Rentevrees duwt indexen lager in middaghandel

(tijd) De Europese aandelenmarkten blijven donderdag terrein verliezen. Op Euronext Brussel gaat de Bel20 in de middaghandel een stuk lager. Aanleiding is de vrees voor renteverhogingen in de VS na de publicatie van de FED-notulen. Die stelden dat de vertraging van de Amerikaanse economie niet noodzakelijk een rem zal zetten op de inflatie.

Beleggers kregen woensdag uit verschillende hoeken teleurstellend nieuws te verwerken over de Amerikaanse economie. Zo verlaagde het IMF zijn prognose voor de economische groei in de VS tot 2,2 procent, van 2,9 procent zes maanden geleden. De benzinevoorraden vielen ook veel forser terug dan verwacht.

Maar het waren vooral de Fed-notulen die voor onrust zorgden. Daaruit bleek dat de leden van het Amerikaanse stelsel van centrale banken bezorgd blijven over de inflatierisico's. Volgens de Federal Reserve kan een hogere rente nodig blijken om de inflatie in de Verenigde Staten te beteugelen. Eerder liet de centrale bank nog weten het instrument van een renteverlaging bij de hand houden, om de economische groei eventueel te kunnen stimuleren

Vandaag is het in de eerste plaats uitkijken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Economen gaan ervan uit dat de ECB de rente op het huidige peil zal handhaven en zal wachten op signalen dat de inflatie toeneemt om dan in te grijpen met een renteverhoging.

Eurostat maakte donderdag bekend dat het bruto binnenlands product in de eurozone in het vierde kwartaal van 2006 met 0,9 procent is gegroeid. Op jaarbasis groeide de economie in de 12 eurolanden in 2006 met 3,3 procent. De cijfers waren conform de verwachtingen. Voor het eerste kwartaal van 2007 verwacht de Europese commissie een groei van 0,4 a 0,8 procent. Voor het tweede kwartaal werd de verwachte groei neerwaarts bijgesteld, van 0,5-0,9 procent naar 0,4-0,9 procent. Voor het derde kwartaal wordt een groei van 0,3 a 0,9 procent verwacht.

Rond 12 uur zakt de Bel20 verder weg tot 4.445,06 punten, een daling van 0,94 procent. Dat zijn bijna 70 punten minder dan het intradayrecord van 4.614,46 punten dat woensdag werd behaald. De korf der steraandelen telt enkel dalers.

Het zijn vooral de financiele zwaargewichten die aan de basis liggen van het verlies van de Bel20. KBC spant de kroon met een verlies van 1,9 procent tot 94,17 euro. Fortis verliest 0,9 procent tot 34,69 euro, Dexia 0,8 procent tot 22,91 euro.

Ook bedrijven die een aanzienlijk deel van hun omzet in de VS realiseren, staan onder druk. Ruim driekwart van de activiteit van Delhaize situeert zich in de States. Het aandeel zakt 0,8 procent tot 71,14 euro. Bekaert boekt ruim een kwart van zijn omzet in Noord-Amerika en gaat 1,3 procent lager tot 102,47 euro.

Belgacom, dat met een lichte stijging geopend was, verliest nu 0,8 procent tot 33,68 euro. Telecomregulator BIPT heeft nieuwe mobiele interconnectietarieven voorgesteld. Volgens analist Dirk Saelens van KBC Securities zijn de gewijzigde tarieven positief voor Belgacom-dochter Proximus vanaf de tweede jaarhelft van 2008 en neutraal voor Mobistar. Mobistar beperkt het verlies, het aandeel van de telecomgroep trappelt ter plaatse op 64,74 euro.

InBev zakt 0,1 procent tot 55,53 euro. Volgens Le Soir is een nieuwe ontslagronde op til, waarbij ongeveer 200 werknemers in West-Europa en Noord-Amerika zouden worden getroffen, in casu 50-plussers en expats. De directie van InBev ontkende tegenover de krant een dergelijk afvloeiingsplan voor te bereiden.

Op de brede markt noteert Real Software onveranderd op 0,46 euro. Bank Degroof startte woensdag de opvolging van het softwarebedrijf met een hold-advies en een koersdoel van 0,46 euro. Jensen Group, de producent van industriele wassystemen, stijgt fors met 4,2 procent tot 6,75 euro.

De producent van kunststofraamsystemen Deceuninck gaat in het verlies (-1,1% op 23,44 euro) na de publicatie van een trading update. Daaruit bleek dat de omzet in het eerste kwartaal met 0,9 procent is gedaald tot 142,1 miljoen euro. Dat is aanzienlijk slechter dan analisten hadden verwacht; zij rekenden op een stijging met 6 procent. De oorzaak is helemaal te zoeken in de Verenigde Staten, waar de crisis in de huizenbouw, de onverwachte winterprik in maart en de zwakkere dollar wogen. In Europa en Turkije samen boekte Deceuninck een omzetstijging van 8,2 procent. Voor het hele jaar handhaaft de groep haar prognose.

De DJ Stoxx50 gaat rond 12.40 uur 0,5 procent lager tot 3.767,47 punten. De index telt 15 stijgers, 33 dalers en 2 onveranderde aandelen. De DJ Euro Stoxx50 en de Euronext100 zakken beide met 0,6 procent tot respectievelijk 4.266,95 en 1.007,27 punten. Londen gaat 0,4 procent lager. Parijs, Frankfurt en Amsterdam zakken 0,5 procent.

De euro stijgt 0,2 procent tot 1,3452 dollar. De olieprijs stijgt in Londen lichtjes met 0,2 procent, tot 68,38 dollar per vat.

Europese bedrijven die een belangrijk deel van hun inkomsten in de VS genereren, gaan lager door het opnieuw opduiken van het rentespook in de VS. DaimlerChrysler verliest 2,9 procent tot 60,44 euro. ING laat in Amsterdam 0,6 procent liggen op 32,13 euro. Lafarge zakt 0,9 tot 117,37 euro.

Nestle, 's werelds grootste voedingsgroep, daalt 0,9 procent tot 485,25 Zwitserse frank. De Zwitserse farmagroep Novartis wint daarentegen 0,4 procent tot 67,35 Zwitserse frank. Novartis verkoopt zijn babyvoedingsdochter Gerber aan Nestlé. Aan de verkoop hangt een prijskaartje van 5,5 miljard dollar (ca. 4,8 miljard euro). De verkoop kadert in de strategie van Novartis om te focussen op gezondheidsproducten en farmaceutica. Door de overname krijgt Nestlé bijna 80 procent van de babyvoedingmarkt in de Verenigde Staten in handen. Gerber verkoopt 300 producten in 50 landen. In 2006 tekende Gerber voor een netto omzet van 1,6 miljard dollar.

Siemens, het grootste technologieconcern van Europa, verliest 1,6 procent tot 84,10 euro. Volgens de Suddeutsche Zeitung moet het bedrijf de spinoff van zijn autodivisie VDO uitstellen wegens problemen met de vakbonden. De directie en de personeelsafvaardiging verschillen van mening over hoe de afdeling moet beheerd worden na de afsplitsing.

De Britse trein- en busoperatoren National Express en FirstGroup gaan lager. Volgens The Times zou de Britse overheid een nationalisatie van het openbaar vervoer overwegen. Network Rail, de openbare eigenaar van het treinnetwerk, ontkent het bericht. National Express gaat 1,9 procent lager tot 1.270 pence, FirstGroup verliest 2,5 procent tot 649 pence.

Sainsbury gaat 1,1 procent lager tot 520 pence. ABN AMRO verlaagt zijn advies van 'houden' naar 'verkopen'. Het investeringsfonds CVC Capital Partners heeft gisteren een bod van 14,6 miljard euro op de supermarktketen ingetrokken.

De Franse supermarktgroep Carrefour verliest 0,3 procent tot 55,97 euro. Gisteren rapporteerde de groep nabeurs een omzetstijging van 5,2 procent tot 21,48 miljard euro, licht boven de gemiddelde analistenverwachting van 21,4 miljard euro. In Spanje kon de negatieve trend van het vierde kwartaal van 2006 gekeerd worden. In Belgie werd een omzettoename van 1,4 procent geboekt, al bleef de omzetgroei uit een gelijk aantal winkels beperkt tot 0,1 procent, vooral gedragen door de buurtwinkels en het franchisenetwerk.

OMX AB, de operator van 7 Scandinavische en Baltische aandelenbeurzen, klimt 11,9 procent tot 178,5 kronen. OMX maakte bekend dat het gesprekken voert met andere beurzen over 'een mogelijke samenwerking'.

Het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp verstevigt 1,5 procent tot 38,44 euro. De grootste staalproducent van Duitsland rekent volgens de Financial Times Deutschland op middellange termijn op een winst voor belastingen van 4 miljard, tegen 2,6 miljard euro vorig jaar. De krant baseert zich op bronnen 'dichtbij gedelegeerd bestuurder Ekkehard Schulz'.

De brouwer SABMiller wint 1,7 procent tot 1.138 pence nadat het bedrijf liet weten in het afgelopen boekjaar een autonome volumegroei te hebben gerealiseerd van 10 procent dankzij een hogere vraag in Zuid-Amerika en China.

Carphone Warehouse wint 0,5 procent tot 278,5 pence. Volgens de Financial Times dingt de grootste verkoper van mobiele telefoons niet meer mee voor de overname van Pipex Communications, een Britse breedbandinternetverdeler.

Laurent Willaert, Kim Evenepoel, Koen Lambrecht en Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud