Advertentie

KBC Securities jaagt Mobistar hoger

©AFP

Op de Brusselse beurs profiteert Mobistar van een koopadvies en noteert Befimmo zonder recht op interimdividend. Verder besloot de OPEC de productiequota stabiel te houden. Wall Street is gesloten voor Thanksgiving.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.12 uur: We gaan nog wat dieper in op de koerssprong van Mobistar. En hiermee sluiten we de markten live af. Tot morgen!

17.37 uur: De Bel20 is 0,6 procent hoger afgesloten op 3.284 punten. Hier de toppers en de floppers:

©rv

16.31 uur: We hebben even ons oor te luisteren gelegd bij een handelaar in een Brusselse marktenzaal. Hij zag de voorbije uren flink wat kooporders passeren van buitenlandse beleggers voor Mobistar . 'Het is opvallend dat het koopadvies van KBC Securities zo'n grote impact heeft, vooral omdat het aandeel al redelijk fors was gestegen.' Volgens de handelaar zoeken buitenlandse partijen naar 'zuivere mobiele spelers'. De handelaar: 'Mobistar was lang het lelijke eendje omdat het volledig afhankelijk is van mobilofonie. Door de verbeterde vooruitzichten in mobiele data dankzij de uitrol van 4G, worden die zuivere spelers terug populair.'

16.15 uur: De kogel is door de kerk: de OPEC behoudt de productiequota van 30 miljoen vaten per dag. De Londense olieprijs zakte even onder 75 dollar. Meer info hier.

OPEC keeps quota unchanged @ 30mb/d (acc to Saudi & Kuwait oil min). More time needed for prices to stabilize markets. Next meeting in June.— Hans van Cleef (@hansvancleef) November 27, 2014

 

15.15 uur: Waarom moet u wakker liggen van negatieve inflatie? Collega Wouter Vervenne legt het uit.

14.45 uur: Collega Jan De Schamphelaere woonde de persconferentie bij van Tessenderlo over de kapitaalverhoging van 175 miljoen euro. ‘We moeten de groeikansen nu grijpen. En die liggen vooral in de landbouwsector’, zegt CEO Mel De Vogue in een gesprek.

14.02 uur: De koerswinst van Mobistar vergroot. Het aandeel gaat boven 20 euro.

13.47 uur: Collega's Kim en Jens zijn op bezoek bij Colruyt

Vandaag stelt #Colruyt zijn nieuwe premiumsupermarkt #Cru voor. pic.twitter.com/uGOFcKUsHr— Jens Cardinaels (@CardinaelsJ) 27 nov. 2014

13.08 uur: De storing bij Euronext, waardoor geen berekening mogelijk was van de voornaamste indexen, is verholpen. De Bel20 gaat na een aarzelende start vlotjes hoger. 

12.54 uur: De Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim stapt in het kapitaal van de Spaanse bouwgroep FCC Construcción  . Dat gebeurt in het kader van een kapitaalverhoging met 1 miljard euro, waarvoor de aandeelhouders vorig week het licht op groen hadden gezet. De notering van FCC was vanmorgen opgeschort en werd om 12.30 uur hervat. Daarbij stijgt het aandeel meer dan 5 procent.

FCC, een van de grootste Spaanse bouwondernemingen, had maandag al laten weten met Slim te onderhandelen nadat gesprekken met de Amerikaanse miljardair George Soros waren mislukt. Slim zou alles samen 650 à 700 miljoen euro in FCC pompen en de FCC-aandelen minstens 4 jaar aanhouden. De kapitaalverhoging gebeurt wel met een flinke korting: tegen 7,5 euro per aandeel.

