Hoe staat het met Exmars Caribbean FLNG?

Naast enkele macro-economische cijfers kijken beleggers vandaag vooral uit naar de tweedekwartaalcijfers van Exmar. De Antwerpse groep die zich toelegt op het maritiem vervoer en de behandeling van gassen, maakt nabeurs de kwartaalcijfers bekend.

Hoewel die niet onbelangrijk zijn voor een bedrijf dat een zware schuldenlast torst, kijken beleggers toch vooral uit naar nieuws over de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, en over het nieuwe hervergassingsplatform (FSRU). Voor beide tuigen moet Exmar immers nog contracten afsluiten, zo niet blijft de rederij met duur materiaal zitten dat niets opbrengt en alleen maar kost.

Op de algemene vergadering van midden mei zei topman Nicolas Saverys dat hij voor de Caribbean FLNG twee voorakkoorden op zak had. Als hij een daarvan kan omzetten in een vast contract (wat vooral afhangt van politieke beslissingen rond aardgasuitvoer) is hij gered. Saverys hoopte in mei 'begin september' een vast contract binnen te hebben.

Eind juli nam Exmar de Caribbean FLNG in ontvangst en toen luidde het dat er zou gecommuniceerd worden over de tewerkstelling ‘van zodra de finale overeenkomst met de klant getekend is’. Er lijkt dus schot in de zaak te zitten, al blijft het wachten op een concreet contract.

Analist David Vagman van KBC Securities verwacht dat Exmar over het tweede kwartaal een bedrijfswinst (ebit) van 9 miljoen dollar zal boeken. Daarvan zou 3 miljoen afkomstig zijn van de LPG-divisie, 7 miljoen van de LNG-divisie en 0 miljoen van de divisie diensten. De divisie Offshore, die nauwelijks werk heeft door de aanhoudende malaise in de olie- en gassector, zou 1 miljoen dollar verlies lijden.

De Europese beurzen sloten gisteren met 0,4 procent winst, de Bel20 won 0,8 procent. De ECB handhaaft voorlopig haar stimulusbeleid en zal in oktober beslissingen nemen over de afbouw. Ze maakt zich wel zorgen over de sterke euro. In New York eindigde de Dow Jones 0,1 procent lager. De dalende dollar joeg beleggers richting staatspapier. De oprukkende orkaan Irma woog ook op het sentiment.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud