Advertentie
Advertentie

Europese beurzen voorzichtig hoger na liquiditeitsinjecties

(tijd) - De Europese beurzen nemen in de middaghandel wat van de verliezen terug die ze gisteren moesten incasseren. Beleggers reageren voorzichtig positief op de superveiling die de Federal Reserve gisteren doorvoerde. Vanmorgen stelde de Europese Centrale Banken 348,6 miljard euro ter beschikking in een lening op twee weken. De acties moeten de kwalijke gevolgen van de kredietcrisis verlichten.

Door de kredietcrisis wantrouwen heel wat banken elkaar, wat de interbankenrente de voorbije weken naar ongeziene niveaus duwde. Die verstrakking op de kredietmarkt proberen de centrale banken nu ongedaan te maken met liquiditeitsinjecties in de geldmarkt. Maandag veilde de Federal Reserve 20 miljard dollar tegen uitzonderlijke voorwaarden. De resultaten van de veiling worden woensdag gepubliceerd.

Rond 12.00 uur klimt de DJ Stoxx50 0,4 procent tot 3.676 punten, EuroStoxx50 wint 0,6 procent tot 4.338,27 punten. De belangrijkste nationale beurzen winnen vrijwel allemaal ongeveer een half procent.

De Bel20 wint 0,6 procent tot 4.062,51 punten. De sterindex telt 10 stijgers en 9 dalers.

De index krijgt de meeste steun van Dexia dat met 3,6 procent stijgt tot 17,36 euro. Het ratinghuis Moody's heeft de Aaa-rating met Stable Outlook voor de Amerikaanse Dexia-dochter FSA bevestigd. Eerder werden ook de Aaa-ratings voor de andere obligatieverzekeraars Ambac en MBIA behouden. Gisteren verloor Dexia nog 3 procent tot 16,75 euro.

UCB is de grootste daler met een verlies van 1 procent tot 30,61 euro. KBC Securities verlaagt het koersdoel voor UCB van 42 tot 35 euro. Het advies blijft accumulate. Analist Jan De Kerpel stelt vast dat het aandeel UCB op het vlak van koers-winstverhouding nog altijd duurder noteert dan zijn biofarmaconcurrenten, 'waardoor beleggers het groeipotentieel vanaf 2010 al inprijzen'. De Kerpel ziet op de korte termijn geen katalysatoren voor het aandeel.

De rechtbank van koophandel van Brussel heeft in kort geding beslist dat Belgacom zijn reclamecampagne moet stopzetten waarin het aanvoert dat Belgacom TV een kwart goedkoper is dan een kabelabonnement (lees: Telenet). Belgacom krijgt tot donderdag om zich te schikken naar de uitspraak. Doet de groep dat niet, dan moet ze een dwangsom betalen van 10.000 euro per inbreuk en per dag. Het bericht laat de beleggers koud, Belgacom stijgt met 1,1 procent tot 33,76 euro.

Op de brede markt gaat Galapagos 3,7 procent hoger tot 7,10 euro. Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf krijgt een succesbetaling van 7,5 miljoen euro van GlaxoSmithKline (GSK). Het gaat om de vierde succesbetaling voor Galapagos sinds de start van de alliantie in juni 2006.

IBt krijgt een opdoffer van 10,5 procent te verwerken tot 3,51 euro. In de voorbije dag was het aandeel opgeveerd nadat topman Blondel zelf aandelen van de biotechgroep inkocht. Analisten deden de koersstijging echter af als pure speculatie en beschouwen IBt nu niet als een koopopportuniteit.

IBA stijgt met 1 procent tot 18,94 euro. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA heeft een vergunning verleend voor Compass, een nieuwe oplossing voor dosimetrie die gezamenlijk werd ontwikkeld door IBA Dosimetry en RaySearch Laboratories. Compass is nu wereldwijd op de markt gebracht. KBC Securities verhoogde het advies voor IBA van sell tot reduce, het koersdoel van 17 tot 17,50 euro.

Ablynx wordt 3,7 procent duurder op 7 euro. De biotechgroep heeft succesvolle resultaten geboekt in de fase 1-studie van het anti-trombotisch geneesmiddel ALX-0081. ALX-0081 is een therapeutische Nanobody die wordt ontwikkeld door Ablynx om het risico op een trombose te verminderen bij patienten met het acuut coronair syndroom (ACS) en trombotische trombocytopenische purpura (TTP).

Financière de Tubize laat 3,7 procent liggen op 29,76 euro na een koersdoelverlaging van 42 tot 35 euro bij KBC Securities. Die bijstelling komt er na de verlaging van het koersdoel voor UCB. Fin. de Tubize is met een belang van 35,65 procent in UCB controlerende aandeelhouder.

EUROPA

De financiële aandelen nemen deel aan het herstel. Unicredito (+1,3% tot 5,64 euro), HBOS (+1,2% tot 738,50 pence) en BNP Paribas (+1% tot 74,08 euro) zijn bovenaan terug te vinden in Europa.

De metaaldelvers slabakken door de vrees voor een recessie in de VS. De mijnwaarden Anglo American (-1,2% tot 2.919 pence) en Rio Tinto (-1% tot 4.962 pence) moeten terug.

De grootste daler in Europa is het voedingsconcern Nestle (-1,9% tot 527 Zwitserse franken). De Zwitserse zakenbank UBS verlaagde zijn advies voor Nestle van 'kopen' tot 'neutraal'. 'Nestle heeft volop geprofiteerd van de vlucht naar veiligheid die sinds de zomer aan de gang is', schrijven analisten Alan Erskine en Eva Quiroga. 'De risicoaversie zal niet meteen afnemen in 2008, maar we denken dat de multiples waartegen Nestle nu noteert, een koopadvies niet langer rechtvaardigen.' Nestle noteert momenteel aan ruim 19 keer de verwachte winst voor 2008. Ook Deutsche Bank laat zijn advies voor het aandeel zakken tot 'neutraal'.

Het Nederlandse electronicaconcern Philips (+0,2% tot 29,84 euro) moet niet op enthousiasme rekenen voor de overname van VISICU, een bedrijf gespecialiseerd in IT-systemen waarmee patienten die op de intensive care liggen op afstand kunnen worden bewaakt. Philips betaalt ongeveer 290 miljoen euro en wil met de overname zijn medische divisie versterken.

Nog op de beurs van Amsterdam gaat Arcelor Mittal (+1,3% tot 48,91 euro) wel mooi vooruit. Het Indisch-Europese staalbedrijf start met een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen. Arcelor Mittal daarbij 44 miljoen stukken terugkopen. Het vorige inkoopprogramma van 27 miljoen aandelen is afgerond.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia (+3,6% tot 24,05 euro) blijft bokkensprongen maken. Alitalia stelt opnieuw de beslissing uit met welke partij het exclusief gaat onderhandelen over de verkoop van het 49,9%-overheidsaandeel. Dat melden de Italiaanse kranten Corriere della sera en Il sole 24 ore dinsdag.