12.40 uur: Het zogeheten 4/12 risico (zie post 12.11 uur) wordt opgeworpen in de recentste Beurstips. 'Het is een heel onwaarschijnlijk scenario, maar na toetsing met een topbankier besloten we de these niet te ridiculiseren. Als Trafigura het financieringsplan torpedeert, dan zal het aandeel crashen. Dan zal Trafigura enerzijds verliezen slikken op zijn belegging in Nyrstar, maar anderzijds kan het dan goedkoop zijn slag slaan', klinkt het. Een sell-side analist die Nyrstar volgt beaamt dat dit scenario heel onwaarschijnlijk is, maar tegelijk niet helemaal uitgesloten kan worden.

12.20 uur: Het Brusselse beursoverzicht leest u hier.

12.11 uur: Nyrstar krijgt plots een tik, een dag na het ontslag van CEO Roland Junck. Mogelijk stijgt de nervositeit in de aanloop naar de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 4 december. Nyrstar vraagt dan de goedkeuring van het financieringsplan. Maar wat zal de houding zijn van de grondstoffenhandelaar Trafigura? Die heeft 15 procent van de aandelen verworven. Doordat de aandelen van Nyrstar ruim verspreid zijn in het publiek, heeft Trafigura een flinke vinger in de pap.

11.13 uur: Petercam verwijdert de luierproducent Ontex van zijn kooplijst. 'Ontex presteert goed in een moeilijke omgeving, maar de groei vertraagt', klinkt het.

11.12 uur: Meer over de negatieve inflatie in België, leest u hier. De gedaalde olieprijs is de 'schuldige'.

10.44 uur: De Belgische inflatie zakte in november opnieuw onder 0, van 0,09 procent naar -0,11 procent.

10.30 uur: Mobistar gaat flink hoger en profiteert allicht van het 'bijkopen'-advies van KBC Securities (zie post om 8.56 uur). Analist Ruben Devos geeft vier redenen:

1. Mobistar is het best geplaatst om te profiteren van de groei van 4G en smartphones.

2. Vanaf 2015 vermindert de impact van de lagere interconnectietarieven.

3. De groei van de MVNO's, of van de operatoren die gebruik maken van het net van Mobistar (zoals Telenet).

4. Forse kostenbesparingen zullen in 2013 en 2014 vruchten afwerpen.

 

10.09 uur: Het blijft wachten op een officiële stand van de Bel20 wegens technische problemen bij Euronext. Volgens ons eigen rekenmodel noteert de Bel20 nu 0,3 procent hoger.

10.04 uur: De Duitse werkloosheidsgraad is op een nieuw dieptepunt beland: 6,6 procent.  

German unemployment down 14k in November. Jobless rate steady at new record low of 6.6% (Oct rev from 6.7% to 6.6%) http://t.co/IB241xZiZT— Markit Economics (@MarkitEconomics) November 27, 2014


09.58 uur: Delhaize geeft terrein prijs. In De Tijd zegt analist Hans D'Haese (Degroof) vandaag het volgende:

Ik beschouw Colruyt nog steeds als best in class. Maar ik zou de sector in het algemeen geen groot gewicht geven in de portefeuilles.
Hans D'Haese
Bank Degroof

09.39 uur: De analistencommentaren over Colruyt zijn zoals verwacht niet erg opbeurend na de analistenmeeting van gisteren. KBC Securities-analiste Pascale Weber spreekt over een 'verkapte winstwaarschuwing'. Colruyt herhaalde de jaarwinstprognose maar daar zitten voor 9 à 10 miljoen euro one-offs in, waaronder een uitzonderlijk lage belastingvoet. Colruyt lijdt onder het zwakke consumentenvertrouwen, de prijsdeflatie en de zware concurrentie in België.

De bevestiging van de jaarprognose verhult een kleine winstwaarschuwing.
Pascale Weber
KBC Securities

09.23 uur: ABM AMRO herhaalt het koopadvies voor Tessenderlo met een koersdoel van 29 euro. Het beurshuis voelt zich gesterkt na het doornemen van het prospectus van de kapitaalverhoging. 'We verwachten dat Tessenderlo dit jaar een rebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red) zal realiseren van 140 miljoen euro. Dat is 8 procent boven de consensusverwachtingen. Bovendien zijn we er van overtuigd dat de kapitaalverhoging maar een eerste stap is in het streven van CEO Luc Tack om meerderheidsaandeelhouder te worden.'

Wij geloven dat Luc Tack meerderheidsaandeelhouder wil worden van Tessenderlo.
Mutlu Gundogan
Analist ABN AMRO

09.15 uur: Als u het interview van De Tijd met Exmar-topman Nicolas Saverys nog niet gelezen heeft, dan moet u dat beslist eens doen. Hier alvast drie opvallende quotes:

Als iemand geld nodig heeft - en dan spreek ik over honderd miljoen en meer - gaat hij niet naar Londen, Brussel of Parijs. Maar naar New York. De machine draait er fantastisch. Iemand heeft een goed idee en paf, hij vindt geld.
Nicolas Saverys
CEO Exmar

Ik ben heel pessimistisch over Europa.
Nicolas Saverys
CEO Exmar

Ik ben hier geboren. Ik hou van dit land.Zolang er een aanvaardbare fiscaliteit is, blijven we hier. Met aanvaardbaar bedoel ik een fiscaliteit die onze internationale concurrentiepositie niet raakt.
Nicolas Saverys
CEO Exmar

09.07 uur: De Bel20 blijft achter en zakt op dit ogenblik met 0,1 procent. Dat leert ons eigen rekenmodel. Euronext meldt technische problemen bij de verspreiding van de indexen, waardoor u op onze homepage geen Bel20-evolutie ziet.

BREAKING: Euronext says market cash and derivatives indices not trading due to technical incident— CNBCWorld (@CNBCWorld) November 27, 2014

 

09.00 uur: De Europese beurzen openen licht hoger.

08.56 uur: KBC Securities verhoogt het advies voor Mobistar van 'houden' tot 'bijkopen'. Het koersdoel stijgt zomaar even van 14 naar 21 euro.

08.49 uur: Vandaag is het de laatste dag dat het aandeel Tessenderlo met het voorkeurrecht op nieuwe aandelen noteert. Nabeurs wordt dat recht geknipt. Aandeelhouders kunnen inschrijven op 1 nieuw aandeel per drie rechten tegen 16,5 euro per aandeel. Tessenderlo wil met de kapitaalverhoging 175 miljoen euro vers geld ophalen. Analist Frank Claassen van Rabo verwacht op korte termijn verkoopdruk.

For the short term we still see some more downside than upside risk in this process.
Frank Claassen
Analist Rabo

08.40 uur: De Chinese beurs is vandaag groter geworden dan de Japanse beurs. Dat hebben de collega's van Financial Times opgemerkt. De totale beurswaarde van de aandelen die op de Chinese beurzen noteren, bedroeg woensdagavond 4.448 miljard dollar, tegenover 4.507 miljard dollar voor de aandelen op de Japanse beurs, leren Bloomberg-gegevens. Vandaag is de Chinese beurs echter opnieuw 0,7 procent gestegen, terwijl de Japanse beurs 1 procent daalde. In 2010 stak de Chinese economie in omvang de Japanse voorbij, vandaag is ook de aandelenbeurs van China groter geworden.

08.32 uur: De Europese futures wijzen op een licht hogere opening. De markt rekent op extra stimuli door de Europese Centrale Bank, met name QE: het kopen van staatspapier met vers gedrukt geld. Mario Draghi spreekt vandaag om 13u30 in Helsinki. Beleggers zullen aandachtig luisteren.

08.23 uur: Op de beurs van Londen staat GlaxoSmithKline in de kijker. Een experimenteel vaccin van GSK tegen ebola dat in de VS bij 20 gezonde vrijwilligers is toegediend, heeft bij niemand voor bijwerkingen gezorgd. Ook is bij alle testpersonen een reactie van het immuunsysteem opgetreden. Het is niet het enige onderzoek waarbij een vaccin tegen ebola op mensen wordt getest. Zo startte op 10 november in Duitsland ook zo'n soort experiment. Daar gaat het om 30 vrijwilligers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde gisteren dat tot en met zondag 5.689 mensen aan ebola zijn overleden.

08.16 uur: Als de OPEC geen overeenstemming vindt om de productie te verlagen, dan dreigt de Brent-olieprijs onder 70 dollar te vallen, meldt JPMorgan.

JPM expects OPEC not to reach an agreement on production cuts. In this event, oil prices will move down, possibly below $70/bbl for Brent.— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) November 27, 2014

 

08.12 uur: Gasnetbeheerder Fluxys Belgium heeft voor 350 miljoen euro obligaties geplaatst bij institutionele beleggers. Het opgehaalde geld dient voor de herfinanciering van een lopende obligatielening, die volgend jaar afloopt.

08.02 uur: De dood van de zwarte tiener Michael Brown zindert nog na op Wall Street. Beleggers speculeren al enkele maanden dat de protesten na het incident in Ferguson (Missouri) politiedepartement zal overtuigen om draagbare camera's voor hun agenten in te slaan om discussies zoals in Ferguson te vermijden. Woensdag plaatste het politiedepartement van Winston-Salem (North Carolina) een order voor 600 van die cameraatjes. Het aandeel Taser, gespecialiseerd in dergelijke camera's en ander veiligheidsmateriaal (zoals pistolen voor kleine elektroshocks), schoot woensdag 6 procent omhoog. Taser is in die markt onder andere concurrent van GoPro en Digital Ally, dat in juli zijns beursentree maakte. 

08.01 uur: Atenor meldde gisteravond dat het belang van CEO Stephan Sonneville onder 5 procent is gezakt. Die melding komt evenwel een beetje laat. De feiten dateren namelijk van drie jaar geleden:

08.00 uur: Ga eens short in kippen! Shorters in de VS hebben de kippensector ontdekt. Ze zijn ervan overtuigd dat de sweet spot - lage voederkosten en stijgende kippenprijzen - niet lang meer zal duren.

07.50 uur: Wall Street blijft vandaag gesloten wegens Thanksgiving Day. In Brussel noteert Befimmo zonder het recht op het brutodividend van 2,59 euro.

07.40 uur: Vandaag is Wenen het epicentrum van de wereldwijde oliemarkt. De 12 leden van het oliekartel OPEC steken er de koppen bijeen. Een bijeenkomst van cruciaal belang, nu ruwe olie  sinds juni zo’n 30 procent goedkoper is geworden. Een koersval die OPEC-leden als Nigeria, Iran en Venezuela pijn doet, maar Saudi-Arabië - veruit het belangrijkste lid - lijkt er vrede mee te hebben. 

De meeste olie-analisten verwachten geen grootse daden. Een productieverlaging zal er vermoedelijk niet komen, al was het maar omdat Riaad zijn marktaandeel op de oliemarkt wil behouden. Het moeten wij niet altijd zijn die de balans op de oliemarkt herstellen, is de overheersende gedachte in Riaad. 'Uiteindelijk zal de oliemarkt vanzelf wel stabiliseren', liet de Saoedische olieminister woensdag nog optekenen. Mogelijk bereiken de 12 leden wel een akkoord om zich aan de huidige productiequota te houden. Dat alleen al zou de facto een inkrimping met 600.000 vaten per dag impliceren.

De uitkomst van de OPEC-meeting zal niet alleen de olieprijs beïnvloeden, maar ook alle aandelen die iets met olie te maken hebben. De vrees is dat als de olie op het huidige peil blijft, oliebedrijven tal van olieprojecten on hold zullen zetten en hun exploratiebudget zullen inkrimpen. Nu al voelen bedrijven als Fugro en Transocean, die diensten leveren aan oliebedrijven, dat de orders moeizaam binnenlopen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud