Luchtvaart en banksector leiden beurzen lager

De Europese beurzen gaan collectief in het rood. Twee gebeurtenissen drukken de stemming: de rechtszaak van de Amerikaanse beurswaakhond SEC tegen financiële reus Goldman Sachs en de aswolk boven Europa die het vliegverkeer al voor de vijfde dag lam legt. Philips biedt weerwerk na sterke kwartaalcijfers.

Euronext Brussel

Euronext Brussel verliest maandag net als de andere Europese beurzen terrein onder druk van het fraudeonderzoek bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs en de verlenging van het vliegverbod in Europa.

De Bel20 zakt om 11.30 uur 0,8 procent tot 2.666,50 punten. Er zijn slechts twee stijgers: Mobistar (+0,6%) en Colruyt (+0,2%).

De grootste neerwaartse druk komt van de financiële waarden. Fortis (-1,5%), Dexia (-1,5%) en KBC (-1,9%) volgen hun Europese sectorgenoten lager. 'De mogelijke fraude bij Goldman Sachs ondermijnt de credibiliteit van het financiële systeem', zegt een fondsbeheerder in Melbourne aan Bloomberg. 'Het creëert bovendien onzekerheid of het bij deze ene actie blijft of, integendeel, een reeks onderzoeken in gang zet naar de integriteit van de financiële instellingen.'

Volgens Rabobank heeft ook Merrill Lynch zich schuldig gemaakt aan eenzelfde soort fraude als Goldman Sachs. In een brief die een advocaat van de Rabobank indiende bij het hooggerechtshof in New York staat dat Merrill bij het opzetten van een gestructureerd product met de naam Norma CDO soortgelijke frauduleuze handelingen pleegde als waar Goldman van beschuldigd wordt door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC).

Merrill Lynch werd vorig jaar door Rabobank aangeklaagd voor een bedrag van 45 miljoen dollar. Merrill Lynch zou het product hebben opgezet in samenwerking met een hedgefonds die klant van de bank was, zodat deze op een daling van door hypotheken gedekte beleggingen zou kunnen speculeren. Merrill Lynch, nu onderdeel van Bank of America, wijst de beschuldigingen van de hand en stelt dat alle risico's destijds in de bijbehorende documentatie stonden.

Elia noteert vlak op 28,78 euro. De Belgische stroomnetwerkbeheerder verkoopt zijn belang in stroombeurs Belpex aan het Brits-Nederlandse APX-Endex. In ruil verwerft Elia 20 procent van APX-Endex. De verkoop is 'een volgende stap in de consolidatie van de Europese elektriciteitsmarkt', klinkt het.

Verder is het op het vlak van bedrijfsnieuws windstil in Brussel. Op de brede markt is OncoMethylome Sciences de grootste stijger met een winst van 3,7 procent tot 2,52 euro. Onderaan staat Thenergo met een verlies van 3,5 procent.

Europa

De Stoxx 50 zakt met 1,1 procent tot 2.630 punten. De EuroStoxx 50 verliest 0,6 procent tot 2.930 punten. De CAC40 in Parijs zakt met 0,9 procent, Londen gaat 0,8 procent lager, Amsterdam verliest 0,6 procent. Frankfurt houdt het bij -0,5 procent.

De financiële sector staat onder druk door de mogelijke fraude bij Goldman Sachs. 'Dit ondermijnt de credibiliteit van het financiële systeem', zegt een fondsbeheerder in Melbourne aan Bloomberg. 'Het creëert bovendien onzekerheid of het bij deze ene actie blijft of, integendeel, een reeks onderzoeken in gang zet naar de integriteit van de financiële instellingen.' Société Générale verliest 2,5 procent in Parijs, evenveel als Deutsche Bank in Frankfurt. ING gaat in Amsterdam 1,9 procent lager.

De aandacht gaat ook uit naar nieuws over het vliegtuigverkeer dat in het noorden van Europa nog steeds stil ligt en het economisch herstel kan hinderen. Op de beurs van Parijs opende de luchtvaartmaatschappij Air-France-KLM 8,2 procent in het rood en zakt ondertussen meer dan 5 procent. Het is de slechtste prestatie in de Europese luchtvaartsector. Ryanair, Iberia, Lufthansa en British Airways verliezen alle meer dan 4 procent.

Ook de touroperators kleuren rood. Thomas Cook en TUI Travel zakken zowat 3 procent.

De aswolk heeft ook gevolgen voor Griekenland. De voor maandag in Athene geplande vergadering tussen vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en Athene is uitgesteld tot 21 april. Op de vergadering worden de voorwaarden besproken van de leningen aan Griekenland afkomstig uit de eurozone -goed voor 30 miljard dollar- en van het IMF, goed voor 10 à 15 miljard euro.

Beleggers kregen voorbeurs ook positief nieuws. Philips heeft er een sterk eerste kwartaal opzitten, blijkt uit de resultaten van de Nederlandse elektronicaproducent. Het bedrijf blijft wel erg voorzichtig voor de toekomst. 'Het tweede halfjaar is nog erg onzeker', klinkt het. Philips profiteerde van een efficiënt kostenbeleid, gecombineerd met een sterke vraag uit de groeimarkten. Het aandeel gaat 2,3 procent hoger.

RV/SR