Advertentie
Advertentie

Realiteitszin keert terug op Europese beurzen

(tijd) - De Europese beurzen staan op verlies. 'Na de euforie van vorige vrijdag keren beleggers terug naar de realiteit', klinkt het hier en daar. De vrees voor een recessie in de VS is nog steeds niet van de baan.

'Het plan van Henry Paulson kan dan wel een systeemcrisis vermijden maar niet alle zorgen zijn verdwenen. Het plan is geen snel oplapmiddel voor de Amerikaanse economie. Die is fragiel en fundamentele problemen zoals de dalende huizenprijzen zijn nog niet opgelost.'

David Rosenberg, econoom bij Merrill Lynch, merkt op dat de Resolution Trust, opgericht in 1989 om de crisis bij Amerikaanse spaarbanken te bezweren, ook toen de wonden niet meteen heeft kunnen helen. 'Ook na de oprichting van dat vehikel heeft de aandelenmarkt pas na een jaar een bodem gevonden. De economie zelfs pas na twee jaar en de huizenmarkt na drie jaar', aldus Rosenberg.

Bovendien heerst er onrust over de financiële impact van het Paulson-plan op de Amerikaanse begroting en schuldenlast. Dat werd maandag al pijnlijk duidelijk: de dollar zakte met bijna 3 procent tegenover de euro. De schuldenlast kan volgens economen volgend jaar oplopen tot het hoogste peil sinds 1954 terwijl het begrotingstekort een recordniveau kan bereiken.

Uit een nieuw rapport vandaag blijkt dat het ook steeds slechter gaat met de Europese economie. De dienstensector en de verwerkende nijverheid in de eurozone zijn in september fors achteruitgegaan, aan het snelste tempo van de voorbije zeven jaren.