90 punten. Onder de nationale beurzen gaat Parijs 1,2 procent hoger, Frankfurt stijgt 1,7 procent en Amsterdam 1,3 procent. Londen blijft achter met een winst van 0,5 procent.

Een vat ruwe olie wordt in Londen 2 procent duurder tot 61,96 dollar.

In de financiële sector is er weer vuurwerk. Het Financieele Dagblad schreef vanmorgen dat ING Groep een consolidatie nastreeft en daarbij scheep wil gaan met een sectorgenoot uit de Benelux. ING heeft hiervoor Goldman Sachs en JP Morgan onder de arm genomen. De krant ziet maar drie mogelijke kandidaten voor een alliantie: Fortis, KBC Groep of Dexia. In een reactie zei ING-woordvoerder Peter Jong dat de groep momenteel haar strategische opties bekijkt om deel te kunnen nemen aan een Europese consolidatie in de financiele sector, maar zich daarbij niet specifiek tot de Benelux beperkt. ING Groep wint 2,8 procent tot 32,18 euro.

De uitspraken van ING volgen enkele dagen nadat duidelijk werd dat ABN AMRO en Barclays exclusieve gesprekken voeren die kunnen leiden tot de grootste overname ooit in de Europese bankensector. Ook andere financials gaan hoger. Axa klimt 3,3 procent tot 31,61 euro, Allianz stijgt 3,1 procent tot 155,76 euro, UBS doet er 2,6 procent bij tot 73,35 Zwitserse frank en Credit Suisse scoort 2,5 procent beter op 89,50 Zwitserse frank.

UniCredit, de grootste Italiaanse bank, gaat 2,6 procent hoger tot 6,98 euro. De winst in het vierde kwartaal kende een ruime verdrievoudiging dankzij de overname van de Duitse HVB-groep.

Bedrijven die een belangrijk deel van hun verkopen in de VS realiseren, gaan hoger. Nokia gaat 2,9 procent hoger tot 17,21 euro. Motorola, Nokia's grootste concurrent maakte tegenvallende verkoopcijfers bekend. Motorola verlaagt ook zijn verkoopverwachtingen op korte termijn.

De Nederlandse retailer Ahold gaat 3 miljard euro uitkeren aan de aandeelhouders. Dat is 1 miljard meer dan eerder aangekondigd. De teruggave geschiedt middels een aandeleninkoop, de eerste in de geschiedenis van het bedrijf. Over heel 2006 realiseerde Ahold een stijging van de nettowinst van 120 miljoen naar 899 miljoen euro, boven de consensus van 809 miljoen. Ahold stijgt 0,6 procent tot 8,24 euro.

De Franse producent van auto-onderdelen Valeo wint 4,3 procent tot 43,43 euro. Volgens de krant Les Echos zou het Amerikaanse investeringsfonds Apollo Investment een overnamebod kunnen uitbrengen op Valeo. Voor het bericht bedroeg de beurswaarde van Valeo 3,2 miljard euro.

De aandelen van de Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo stijgen 1 procent tot 593 Zweedse kronen. Deutsche Bank heeft zijn koersdoel opgetrokken van 600 tot 650 kronen en behoudt zijn koopadvies.

De koers van de Franse bouw- en concessiegroep Eiffage wint fors, na woensdag ook al 7 procent te hebben gewonnen door speculatie dat de Spaanse vastgoedgroep Sacyr haar belang in Eiffage verder aan het uitbreiden was. Sacyr bezit al ongeveer een derde in Eiffage en zou een overnamebod moeten uitbrengen als het nog hoger gaat. Sacyr liet vandaag weten geen aandelen bij te kopen. Eiffage stijgt 7 procent tot 91,21 euro, Sacyr wint 1,5 procent tot 41,82 euro.

Astrazeneca zakt 0,6 procent tot 2.818 pence. De farmaceutische groep melde maandag dat de laatste medische testen van een geneesmiddel tegen hartfalen tegenvielen.

Maarten Gommeren

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud