Vertrouwen eurozone slaat niet over op beurzen

Brussel (tijd) - Ondanks een stijging van het economisch sentiment in de eurozone naar het hoogste peil in bijna twee jaar, komen de toonaangevende indexen maandag rond de middag niet echt in beweging. De Ierse banksector beleeft een rotdag, nu de door de overheid opgerichte 'bad bank' begint met het overnemen van toxische activa. In Brussel valt er weinig te beleven.

EURONEXT BRUSSEL

Op Euronext Brussel staat de Bel20 rond de middag op een kleine winst. De handel is rustig bij gebrek aan nieuws. Sterkste stijger is het groenestroombedrijf Thenergo.

Omstreeks 12.15 uur noteert de Bel20 0,2 procent hoger op 2.663,39 punten. Vooral GDF Suez (+0,6%), Delhaize (+0,6%) en AB InBev (+0,4%) zorgen voor de winst. Zes aandelen staan in het rood.

UCB zakt 0,3 procent tot 31,62 euro. Het biofarmabedrijf meldde vanmorgen dat het Bert De Graeve en Alexandre Van Damme voordraagt als nieuwe leden voor de raad van bestuur. De aandeelhouders moeten daarover beslissen tijdens de algemene vergadering op 29 april.

Sterkste procentuele stijger is Ackermans & van Haaren, dat 1,4 procent vooruitgaat. Dat volgt Telenet, dat 1,1 procent vooruitgaat tot 22,14 euro. In Europa doen de telecomwaarden het goed vandaag. Belgacom (-0,5%) kan echter niet volgen.

Op de brede markt trekt Thenergo de kar. Het groenestroombedrijf wint 4 procent tot 2,35 euro. Specifiek nieuws is er niet. Ook de fabrikant van industriële wassystemen Jensen Group (+3,65%) is in goede doen. Zowel Thenergo als Jensen herstelt van de dip van eind februari, begin maart.

Ook Exmar (+1,5%) gaat verder vooruit. Vrijdag schoot het aandeel van de gastankerrederij 9,4 procent de hoogte in na geruststellende verklaringen van topman Nicolas Saverys. Hij zei aan De Tijd dat hij er alle vertrouwen in heeft dat er een oplossing wordt gevonden voor het drijvende productieplatform Opti-Ex. Exmar bestelde dat platform drie jaar gelden, toen de olieprijs piekte, en investeerde er 365 miljoen dollar in. De Opti-Ex werd midden vorig jaar opgeleverd, maar kreeg nog geen enkele opdracht.

Het aandeel Sofina wint 0,7 procent tot 70,41 euro. De Boël-holding zag de nettowinst in 2009 fors opveren dankzij het herstel op de beurzen. Sofina verhoogt zijn dividend met 6,5 procent.

Vrijdag nabeurs kwamen diverse bedrijven die op de fixingmarkt noteren met nieuws. De Waalse bouwgroep Moury Construct boekte vorig jaar een 28,5 procent lagere nettowinst van 4,66 miljoen euro, maar trekt het dividend op met 5 procent tot 5,39 euro bruto. Moury Construct steeg bij de eerste fixing 2,9 procent.

De Waalse meststoffenfabrikant Rosier heeft een heel moeilijk 2009 achter de rug. De omzet werd meer dan gehalveerd en het bedrijfsresultaat dook 10 miljoen onder nul. De vooruitzichten voor 2010 zijn gunstiger. Rosier keert een nettodividend van 4,5 euro per aandeel uit. Het aandeel zakte 3,55 procent bij de eerste fixing.

EUROPA

Kort na de middag wint de Eurostoxx50 nog 0,4 procent tot 2.952,17 punten. De Stoxx50 doet er 0,2 procent bij tot 2.631,31 punten. De nationale indexen boeken winsten van 0,2 tot 0,7 procent.

Qua bedrijfsnieuws bleef het vanochtend kalm. De autosector staat wel in het zonnetje nadat afgelopen weekend het Zweedse automerk Volvo door zijn Amerikaanse eigenaar Ford Motor werd verkocht aan het Chinese Geely. Dat telde omgerekend 1,34 miljard euro neer. Bovendien kwam Toyota vanochtend met verkoopcijfers, die tonen dat de automarkt duidelijk herstelt van de dieptepunten die vorig jaar rond deze tijd werden verkend. Peugeot (+1,3% tot 22,88 euro), Renault (+1,9% tot 36,23 euro) en Daimler (+1,2% tot 35,39 euro) kunnen profiteren.

De voornaamste opwaartse druk komt echter van de mijnbouwwaarden, die kunnen profiteren van heropverende prijzen voor de industriële metalen koper, lood en nikkel. BHP Billiton klimt 1,5 procent tot 2.270,5 pence. Rio Tinto, dat zijn voormalige Chinese topman vandaag veroordeeld zag tot 10 jaar cel wegens industriële spionage, doet er 1,4 procent bij tot 3.915,5 pence.

Onderaan de tabellen bengelen de Ierse banken. Bank of Ireland krijgt een tik van 9,7 procent tot 1,26 euro, Allied Irish Bank tuimelt zelfs 18 procent lager tot 1,39 euro. De Ierse minister van Financiën zal dinsdag details geven over het reddingsplan van de banken. In Ierland wordt een 'bad bank' opgericht, die nu bezig is met het overnemen van toxische activa van de banken. Omdat daardoor heel wat kapitaal wegvloeit uit de getroffen banken, is de kans groot dat de overheid haar belang in de banken zal moeten optrekken om die putten op te vullen. Volgens de Irish Times zou na de operatie het staatsbelang in Allied Irish oplopen tot 70 procent, bij Bank of Ireland 40 procent.

Volgens The Sunday Times zal de Russische energiereus Gazprom deze week een overnamebod uitbrengen op een raffinaderij en 800 tankstations die Total in Groot-Brittannië verkoopt. Total zou hiervoor 1,1 miljard euro kunnen binnenrijven. De beleggers reageren onverschillig: het aandeel zakt 0,07 procent tot 42,73 euro.

KL/KE