Schuldenzorgen wegen zwaarder dan Nestlé

Brussel (tijd) - De Europese beurzen moeten kort voor de middag de eerdere winsten laten liggen. Waar eerder nog de goede resultaten van Nestlé beleggers vrolijk stemden, smolt het optimisme als sneeuw voor de zon nadat bleek dat het begrotingstekort van Griekenland groter is dan verwacht.

Het begrotingstekort van Griekenland is volgens nieuwe gegevens van Eurostat toegenomen van 12,7 procent naar 13,6 procent van het bbp. Het statistisch bureau blijft overigens vraagtekens plaatsen bij de kwaliteit van de Griekse cijfers.

De beurzen zagen winsten van 0,5 tot 1 procent verdwijnen, na de bekendmaking van het nieuws. Kort voor de middag verliezen de toonaangevende landenindexen tussen 0,2 procent (Amsterdam) en 1,1 procent (Parijs). De pan-Europese Stoxx600 index verliest 0,6 procent.

Dat er in de vroege handel winst op de tabellen verscheen, was vooral te danken aan Nestlé. Het bedrijf klopte de analistenverwachtingen met een onderliggende omzetstijging van 6,5 procent. Bovendien stelde het beleggers gerust door de jaarverwachting te bevestigen. Het aandeel klimt 2 procent tot 53,05 Zwitserse frank. De cijfers van de groep nemen ook de rest van de voedings- en drankenssector op sleeptouw. De deelindex van de Stoxx600 wint 1,2 procent. Unilever klimt 1,6 procent, Pernod-Ricard wint 1,5 procent.

Bij de Europese financials kan Credit Suisse de verdrievoudiging van zijn winst niet verzilveren. Het aandeel is met een verlies van meer dan 4 procent de rode lantaarn van de sector. Beleggers zijn teleurgesteld in de zakenbankactiviteiten van de Zwitserse bank, die minder presteerde dan de Amerikaanse sectorgenoten.

Nog in Zwitserland gaat ABB 6,6 procent onderuit. De Zweeds-Zwitserse engineeringgroep zag zijn winst lager uitkomen dan verwacht, ten gevolge van de daling van de orders en de omzet.

In Helsinki gaat Nokia stevig onderuit (-12,6%). De fabrikant van draagbare telefoons kwam op de middag met cijfers naar buiten, die beleggers teleurstelden. De winst van net geen 350 miljoen bleef bijna 60 miljoen euro onder de verwachtingen. Ook de omzet stelde teleur. Nokia lijdt onder de zware concurrentie met de poplaire iPhone van Apple.