Suez duwt Bel20 hoger, Europese beurzen noteren gemengd

Op Euronext Brussel maakt de Bel20 vanmiddag winst, en dat vooral door de goede prestatie van het aandeel Suez. Op de markten in de buurlanden is het beeld gemengd. De grondstoffenaandelen verliezen terrein, maar elders worden winsten opgetekend. De euro gaat er licht op vooruit.

Dat heel wat aandelen onder druk zouden staan, was te verwachten. Op Wall Street sloot de Dow Jones woensdagavond al lichtjes lager. De daling komt deels op rekening van de zwakkere olieprijs. Bovendien zei Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, in een toespraak in Brussel dat de inflatie in de eurozone begin 2007 opnieuw zal stijgen. Daarmee suggereert hij dat er nog een renteverhoging op komst is.

Omstreeks 12.30u noteert de Bel20 0,4 procent hoger op 4.362,12 punten. De korf omvat 10 stijgers, tegen 8 stijgers. Umicore beweegt niet.

De positieve trend van de Brusselse sterindex wordt vooral bepaald door Suez. De Franse krant Le Figaro bericht donderdag over nieuwe overnamespeculatie rond Suez. De Franse miljardair Francois Pinault zou volgens de krant van plan zijn een bod op Suez te lanceren en daarbij een akkoord te hebben met Gaz de France om aan hen de energiedivisie te verkopen en enkel de water- en milieu-activiteiten te behouden. Pinault zou er zelfs al over gesproken hebben met de Franse premier De Villepin. Suez-voorzitter Gerard Mestrallet weigerde commentaar te geven op de berichten.

Bovendien meldde Suez voorbeurs dat dochter Electrabel haar belang in de Franse elektriciteitsproducent SHEM (Societe Hydro-Electrique du Midi) optrekt van 40 tot 99,6 procent. Electrabel neemt hiertoe het 59,6 procent-belang van de SNCF in SHEM over en telt daarvoor 504,5 miljoen euro neer. Een en ander leidt ertoe dat Suez met voorsprong bovenaan staat in de Bel20. Het aandeel wint 2,7 procent tot 38,75 euro.

Cofinimmo is de op een na grootste verliezer in de index met een achteruitgang van 1,64 procent tot 159,6 euro. Woensdag kreeg de vastgoedbevak al een opdoffer van 3,1 procent. Cofinimmo greep naast het gerechtsgebouw in Gent. Het pand werd ingepalmd door KBC Vastgoed.

Bekaert voert de dalers in de Bel20 aan met een verlies van 2,19 procent tot 91,6 euro.

KBC weet het verlies te beperken tot 0,3 procent op 92,75 euro. De bank- en verzekeringsgroep heeft haar belang in de Tsjechische dochter CSOB verhoogd van 89,9 procent naar 97,5 procent. KBC financiert deze operatie met kapitaaloverschot.

Barco wint 0,2 procent tot 66,7 euro. De technologiegroep liet woensdag weten de productie van haar digitale projectoren op te trekken van 300 tot 500 per maand.

Op de brede markt verliest Intervest Offices 0,4 procent tot 28,4 euro. De vastgoedbevak liet woensdag nabeurs weten dat zij haar huurcontract met de accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft verlengd voor een periode van 9 jaar. Het contract is van zeer groot belang voor de vastgoedbevak, aangezien de huren van PwC 12 procent van de totale huurinkomsten van Intervest Offices uitmaken. De nieuwe huurprijs ligt wel 12,5 procent lager dan de actuele huur.

In Europa noteert de DJ Euro Stoxx50 omstreeks 12.30 uur 0,03 procent lager op 4.117,36 punten. De DJ Stoxx50 verliest 0,06 procent op 3.698,41 punten.

Rio Tinto Group daalt met 1,3 procent tot 2.700 pence. Shell verliest 0,6 procent tot 1.781 pence. BP gaat met 0,7 procent naar beneden tot 565,5 pence. De aanleiding zijn dalende olie- en koperprijzen.

Publicis stijgt met 4,7 procent tot 32,17 euro. De groep neemt Digitas over om meer internetadvertenties te kunnen verkopen. Voor het Franse Publicis gaat het om de elfde overname dit jaar.

Vodafone verliest 1,2 procent tot 144,25 pence. Volgens de Britse krant Financial Times komt de raad van bestuur van 's werelds grootste mobiele operator bijeen om de overname te bespreken van Hutchison Esar, de vierde grootste mobiele operator in India.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud