Europese beurzen verder omlaag in middaghandel

De Europese beurzen verliezen verder terrein in de middaghandel. De vrees dat de recente rally op de markten te sterk geanticipeerd heeft op de mogelijke winstgroei van bedrijven, blijft de indexen domineren. Op Euronext Brussel volgt de Bel20 de negatieve Europese trend, het verlies van deze ochtend wordt nog uitgebreid.

(tijd) Omstreeks 12.20 uur staat de Bel20 0,9 procent lager op 4.573,70 punten. De index telt drie stijgers en 16 dalers. Sterkste daler is Belgacom, dat na de uitkering van zijn dividend 4,8 procent lager noteert op 32,25 euro. Farmagroep UCB is de grootste stijger binnen de Bel20 met een winst van 0,1 procent op 42,26 euro.

De financiële waarden staan ook in het rood. Fortis, dat maandag nog ruim 1 procent lager dook, noteert dinsdag met een verlies van 0,3 procent op 34,30 euro. Volgens de Britse krant The Times zou ABN AMRO bereid zijn overnamegesprekken aan te knopen met het consortium rond Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. KBC gaat 0,6 procent hoger op 95,54 euro. Dexia daalt 0,6 procent tot 23,15 euro. Het beurshuis Credit Suisse heeft dinsdag gemeld dat het is gestart met de opvolging van Dexia. Analist Guillaume Tiberghien geeft het aandeel een neutral-advies mee. Volgens de analist is de zichtbaarheid voor de resultaten van Dexia wel groot, maar de bankgroep zou minder snel groeien dan zijn sectorgenoten. KBC blijft het favoriete Belgische bankaandeel van Credit Suisse.

Energiegroep Suez daalt met 1,3 procent tot 40,46 euro. Nochtans wijst analist Steven Deproost van Dexia er in een beleggersnota op dat Suez' milieupoot (Suez Environnement) de groep meer kan opleveren dan totnogtoe is aangenomen. Volgens de analist moet het recente overnamebod op het Spaanse Agbar gezien worden als een poging om de waarde van Suez Environnement op te krikken met het zicht op een latere verkoop.

Omega Pharma staat 0,2 procent lager op 59,55 euro, hoewel ING WB zijn koersdoel voor het aandeel verhoogde van 65 tot 68 euro. Gisteren maakte de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen bekend dat het zijn directiecomité uitbreidt. Financieel directeur Sam Sabbe klimt op tot executive vice-president. Barbara De Saedeleer volgt hem op. Daarmee telt het bedrijf nu 5 directieleden.

Op de brede markt kan chemiegroep Tessenderlo evenmin profiteren van een koersdoelverhoging. Het aandeel noteert stabiel op 39,50 euro, terwijl Rabo Securities zijn koersdoel voor het aandeel verhoogde van 41 tot 46 euro.

GIMV klimt met 0,6 procent tot 49,30 euro. De investeringsmaatschappij verkocht het belang in het biotechbedrijf Hypnion voor een niet nader genoemd bedrag aan de farmagroep Eli Lilly. Dankzij de deal neemt het eigen vermogen van GIMV toe met 12,4 miljoen euro. KBC Securities-analist Tom Simonts rekent op gelijkaardige deals in de nabije toekomst en verhoogde zijn koersdoel voor het aandeel van 54 tot 55 euro.

Bioscoopgroep Kinepolis stijgt met 0,5 procent tot 56,50 euro. Maandag raakte bekend dat de Raad voor de Mededinging de voorwaarden heeft opgeheven die in 1997 waren opgelegd aan Kinepolis. Dat moet Kinepolis volgens analisten in staat stellen om eenvoudiger een groter marktaandeel te verkrijgen in België.

De DJ Stoxx50 noteert rond 12.30 uur met een verlies van 0,2 procent op 3.852,22 punten. De index telt 37 dalers tegen 13 stijgers. De DJ EuroStoxx50 staat 0,5 procent in het rood op 4.359,21 punten, terwijl de Euronext100 bijna 0,6 procent prijsgeeft tot 1.023,90 punten. Vrijwel alle nationale beurzen staan in het rood. Bij de hoofdmarkten staat Londen 0,7 procent lager, verliest Parijs 0,6 procent en gaan Frankfurt en Amsterdam 0,4 procent lager.

Binnen de Stoxx50 tekenen de mijnbouwgroepen BHP Billiton en Anglo American voor het grootste verlies in de ochtendhandel. BHP Billiton staat 1,4 procent lager op 1.163 pence en Anglo American zwakt 1 procent af tot 2.729 pence. Het verlies wordt vooral in de hand gewerkt door een daling van de prijs voor koper. Ook nikkel en goud noteren lager.

Debenhams maakt de grootste tuimelperte in bijna een jaar, nadat de op een na grootst Britse warenhuisketen aankondigde dat de jaarresultaten onder de verwachtingen van analisten zullen blijven. Het aandeel, dat vanochtend 13 procent moest prijsgeven, herpakt zich lichtjes met een verlies van 11,4 procent tot 145,25 pence.

Nog in de Britse distributiesector staat Tesco 1,5 procent hoger op 462,5 pence. De grootste supermarktgroep van het Verenigd Koninkrijk heeft in het gebroken boekjaar 2006/07 de nettowinst met 20 procent zien stijgen tot 1,89 miljard pond. Dat is beter dan verwacht door analisten, die gemiddeld hadden gemikt op een winst van 1,79 miljard pond.

Pirelli gaat onderuit, nadat het Amerikaanse AT&T zijn bod op een belang in de hoofdaandeelhouder van Telecom Italia introk. Pirelli verliest 3,1 procent tot 0,87 euro. AT&T had een oogje op een derde van de aandelen van Olimpia, de holding van Pirelli die 18 procent bezit van Telecom Italia. America Movil, dat eveneens een derde van Olimpia wou kopen, liet maandag weten nog altijd geinteresseerd te zijn. Telecom Italia zelf staat 2,1 procent lager op 2,34 euro.

In Parijs noteert Remy Cointreau SA 0,8 procent hoger op 51,8 euro. De op een na grootste Franse sterkedrankenproducent liet weten dat de omzet in het vierde kwartaal met 2,2 procent was gestegen dankzij sterke verkoopsresultaten voor het cognacmerk Remy Martin en de champagne Charles Heidsieck. Bovendien bevestigde het bedrijf te rekenen op een organische groei van de recurrente winst van minstens 10 procent voor het voorbije boekjaar.

Alitalia verliest 4,8 procent tot 0,99 cent. Volgens de krant MF zouden de drie groepen die bieden voor de luchtvaartmaatschappij het aandeel Alitalia gemiddeld waarderen op ongeveer 50 eurocent. MF gaf niet aan waar het de informatie vandaan had. Alitalia heeft voorlopige biedingen op zak van groepen geleid door TPG, OAO Aeroflot en het moederbedrijf van rivaal Air One.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud