Telecomwaarden helpen Europese indexen aan winst

Fusie- en overnamegeruchten in de telecom- en autosector sturen de Europese beurzen deze maandagmiddag licht hoger. Euronext Brussel beweegt amper.

Rond 12.15 uur noteert de DJ Stoxx50 0,2 procent hoger op 3.716,36 punten. De DJ Euro Stoxx50 wint 0,2 procent tot 4.187,92 punten en de Euronext100 eveneens 0,2 procent tot 993,80 punten. Onder de nationale beurzen gaat Parijs 0,03 procent hoger, Frankfurt stijgt 0,3 procent, Amsterdam 0,3 procent en Londen gaat 0,3 procent hoger.

De telecombedrijven AT&T en America Movil hebben hun oog laten vallen op Telecom Italia. Ze willen elk een derde van de holding Olimpia, dat 18 procent van Telecom Italia bezit, in handen krijgen. Hun bod waardeert het Italiaanse telecombedrijf op 2,82 euro per aandeel, zo'n 30 procent meer dan de laatste slotkoers. Telecom Italia schiet 11,5 procent hoger tot 2,3825 euro. France Telecom is de grootste stijger in de Stoxx50 met een winst van procent tot 3,03 euro. Deutsche Telekom wint 3,1 procent tot12,76 euro en Vodafone stijgt 1,3 procent tot pence. In Amsterdam wint KPN 4 procent tot 12,13 euro.

Volgens de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag gaat de autobouwer DaimlerChrysler, de nummer vijf in de wereld, zijn divisie Chrysler verkopen voor 6 tot 9 miljard dollar. Dat is meer dan werd verwacht. Op 4 april heeft de algemene vergadering van de groep plaats in Berlijn. Enkele institutionele aandeelhouders rekenen erop daar een duidelijke verklaring van de directie over de verkoop te krijgen. Het aandeel gaat 0,9 procent hoger tot 62,27 euro.

Nokia Siemens, de nieuwe joint venture van telecomapparatuur van het Finse Nokia en het Duitse Siemens, stelt in de afgelopen maanden een vermindering van de zichtbaarheid en indicaties van een vertraging in de uitgaven te hebben waargenomen in sommige regio's. Als gevolg daarvan wordt voor 2007 een 'zeer kleine marktgroei' voor mobiele en vaste infrastructuur en gerelateerde diensten voorzien. Nokia daalt 1,2 procent tot 17,03 euro en Siemens verliest 0,3 procent tot 79,77 euro.

Barclays wil voor meer dan 3 miljard pond aan kosten besparen bij een fusie met ABN AMRO. Dat meldt de Britse krant Sunday Telegraph, zonder bronnen te noemen. De twee banken voeren momenteel exclusieve gesprekken. Barclays verwacht binnen twee weken een bod van 33 euro per aandeel op tafel te leggen, meldt de krant.

De Britse bankgroep is echter niet de enige gegadigde. Royal Bank of Scotland (RBS) gaat na of zijn belangrijkste aandeelhouders zich kunnen vinden in een bod op ABN AMRO. Dat meldt de Britse zondagskrant The Business op basis van anonieme bronnen. RBS is vaker genoemd als overnamekandidaat van ABN AMRO. Barclays noteert 1,11 procent hoger op 729 pence, RBS wint 0,3 procent tot 1.989 pence en ABN Amro daalt 0,5 procent tot 32,06.

De Zwitserse farmagroep Novartis valt met 3,7 procent terug tot 67,17 Zwitserse franken. Op vraag van de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het bedrijf de verkoop van Zelnorm, een geneesmiddel tegen darmaandoeningen, in de Verenigde Staten stopgezet. Patiënten die Zelnorm gebruikten zouden meer vatbaar zijn voor hartaanvallen en hersenbloedingen.

Euronext Brussel beleeft intussen een bijzonder rustige handelsdag. De Bel20 staat 0,04 procent hoger op 4.473,76 punten.

GBL, het investeringsvehikel van Albert Frere, heeft ondertussen al 5,5 procent van de aandelen van de Franse drankengroep Pernod Ricard in de portefeuille. GBL stijgt 0,6 procent tot 88,14 euro.

Solvay noteert vrijwel onveranderd op 115,45 euro. Pipelife, de joint venture tussen de chemie- en farmagroep Solvay en het Oostenrijkse Wienerberger, neemt het Ierse Quality Plastics over. Quality Plastics is gespecialiseerd in kunstofbuizen en -fittings voor water- en warmteleidingen. Het Ierse bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 42 miljoen euro. 'De impact op de waardering van Solvay is vrij beperkt', reageert een analist.

Cofinimmo stijgt 1,8 procent tot 158,75 euro. De vastgoedbevak verwacht dit jaar een courante winst per aandeel te boeken van 8,03 euro. Dat is duidelijk minder dan de 8,69 euro die het voorbije jaar werd geboekt. Ook de huurinkomsten zullen dit jaar dalen.

Umicore gaat 0,8 procent omhoog tot 134,15 euro. De beursgang van de zinkdochter van Umicore en het Australische Zinifex krijgt vorm, zo schreef De Tijd het voorbije weekend. Waarnemers gaan uit van een operatie van ruim 1 miljard euro. Sommigen citeren zelfs een bedrag van 1,5 miljard euro. Het zou daarmee de grootste operatie van het jaar en de op twee na grootste beursgang zijn in de Belgische beursgeschiedenis.

Evadix, dat op Alternext noteert, verliest 3,6 procent tot 5,01 euro. De Doornikse drukker leed vorig jaar een nettoverlies van 974.000 euro, tegenover een jaarwinst van 419.000 euro in 2005. Ook in 2007 zal het bedrijf nog geen winst maken.

Mitiska blijft verder stijgen na de aankondiging van de verkoop van zijn Franse vastgoedtak Cap Nord vorige vrijdag. Het aandeel stijgt 3,5 procent tot 8,24 euro. Ook Tigenix (+2,2 procent tot 6,95 euro) en Atenor (+3 procent tot 42,35 euro) liggen al een tijdje goed in de markt.

Arinso zakt 2,9 procent tot 19,91 euro ondanks nieuwe overnamberichten in de sector. Een analist merkt op dat onder andere de durfkapitalist Blackstone gesprekken voert met Ceridian, gespecialiseerd in humanresourcediensten, met het oog op een overname. 'Wij zien Arinso eveneens als een aantrekkelijke prooi', klinkt het bij KBC Securities.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud