Advertentie
Advertentie
Advertentie

Krimpende Britse economie nekt Europese beurzen

(tijd) - De Europese beurzen kleuren vrijdag bloedrood, na nieuws dat de Britse economie voor het eerst in 15 jaar krimpt. De indices volgen daarmee de Aziatische beurzen, die eerder op de dag zwaar in het rood afsloten. De financiële sector is het vertrouwen volledig kwijt, terwijl de autosector kreunt onder een rist slechte kwartaalcijfers die donderdag bekend werden gemaakt.

De Eurostoxx50 krijgt rond de middag een klap van 9,5 procent, terwijl de Stoxx50 8,7 procent prijsgeeft. De nationale indices krijgen zonder uitzondering klappen, met verliezen van meer dan 8 procent voor Londen, Frankfurt, Amsterdam en Parijs.

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in het derde kwartaal 0,5% gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de economische groei al tot stilstand kwam. Het is sinds 1992 niet meer voorgekomen dat de Britse economie een negatieve groei laat zien. Het Verenigd Koninkrijk kan daarmee worden toegevoegd aan de lijst van welvarende landen met een krimpende economie, waaronder ook Italië.

De cijfers over de Britse economie zijn aanzienlijk slechter dan economen hadden voorzien. Alhoewel er al rekening werd gehouden met een krimp op kwartaalbasis, was de gemiddelde voorspelling dat de afname beperkt zou blijven tot 0,2%. Verder werd uitgegaan van een groei van 0,5% op jaarbasis. De cijfers bevestigen de sombere uitspraken van de Britse premier Gordon Brown en de Britse centrale bank eerder deze week dat de economie van het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk in een recessie terecht zal komen.

Ook de economische activiteit in de eurozone is in oktober verder afgenomen. De krimp was sterker dan verwacht. Zowel de industrie- als de dienstensector zagen een afname van de economische activiteit. Dit blijkt vrijdag uit de voorlopige uitslag van de inkoopmanagersindex.