Europese beurzen voor tweede dag op rij hoger, Bel20 volgt

De Europese aandelenmarkten gaan voor de tweede dag op rij hoger. Zij trekken de positieve lijn van Wall Street door, waar de de Dow Jones donderdag zijn vorige record verpulverde. Het zijn vooral de financiele aandelen die de kar trekken. De halfgeleiderwaarden zijn gegeerd nadat Samsung Electronics, de grootste Aziatische chipproducent, met beter dan verwachte resultaten kwam. De Bel20 zet zijn stevige remonte van gisteren verder en volgt de Europese trend.

Beleggers kijken uit naar enkele belangrijke Amerikaanse macrocijfers. Om 14.30 uur worden de detailhandelsverkopen voor de maand juni bekendgemaakt, om 16 uur het Michigan-consumentenvertrouwen.

Rond 13.00 uur stijgt de Brusselse sterindex met 0,4 procent tot 4.655,45 punten. De Bel20 telt 11 stijgers tegen 7 dalers. NPM noteert onveranderd op 54,48 euro. Grootste stijger is Dexia (+1,5% tot 23,52 euro), grootste verliezer is Omega Pharma (-0,6% tot 66,69 euro).

Umicore wint een half procent tot 175,47 euro. Deutsche Bank verhoogde zijn koersdoel voor de materialengroep tot 180 euro. Het aandeel zit al een tijdje in de lift, onder andere dankzij een lovend rapport van Citigroup. Bovendien staat de hele metaal- en materialensector in de belangstelling na het overnamebod van Rio Tinto op Alcan.

Fortis stijgt 0,8 procent tot 31,27 euro, nadat de Hoge Raad in Nederland deze voormiddag besliste dat ABN AMRO zijn Amerikaanse divisie LaSalle mag verkopen zonder toestemming van zijn aandeelhouders. Dat is een streep door de rekening van het bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Dat wou ABN AMRO in zijn geheel overnemen, om daarna de Nederlandse bankengroep op te splitsen. Fortis laat weten de uitspraak te zullen bestuderen met de partners uit het consortium.

Op de brede markt steekt EVS (+6,5% tot 65,79 euro) er met kop en schouders bovenuit. Het Luikse beeldserverbedrijf verhoogde na een sterk tweede kwartaal zijn omzetdoelstelling voor 2007. Het verwacht dat de omzet minstens die van vorig jaar zal evenaren, een verhoging van de prognose dus van 'ongeveer 80 miljoen euro' tot 'minstens 85 miljoen euro'. EVS zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 6,4 procent groeien tot 23,3 miljoen euro. Het orderboek was gevuld voor 32,3 miljoen euro, een record volgens EVS. 'We gingen uit van een bedrag rond 20 miljoen euro', stelt financieel directeur Jacques Galloy.

Barco stijgt 0,8 procent tot 69,60 euro. Volgens mediaberichten hebben zich al meerdere kandidaten gemeld om BarcoVision over te nemen. Het gaat onder meer om de Duitse textielgroep Oerlikon Schlafhorst en het Italiaanse Miro Radici Group. Nico Melsens van KBC Securities vestigt in een rapport er nog eens de aandacht op dat het bedrijf met zijn halfjaarcijfers wel eens positief verrassend uit de hoek zou kunnen komen.

Metris wint 3 procent tot 16,17 euro. Analist Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking start de opvolging van het technologiebedrijf met een koopadvies en een koersdoel van 19 euro. 'Metris is ideaal gepositioneerd om te profiteren van de transitie van contact- naar lasermetrologie. We rekenen gemiddeld op 28 procent omzet- en 58 procent winstgroei per jaar in de periode 2006-2009', aldus de analist. Blondiau verwacht dat Metris zijn marktaandeel - in een markt van 2,5 miljard euro, zal uitbreiden van 2,5 tot 4,1 procent. 'Indien we er rekening mee houden dat de nieuwe technologie van Metris sneller aanvaardt wordt in de markt, is een koersdoel van 31 euro mogelijk', aldus Blondiau.

WDP gaat 1,9 procent hoger tot 48,54 euro. Analist Herman van der Loos van ING WB verhoogt zijn advies voor de vastgoedbevak WDP van hold naar buy. Zijn koersdoel stijgt van 58 naar 60 euro. Met de talrijke overnames die WDP sinds 2006 deed, biedt het bedrijf aantrekkelijke vooruitzichten. Het aandeel heeft recent echter sterk geleden, net als zijn sectorgenoten. Sinds de piek van eind mei verloor het 14 procent. Bovendien biedt WDP, dankzij zijn erg conservatief risicoprofiel, een erg aantrekkelijk dividendrendement van 5,8 procent.

Cumerio blijft hangen op 30 euro. Mirko Kovats, de topman van het Oostenrijkse conglomeraat A-Tec, liet donderdag in een interview verstaan dat Cumerio, en niet NA, in de driving seat moet zitten bij de fusie tussen de twee kopersmelters. Hij ziet voor Cumerio een leidersrol weggelegd in de consolidatie van de Europese kopersector. Cumerio zou in dat scenario beursgenoteerd moeten blijven. Volgens Kovats ligt de bal in het kamp van NA. Kovats is niet van plan zijn belang van 25 procent in het bod van NA op Cumerio in te brengen en blokkeert zo de hele operatie. 'NA kan de drempel van zijn bod verlagen of zijn prijs optrekken', liet hij noteren. Cumerio en Norddeutsche Affinerie willen voorlopig geen commentaar geven op de uitlatingen van de topman van A-Tec.

Rond 13.00 uur noteert de DJ Stoxx50 0,46 procent hoger op 3.993,03 punten. De index telt 37 stijgers, 12 dalers en 1 stabiel aandeel. De DJ EuroStoxx50 stijgt 0,5 procent tot 4540,87 punten en de Euronext100 0,3 procent tot 1.076,06 punten. Alle nationale beurzen zitten in de lift. De Franse CAC40 gaat 0,4 procent hoger. Amsterdam en Londen winnen beide 0,3 procent.

Frankfurt stijgt vooral onder impuls van BASF, dat als gevolg van een koersdoelverhoging van UBS 1,8 procent hoger gaat tot 98,81 euro, 0,5 procent tot 8097,07 punten. De DAX piekte in de voormiddaghandel op een intradayrecord van 8.159,60 punten. UBS verhoogde zijn koersdoel voor de Duitse chemiegroep met 14 procent tot 105 euro.

In de Stoxx50 komen de sterkste stijgers vooral uit de financiele hoek. Allianz wint 1,8 procent tot 173,99 euro en BNP Paribas 1,2 procent tot 87,80 procent. Barclays noteert 0,9 procent hoger op 724,68 pence. De kansen voor Barclays om ABN AMRO zijn groter geworden, nu de Nederlandse Hoge Raad heeft beslist dat ABN AMRO zijn Amerikaanse docher LaSalle mocht verkopen zonder het fiat van de aandeelhouders.

Samsung, de grootste Aziatische fabrikant van halfgeleiders en mobiele telefoons, zag de winst in het tweede kwartaal met 5 procent dalen tot 1,42 biljoen won (ongeveer 1,12 miljard euro). Dat was echter een pak meer dan de 1,3 biljoen won waar analisten op rekenden. Andere chipwaarden gaan hierdoor hoger. ASML, de belangrijkste producent van chipapparatuur in Europa, stijgt 2,1 procent tot 20,90 euro. Chipboer STMicroelectronics gaat 0,6 procent hoger tot 14,54 euro.

De mijnbouwgroepen blijven ook in de focus na het bod van 38,1 miljard dollar van Rio Tinto op de Canadese aluminiumgroep Alcan. Rio Tinto verliest 0,3 procent tot 3.797 pence, BHP Billiton zakt 0,45 procent tot 1.547 pence. Donderdag zaten de mijnbouwaandelen in de lift door speculatie op verdere consolidatie.

Het aandeel van de Franse cosmeticagroep L'Oréal zakt 3,5 procent tot 85,60 euro. L'Oréal maakte donderdag nochtans sterke omzetcijfers bekend. De omzet groeide in het eerste halfjaar met 9,4 procent tot 8,51 miljard euro en in het tweede kwartaal met 10,4 procent tot 4,25 miljard euro. Analisten rekenden respectievelijk op 8,43 en 4,18 miljard euro. In de aanloop naar de omzetcijfers was het aandeel donderdag al 2,8 procent gestegen.

Het bod van het Britse investeringsfonds Terra Firma op de platenmaatschappij EMI is voorlopig geen succes. Slechts 3,82 procent van de aandelen heeft zich aangemeld. Terra Firma heeft daarom zijn bod van 3,2 miljard pond of 265 pence per aandeel verlengd. EMI, dat vorig boekjaar een verlies leed van 277 miljoen pond, stemde in met het bod van Terra Firma omdat het de groep vers geld aanbrengt. Een eventuele fusie met Warner hield te veel onzekerheden in inzake regulering. EMI noteert 0,2 procent hoger op 269,25 pence.

In Milaan is de notering van telecomgroep Tiscali opgeschort in afwachting van een persbericht. Volgens krantenberichten koop Tiscali mogelijk de divisies snel internet en telefonie van de Britse groep Pipex. Tiscali sloot donderdag 1 procent hoger op 2,248 pence.

De sectorvereniging ACEA maakte vanmorgen de Europese auto-inschrijvingen in juni bekend. Globaal was er een stijging met 0,7 procent op jaarbasis. Groepen die goed presteerden, waren onder meer BMW en VW. BMW zag de inschrijvingen in juni met 6,9 procent stijgen en gaat 0,8 procent hoger tot 49,03 euro. De VW-groep behield over de eerste zes maanden van het jaar, op een licht lagere markt (-0,2%), haar marktaandeel van 19,4 procent. Het aandeel stijgt 0,5 procent tot 123,53 euro.

Ook Saab maakt een goede beurt. Het aandeel gaat 2,8 procent hoger tot 186,50 kroon, nadat de Zweedse autobouwer bekendmaakte dat haar winst voor het tweede kwartaal steeg tot 434 miljoen kroon. Dat is ruim boven de 367 miljoen kroon waar analisten vanuit waren gegaan.

Schneider Electric, wereldleider in het leveren van onderdelen voor elektriciteitscentrales, wint 2,5 procent tot 105,79 euro. Citigroup verhoogde zijn advies voor Schneider Electric van 'hold' naar 'buy'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud