Europese beurzen zakken licht rond de middag

(tijd) De Europese beurzen boeken tijdens de middaghandel donderdag licht verlies. De verliezen van de ochtendhandel worden kleiner. De handelsvolumes zijn relatief beperkt. 'Het lijkt alsof men het paasreces vroeg heeft ingezet dit jaar,' vat een analist samen. Duidelijke sectoriele tendenzen zijn er niet.

Op Euronext Brussel gaat de Bel20 na het slotrecord van woensdag licht omlaag. De index noteert omstreeks 12.40 uur 0,3 procent lager op 4.546,84 punten. De Bel20 telt 13 dalers en 6 stijgers. Omstreeks 12.30 uur noteert de DJ Stoxx50 0,1 procent lager op 3754,09 punten. De korf telt 19 stijgers, 30 dalers en 1 onveranderde aandelen. De DJ Euro Stoxx50 verliest 0,1 procent tot 4258,43 punten. De Euronext100 doet er 0,2 procent af tot 1008,58 punten. Onder de nationale beurzen staat Frankfurt onveranderd en Londen 0,1 procent lager. Parijs en Amsterdam verliezen 0,2 procent.

De olieprijs staat onveranderd op 68,41 dollar per vat. Ook de euro staat onveranderd tegenover de dollar. Een euro is 1,3367 dollar waard.

Dexia is de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent tot 22,44 euro. De andere financieledienstengroepen verliezen minder sterk. Fortis gaat 0,1 procent lager tot 34,71 euro en KBC verliest 0,02 procent tot 94,75 euro. Sterkste stijger is UCB met een winst van 0,8 procent tot 43,09 euro.

De supermarktketens Colruyt (-0,7% tot 173,44 euro) en Delhaize (-0,4% tot 71,49 euro) nemen wat gas terug na de forse winst van gisteren.

Omega Pharma verhoogt zijn omzetverwachting voor 2007 na de overname van het Franse farmabedrijf Persee Médica voor 20,2 miljoen euro in cash. De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten rekent voor dit jaar nu op een omzet tussen 1,13 en 1,15 miljard euro. Totnogtoe had Omega een omzet tussen 1,12 en 1,14 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. Het aandeel wint 0,2 procent tot 58,91 euro.

Agfa HealthCare, de medische afdeling van Agfa-Gevaert, krijgt de status van bevoorrechte leverancier van ziekenhuissoftware bij Novation, dat in de VS medische apparatuur en accessoires levert aan duizenden hospitalen en medische centra. Agfa verliest desalniettemin 0,5 procent tot 17,24 euro.

Belgacom verliest duidelijk, -1,2 procent tot 34,22 euro. Het bedrijf gaat zijn producten aanbieden in bundels of zogenaamde 'packs'. Particuliere klanten die meerdere producten of diensten afnemen, kunnen op die manier tariefverminderingen krijgen. Het gaat dan concreet om packs die internet en TV bundelen of een combinatie van internet, TV en mobiele telefonie.

De privak Quest for Growth (QfG) start op 30 april met de kapitaalverhoging die de groep in staat moet stellen in de nabije toekomst grotere investeringen te doen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Quest for Growth hoopt met deze operatie maximaal 19,8 miljoen euro op te halen. Dat liet de privak woensdag weten tijdens een persconferentie. Het aandeel verliest 0,1 procent tot 9,86 euro.

QfG had eind januari al bekendgemaakt dat het een kapitaalverhoging wilde doorvoeren via een keuzedividend. Dat betekent dat de aandeelhouders kunnen kiezen om het over 2006 uitgekeerde nettodividend van 1,93 euro om te zetten in nieuwe aandelen. De privak hoopt maximaal iets meer dan 2,33 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. De intekenprijs bedraagt 8,5 euro per aandeel, waardoor het totaal op te halen bedrag kan oplopen tot 19,6 miljoen euro.

Zetes kreeg de BioDev II-contracten toegewezen voor Duitsland en België, twee EU-lidstaten die deelnemen aan dit project. BioDev II is een experiment dat wordt gevoerd door zeven EU-lidstaten uit de Schengen-ruimte plus het VK, onder toezicht van de Europese Commissie en met Civipol Conseil in Frankrijk als financieel agent. De belangrijkste bedoeling van het experiment is de ontwikkeling van biometrische registratieoplossingen op maat voor elk van de acht betrokken EU-lidstaten, de integratie ervan in de bestaande nationale visumverwerkingssystemen en het testen van de interoperabiliteit. Het onderzoek loopt in elk van de landen gedurende 15 maanden. Het aandeel zakt 1,1 procent tot 24,30 euro.

Bij de stijgers in Europa vinden we Safran terug. De krant Le Figaro meldt dat de Franse lucht- en ruimtevaartgroep een fusie overweegt met Thales, de Franse specialist in defensie-electronica. Safran diept zijn winst uit met 5,3 procent tot 19,3 euro, Thales wint 0,5 procent tot 44,5 euro.

De Franse bouwgroep Eiffage gaat 0,5 procent hoger tot 122,58 euro, na speculatie over een mogelijke overname door de Spaanse sectorgenoot Sacyr Vallehermoso. Sacyr heeft de controle verworven over net geen derde van de aandelen van Eiffage. Vanaf de controle over 33,3 procent van de aandelen is een overnamebod verplicht. Sacyr heeft laten weten niet uit te zijn op een overname van Eiffage. De koers van het aandeel Sacyr boekt een verlies van 0,3 procent tot 42,19 euro.

Nog in Frankrijk gaat Infogrames, de ontwikkelaar van computerspelletjes, liefst 19 procent hoger tot 0,25 euro, na de bekendmaking van het vertrek van stichter-voorzitter Bruno Bonnell. Bonnel wordt vervangen door Patrick Leleu als gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur

Air France-KLM wint 2,5 procent tot 36,01 euro. Volgens de krant La Repubblica zou Europa's grootste luchtvaartgroep mogelijk Aeroflot en UniCredit vervoegen in een overnamebod voor Alitalia. De krant baseert zich op uitspraken van de Italiaanse industrieminister Bersani. Deutsche Bank heeft zijn advies voor het aandeel Air France-KLM opgetrokken van 'hold' naar 'buy', met een koersdoelstelling van 39 euro.

Ook andere luchtvaartaandelen gaan hoger. Air Berlin wint 3,8 procent tot 19,45 euro nadat de krant Westdeutsche Algemeine Zeitung bekendmaakte dat, volgens Air Berlin, de overname van LTU geen ontslagen tot gevolg zal hebben. British Airways gaat 0,3 procent hoger tot 508,5 pence. Deutsche Bank verhoogt zijn advies van 'sell' naar 'hold'.

Nokia stijgt 1 procent tot 17,6 euro. De Finse gsm-fabrikant heeft 20 miljoen dollar betaald aan Qualcomm voor patentrechten voor het tweede kwartaal.

Bij de verliezers noteren we Volvo B, dat 2,7 procent prijsgeeft tot 581 Zweedse kronen. Gedelegeerd bestuurder Leif Johansson heeft bekendgemaakt dat Volvo streeft naar een jaarlijkse groei van 10 procent, waarvan de helft gevoed door overnames. Beleggers vrezen dat Volvo zich gaat laten verleiden tot dure overnamepogingen van Europese concurrenten. WestLB heeft zijn advies verlaagt van 'reduce' naar 'sell'.

De Britse biergroep Scottish & Newcastle gaat 1,3 procent lager tot 598 pence. ING verlaagt zijn advies naar van 'hold' naar 'sell', Dresdner Kleinwort verlaagt zijn advies van 'hold' naar 'reduce'. Volgens ING zullen stijgende grondstoffenprijzen de winstgroei aantasten in 2007.

DaimlerChrysler gaat 1,7 procent lager tot 60,28 euro. Beleggers tonen zich ontevreden over de uitleg over Chrysler van gedelegeerd bestuurder Dieter Zetsche, gisteren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Chrysler is zwaar verlieslatend en drukt op de winst en de koers van het aandeel van het concern.

Laurent Willaert

Dieter Snoeck

Kim Evenepoel

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud