Advertentie

Europese beurzen verdeeld, Bel20 blijft op winst

(tijd) De Europese aandelenmarkten tonen in de middagsessie een verdeeld beeld. De meeste nationale indices noteren licht hoger, terwijl de DJ Stoxx50 zakt. Dinsdag slaagden de beurzen erin een vijf dagen durende correctie te doorbreken en weer hoger te eindigen. Op Wall Street sloten de indexen dinsdag zelfs met mooie winsten. Minder gunstig nieuws van sommige bedrijven en enkele dividenduitkeringen drukken de stemming.

Vanavond om 20 uur publiceert de Federal Reserve haar Beige Book, dat een kijk geeft op de toestand van de Amerikaanse economie.

Euronext Brussel gaat opnieuw hoger. De Bel20 wint 0,8 procent tot 4.285,75 punten. Er zijn 14 stijgers en 4 dalers. Dexia verandert niet.

Suez wint 1,4 procent tot 36,63 euro. Suez maakt zich op om zijn energiedivisie te reorganiseren. Daarbij zou Suez-dochter Electrabel Tractebel inlijven. Dat schrijft de krant Le Soir woensdag op basis van anonieme bronnen. De operatie heeft een totale waarde van zo'n 15 a 20 miljard euro. 'Tractebel was enkel nog een holding, en voor Suez was de kostprijs van twee holdings binnen een groep niet langer te verantwoorden', klinkt het bij een analist. 'De operatie zal louter een technische impact hebben. Ik pas mijn advies voor het aandeel dan ook niet aan'.De transfer van activa tussen Electrabel en diens moedermaatschappij zou die eerste ook opzadelen met schulden ten voordele van Suez. Dat kan Suez financieel aantrekkelijker te maken in het licht van de geplande fusie met Gaz de France. Op die manier vertrekt Suez van een sterkere positie en kan ze interessantere fusievoorwaarden bekomen.

Fortis noteert vrijwel onveranderd op 31,84 euro. Analist Ivan Lathouders van Bank Degroof heeft zijn advies opgetrokken van hold naar accumulate. Het koersdoel van 34 euro blijft behouden. Volgens Lathouders wordt in de huidige koers van Fortis impliciet rekening gehouden met een verlaging van de doelstellingen en dat is volgens de analist een te pessimistische gedachte. Dinsdag verhoogde het beurshuis WestLB al zijn koersdoel tot 40 euro in de veronderstelling dat Fortis zijn winstdoelstellingen gaat optrekken.

GBL wint 1,6 procent tot 84,89 euro. De holding rond de Waalse financier Albert Frere heeft in 2006 een nettowinst van 2,883 miljoen euro gerealiseerd, ruim vier keer meer dan de 523 miljoen euro die GBL vorig jaar boekte. GBL heeft dat vooral te danken aan de verkoop van zijn belang van 25,1 procent in de Duitse mediagroep Bertelsmann. GBL trekt zijn dividend met 10 procent op. 'Het eerste teken dat het bedrijf meer focus legt op aandeelhoudersvergoedingen', reageert Maurice Rosenthal van Dexia Securities. Het jaarrapport bracht geen portefeuillewijzigingen aan het licht.

Analist Hans D'Haese van Bank Degroof verhoogt zijn advies voor GBL van accumulate tot buy. 'Het aandeel noteert aan een korting van meer dan 22 procent tegenover de netto geactualiseerde waarde. We verwachten dat die korting gaat dalen tot 17 procent en misschien wel tot 15 procent'. 'We verhogen ons advies omdat er nu meer visibiliteit is doordat een groot deel van de cash uit de verkoop van Bertelsmann al terug is geinvesteerd in Lafarge, Suez en Pernod-Ricard.

Option wint 1,8 procent tot 13,63 euro. Analist Nico Melsens zet Option terug op zijn kooplijst met een nieuw koersdoel van 16 euro. 'De winstmarge blijft een bron van onzekerheid en een belangrijke risicofactor, maar we menen dat het management na twee winstwaarschuwingen de voorbije maanden een zekere veiligheidsmarge in zijn guidance heeft ingewerkt', redeneert Melsens. Dat betekent dat de marge op de bedrijfswinst wel eens hoger dan de vooropgestelde 14-15 procent zou kunnen uitkomen. Doordat het aandeel tijdens de beurscorrectie heel wat terrein verloor, heeft het nu weer een opwaarts potentieel van zo'n 20 procent, vandaar het koopadvies.

Devgen wint 0,8 procent tot 21,49 euro. Devgen heeft geslaagde veldproeven, waarin de biologische werking van nematiciden in verschillende gewassen werd getest, achter de rug. Nematiciden zijn chemische producten die nematoden, wormen die de wortels van gewassen aantasten, controleren. De aantasting van wortels heeft een nefaste impact op de opbrengst van een plant. Het grote voordeel van de door Devgen ontwikkelde nematiciden is dat ze milieuvriendelijker zijn in vergelijking met bestaande producten. 'We hadden reeds ingecalculeerd dat het project 90 procent kans op slagen had. We gaan uit van piekverkopen van 370 miljoen euro in 2020. We blijven bij ons koopadvies en keorsdoel van 27 euro', zegt analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities.

Spector stijgt 8,2 procent tot 1,32 euro. Spector boekte in 2006 een nettoverlies van 8,6 miljoen euro tegenover een verlies van 17 miljoen euro een jaar eerder. Het verlies is te wijten aan een reeks eenmalige kosten, die opliepen tot een totaal van 9,5 miljoen euro. De resultaten liggen onder de prognoses van Dirk Saelens van KBC Securities. 'De foto-activiteiten stelden teleur maar PhotoHall was goed', zegt hij. Saelens verwacht dat Spector ook in 2007 nog verlies zal maken. 'Mijn advies blijft reduce'.

Onco MethylomeSciences wint 3,6 procent tot 11,50 euro. Het biotechbedrijf OncoMethylome Sciences heeft zijn laboratorium in Amsterdam uitgebreid. De uitbreiding was nodig om het onderzoeksprogramma voor dikkedarmkanker van OncoMethylome te ondersteunen en om de testservice voor klinische studies te versterken. Onco trok tien extra wetenschappers aan met ervaring op het gebied van moleculaire diagnostiek, kocht bijkomende moleculaire laboratoriumuitrusting en huurt ongeveer 1000 m2 extra laboratoriumruimte bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC).

Omstreeks 13.10 uur gaat de DJ Stoxx50 0,2 procent lager op 3.609,63 punten. Er zijn 21 stijgers en 27 dalers. Z aandelen veranderen niet. De DJ Euro Stoxx50 stijgt heel licht met 0,03 procent tot 4.011,70 punten, en de Euronext100 wint 0,4 procent tot 949,56 punten. Onder de nationale beurzen zakt Londen 0,2 procent, maar wint Parijs 0,2 procent en Frankfurt 0,1 procent. In Amsterdam bedraagt de winst zelfs 0,4 procent.

Carrefour stijgt 0,2 procent tot 54,02 euro. De Franse kleinhandelsgroep begon sterk aan de dag en was in de ochtend de sterkste stijger binnen de Stoxx50, maar de winste is wat getemperd. Volgens het magazine Capital hebben Groupe Arnault en Colony Capital een belang van 9,8 procent opgebouwd in Carrefour.

Vivendi stijgt 0,3 procent tot 29,32 euro. Het Franse mediaconcern behaalde in 2006 een aangepaste nettowinst van 2.614 miljoen euro. Dat is 18 procent meer dan de 2.218 miljoen euro die in 2005 was behaald en het hoogste nettoresultaat ooit. Vivendi verhoogt zijn dividend met 20 procent tot 1,20 euro per aandeel. Voor 2007 stelt de groep een aangepaste nettowinst van minstens 2,7 miljard euro in het vooruitzicht. In het vierde kwartaal van 2006 steeg de aangepaste nettowinst met 25 procent tot 505 miljoen euro. Dat is iets lager dan de 522 miljoen euro waar analisten volgens Bloomberg op hadden gerekend.

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas rapporteerde over het vierde kwartaal van 2006 een winst van 13 miljoen euro. Dat was lager dan de mediaanverwachting van 18 miljoen euro. Adidas zakt 0,3 procent tot 35,31 euro.

De grootste dalers uit de Stoxx50 zijn Britse financials die ex dividend noteren. Lloyds TSB zakt 4,6 procent tot 537,5 pence na de uitkering van een slotdividend van 23,5 pence per aandeel. Bij verzekeraar Aviva bedraagt het dividend 19,18 pence per aandeel en daalt het aandeel met 2 procent tot 754 pence. Barclays keert eveneens zijn dividend uit en verliest 1,8 procent tot 717,5 pence.

Ook de mijnbouwgroep Rio Tinto noteert ex dividend, 32,63 pence in dit geval. Rio Tinto zakt 0,2 procent tot 2.686 pence.

De Franse hotelgroep Accor boekte vorig jaar 51 meer winst. De groep gaat voor eind 2008 nog eens voor 1,9 miljard euro aan activa van de hand doen. Topman Gilles Pelisson kondigde ook de lancering aan van een nieuwe tweesterrenhotelketen onder de naam All Seasons. Tegen 2010 zou de keten 10.000 kamers kunnen tellen. Accor stijgt 0,1 procent tot 67,54 euro.

De Franse bankgroep Credit Agricole heeft in 2006 een nettowinst geboekt van 4.920 miljoen euro. Dat is 26,4 procent meer dan de 3.891 miljoen euro die in 2005 was behaald. De groep verhoogt haar dividend met 24,3 procent tot 1,15 euro per aandeel. 'De resultaten zijn niet echt inspirerend', zegt een analist. 'De activiteiten Verzekeringen en Vermogensbeheer deden het goed maar de Franse retailtak blijft ondermaats presteren'. Credit Agricole noteert 0,4 procent lager op 30,04 euro.

De Franse fijnchemiegroep Rhodia boekte in 2006 voor het eerst in zes jaar weer winst, dankzij het schrappen van banen en het doorrekenen van hogere grondstoffenkosten aan de klanten. De nettowinst van 62 miljoen euro was hoger dan analisten hadden verwacht. Rhodia staat 0,8 procent hoger tot 2,68 euro.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud